There is no business, like the internetbusiness… Waar geld te verdienen valt, is alles te koop. Ik was al langer van plan om me eens in de meer donkere hoeken van internetmarketing te gaan begeven en Facebook fans te kopen.

Inderdaad, Facebook likes, twitter followers, google +1’s, linkedin shares,… alles is te koop op het internet. Hoe meer je wilt betalen, hoe beter de kwaliteit van de virtuele sociale media goederen.

De voorbije jaren kon je eenvoudig hele legers aan bot-accounts kopen, maar nu kan je ook bijkomende filters vragen en krijg je wel degelijk echte accounts uit de Benelux.

Doelpagina van mijn test

Voor de test een nieuwe Facebook page opgezet voor 1 van mijn nieuwe niche-websites: Facebook pagina Het Zwarte Woud. Door het opzetten van een nieuwe pagina, kon ik zo mooi het effect opvolgen.

De eerste week na het opzetten van deze pagina kreeg ik al wat onverwachte likes van mensen, die op Facebook alles liken wat ze tegenkomen (het bleken wat 55+ mannen/vrouwen te zijn, die duidelijk een liefde hebben voor het Zwarte Woud & die Schwarzwaldklink 😉 ).

Facebook fans kopen

Mooi op factuur heb ik via een Nederlandse contactpersoon een pakketje met 100 Benelux Facebook likes gekocht voor deze pagina (mooi op factuur en al). Volgende prijszettingen kreeg ik van de contactpersoon door na wat mail-contact:

  • 100 Facebook likes Internationaal -> 4€ excl btw
  • 100 Facebook likes Benelux -> 8€ excl btw

Daarnaast waren er nog duurdere paketten voor het geval je de likes wilt gaan inzetten voor het winnen van een like-wedstrijd op een Facebook pagina. Inderdaad voor amper 20€ heb je zo 300 extra like-stemmen voor een wedstrijd! Een evolutie, die Facebook page/conversationmanagers zeker in de gaten moeten houden!

Levering van de “bestelde waren”

Na de goedkeuring/betaling van het factuur werd mijn facebook page in hun systeem toegevoegd en op 5 dagen tijd zijn er nu 50 facebook likes bijgekomen op de page. Zelf had ik gevraagd om de groei organisch te laten verlopen ipv. alle likes op 1 dag te krijgen.

Dit geeft dan nu ook volgend resultaat op mijn niche-website, waar ik een Facebook like widget heb geplaatst. Hiervoor is het voor velen die Likes kopen te doen.

Een bezoeker zal al sneller een website een Like geven aan een page als er al vele fans zijn. Zie het als kiezen tussen een vol café of een café waar er maar 1 iemand aan de toog zit te wachten op de volgende klant.

Hoe leveren ze die likes nu?

Via internetservices, waar je als gebruiker eerst een Facebook like-actie moet doen, voordat je iets kan downloaden, kan je perfect likes naar een andere pagina gaan sturen.

Ik heb hier bijvoorbeeld de Social Marketings ads-plugin, die zorgt voor het ter download stellen van onze IJsland reisgids. Ook hier zou ik de like-url kunnen aanpassen, zodat de bezoekers mijn nieuwe Dailybits-facebook page gaan liken ipv. die IJsland-reisgids blogpost.

update 1/08/2012
Zoals ook reeds in de comments aangegeven, blijkt mijn bron van likes nog net iets ingenieuzer in elkaar te zitten. Via een piramide-achtige constructie kunnen Facebookers ongeveer 0.05€ per like verdienen tijdens zogenaamde missies. Door het aanbrengen van anderen verdienen ze weer meer en kan de eigenaar ook weer meer likes verkopen.

Facebook insights

Als je dan Facebook insights induikt, kan je nog wat meer info vinden. Volgende demografie geeft mooi weer, dat het vooral jonge Nederlandse likers zijn.

Uit onderstaande source-grafiek durf ik te veronderstellen dat de 7 Belgische likers zelf op de Facebook page zijn terechtgekomen, waartegen de andere likes dus komen van de ingekochte Nederlandse likes.

Zijn geld waard?

Facebook fans bij elkaar kopen is het domste wat je kan doen als merk/bedrijf, daar deze nieuwe fans natuurlijk totaal geen binding hebben met jou page. In het verleden zijn er al wel wat duidelijke gevallen geweest van bijeengekochte twitter-followers. Wat voorbeeldjes:

  • Twitteraccount van Cain @ransbottyn (zattevrienden.be, clint.be,…)
  • Dat hele verhaal van die Mathieu De Ruyck organisator van het Bal Du Zoute.
  • Ook dj-supersterren Guetta en Avicii zouden zich bezondigen aan deze manier van likes krijgen.

