De zomer is voor mij ook een ideale periode om weer eens wat inspiratie op te doen uit een boek. Ik heb mijn oude blogpost met boekenlijst trouwens omgevormd naar de pagina Boeken-lijst, zodat ik deze beter kan bijhouden.

1 van de boeken, die ik de afgelopen weken heb gelezen is “In 10 jaar binnen” van de ondernemer Frank van Rycke. Zelf ben ik niet echt fan van dergelijke titels: wordt nu rijk, binnen 5 jaar miljonair,… Dit was dus ook een drempel voor mij om het boek aan te schaffen.

Frank van Rycke brengt in dit boek enkele praktische hoofdstukken met tips om ervoor te zorgen om je financiële toekomst in eigen handen te nemen. Ik kan me zeker terugvinden in enkele van zijn raadgevingen.

Onderhoudsboekje:
Het was de afgelopen week nog in het nieuws, dat meer mensen zich terug bezighouden met het in kaart brengen van hun uitgaven. Zeker in de periode voor de aankoop van ons huis, heb ik dit ook gedaan en verbazingwekkend hoeveel onnodige uitgaven je al snel kan schrappen.

Zelf ben ik ook iemand, die zijn financiële realiteit goed in de gaten blijft houden en ik weet perfect welke grote jaarlijkse rekeningen er wanneer langskomen (alleen al onze onroerende voorheffing en brandverzekering is een mooi jaarlijks bedrag van bijna 1400€). Ik sta er soms echt van versteld hoe mensen totaal geen weet hebben van hun eigen financiële realiteit en het misschien niet onder ogen willen zien?

Bijberoep:
Meer en meer zie ik rond me vrienden opstaan en een bijberoep opstarten. Ook ikzelf heb sinds begin 2012 de stap gezet en ik heb al geregeld gevloekt, dat ik daarmee niet sneller ben gestart. Verloren weekend- of avonduurtjes (Karlien werkt geregeld avond en weekendshiften) vul ik nu op met het verder uitbouwen van mijn internetonderneming ipv. gewoon voor TV te hangen (de creatiefste uren van de week zijn voor trouwens voor mij zondagmorgen).

Frank merkt ook terecht op dat dit bijberoep/neveninkomsten niet mogen dienen voor je dagelijks onderhoud en het uitbouwen van een duurdere levensstijl, maar voor het uitbouwen van een financieel veilige toekomst. Buiten enkele windsurfinvesteringen investeer ik mijn inkomsten dan ook zoveel mogelijk terug in het verder uitbouwen van onderneming “Daily Bits”. Ik beloof eind 2012 een tipje van de sluier te lichten van mijn jaarverslag 2012, dat mijn prognoses ruimschoots is aan het overtreffen.

In het boek wordt via cijfermateriaal mooi het hefboomeffect getoond van nieuwe herinvesteringen van winst en van bijvoorbeeld het effect van interest op je spaargeld.

“Een baan is een middel en geen doel”
Het kiezen van de juiste branche van je baan is een sleutel tot een beter werkleven. En ook dit is een gouden tip voor velen. Spijtig genoeg dalen elk jaar de ingeschreven studenten in ingenieurs-/informatica-richtingen, terwijl dit juist de opleidingen zijn, die je een mooie zekere toekomst kunnen bieden met veel afwisseling.

Als tip geeft Frank ook mee, dat je ervoor moet zorgen, dat je je job zo goed doet, dat er ruimte vrijkomt voor je andere activiteiten. Zelf ben ik ook een aanhanger van “het Nieuwe Werken”. Mijn klanten kunnen steeds op mijn rekenen, maar dit plan ik ook efficiënt en flexibel in. Een 9-to-5 job is niet echt realistisch meer in deze wereld, waarbij de wereld een dorp is geworden.

De afgelopen weken heb ik bijvoorbeeld 2 pieken in mijn werkdag: ’s voormiddags door het continue begeleiden van enkele programmeurs van een klant in India/Filipijnen en dan in de avond, wanneer het VS-management van deze programmeurs in actie schiet en vele vragen beantwoord wilt zien. Ik vind het zelf geen probleem om ’s avonds die klant voort te helpen, maar neem dan ook overdag wat tijd voor mezelf terug.

Maar…
Natuurlijk zijn er ook punten, waar ik totaal een andere visie mee heb, dan met de auteur.

Zo geeft hij de tip om geregeld van werkgever te veranderen om je zo al jobhoppend naar boven te werken. Dit mag dan een goede tactiek zijn, maar zelf ben ik er totaal geen fan van. Een goede werkgever waar je een langere werkrelatie opbouwt, kan volgens mij meer vrijheid en vertrouwen bieden, dan steeds weer in een nieuwe werkomgeving je plaats te moeten veroveren.

Frank van Rycke geeft ook toe, dat een groot deel van zijn spaargeld ontstaan is, door alles naar Luxemburg over te brengen, waar de inkomstenbelasting natuurlijk veel lager is dan in België. Ook hiermee heb ik het zeer moeilijk. Natuurlijk is dit winstgevend voor jou persoonlijk. Zo is het voor een economische vluchteling ook persoonlijk zeer goed om van pakweg Kosovo of Somalië naar België te vluchten. Of het een goede zaak is dat elke bemiddelde Belg zijn vermogen naar een belastingparadijs overbrengt of elke niet-vermogende Somaliër naar België zou verhuizen is maar de vraag…

Besluit
Het boek is een praktisch boek met wel wat goede tips om je eigen financiële toekomst eens onder de loep te gaan nemen. Ook de bijhorende website in10jaarbinnen.be levert nog wat bijkomende informatie, nieuwsbrief en dergelijken. De bijgeleverde vermogensplanner excel-applicatie geeft je de kans om minutieus eens je eigen vermogen te gaan oplijsten.

Het is zeker een leuke inspiratiebron om zelf nadien mee aan de slag te gaan. De 25 eerste bladzijden zijn op zijn website gratis te downloaden.
in 10 jaar binnen vermogensplanner

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
11 jaren geleden

qua onderhoudsboekje is Afas personal best wel een goed SaaS platform. Ondonks de naam Afas 😉

11 jaren geleden

Ik heb vroeger met die voorloper van Afas gewerkt (yunoo) en inderdaad toen was dit wel iets handig. Nu doe ik het gewoon met de nodige excelzaken.

11 jaren geleden

Vanaf zaterdag kan je het boek ook vinden in de aldi voor amper 9.99€:

http://nl.aldi.be/aldi_boek_in_10_jaar_binnen_48_5_941_11077.html

TDV
10 jaren geleden

ik kan me niet vinden in je commentaar op belastingontwijking, belastingontwijking is ieders morele plicht om er zo voor te zorgen dat de overheid minder middelen heeft om onze vrijheden te beperken!

in10jaarbinnen fan
10 jaren geleden

Ik vond het boek zeker goed! Heb het inderdaad in de aldi gekocht oor 10 euro zoals herman aangaf. Zeker een aanrader. Lijkt wel sterk op de boeken van Robert Kiyosaki maar voor de starters onder ons is het een must!

Wat met belasting ontduiking? Moet kunnen als je ziet wat de overheid taxeert en hoe ze ons hard werkgeld letterlijk wegsmijten!

Maar anyway, lees het boek, het zal je een meerwaarde geven (tenzij je al rijk bent)