Daarnaast is het wel de manier om al die “om ter meeste likes” wedstrijden te winnen op facebook.com. Eens kijken wat we zo eens gaan winnen. 😉

Ook om je nieuwe facebookpagina wat “body” te geven bij de lancering is het kopen van een dergelijk pakket volgens mij een veelgebruikte methode om toch maar niet die eenzame/lege Facebook page te moeten gaan promoten.

Wijze les dus om nu voorbij het aantal likes/followers van iemand te kijken en te stoppen met het maken van lijstjes met rangschikking hiervan.

update 1/08/2012
Zo ziet er dit dan uit in de “Your Weekly Facebook Page Update” mail van Facebook.

facebook likes kopen

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

18 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
11 jaren geleden

Ik kan je verzekeren dat in de agentschappen waar ik aldus gewerkt heb dit not done is. En als we een concurrent erop zouden betrappen dan is het hek meteen van de dam. Stond ik aanvankelijk sceptisch tegenover je experiment, dan kan ik nu wel begrijpen dat het een interessante case study is. Maar mijn mening blijft: Facebook is een gigantische lege doos.

11 jaren geleden

Nog een “leuk” facebook-verhaal dat je zeker eens moet doorlezen (met dank aan @meon):

https://www.facebook.com/limitedpressing/posts/209534972507958

11 jaren geleden

Ik wilde vooral aantonen, dat de kwaliteit van aangekochte facebook likes hoger is dan enkele jaren geleden, waardoor het voor conversation managers/wedstrijd-organisatoren gewoon nog onmogelijk wordt om eerlijke wedstrijden te gaan organiseren.

Ook al die follower/like-ranglijsten over invloedrijkste politici/dj’s/merken… kunnen we nu wel stilaan opdoeken.

11 jaren geleden

Ik kan bevestigen wat Stijn zegt: mensen die social media enigwat serieus nemen doen het niet op deze manier. Zelfs al is het om die eerste 50 likes op te vullen. Kijk eerst eens naar collega’s of vrienden. Als je daarmee nog niet aan 50 geraakt…

Over de lege doos die Facebook is: no comment 🙂

11 jaren geleden

OK, ik heb de bron van mijn likes gevonden…

http://www.likebux.net/index/earnings/lang/nl

Piramidesysteem met likes geven, waarbij je rond de 0.05-0.10€ verdient per like die je geeft en de mensen onder jou verdien je ook weer op…

11 jaren geleden

“@Inventis” Jan heeft vorig jaar ook een facebook-experiment gedaan voor Barcamp Hasselt. Hij heeft op organische wijze likes kunnen ‘kopen’ met heel gerichte fb-advertenties. Nu ging het wel over pages als ‘Ik hou van de zon’ enzo, maar hij had een heel linkbuildingtechniek gebruikt en uiteindelijk kan je de hele page omgooien naar een compleet ander onderwerp en ineens veel ‘followers’ hebben die zich daar niet eens van bewust zijn… (excl vanity url).

11 jaren geleden

Inderdaad,

Dat heb ik ook al zien voorbijkomen.

Of het kopen van een dergelijke page, naam wijzigen en dan mergen met jou hoofdpage, zodat alle likes op jou pagina terechtkomen.

11 jaren geleden

Goh, in principe kan je niet zomaar de namen van pagina’s veranderen. En ook niet zomaar mergen met anderen.

Via Facebook ads kliks/likes koopt naar je pagina is niets mis mee, trouwens. Je denkt toch niet dat die grote Belgische pagina’s automatisch hun likes krijgen?

thomas
11 jaren geleden

Facebook likes zijn inderdaad hun geld niet waard.
Als een individu een bepaalde pagina wilt liken (van een bedrijf of evenement bijvoorbeeld) dan zal hij/zij dat wel automatisch doen omdat ze de pagina opzoeken of omdat hun vrienden het reeds liken.

11 jaren geleden

Ook presidentskandidaat Mitt Romney wordt nu trouwens beschuldigd van het kopen van extra Twitter followers.

http://news.yahoo.com/blogs/trending-now/mitt-romney-accused-buying-twitter-followers-183024486.html

11 jaren geleden

Voor mijn dailybits-pagina de “legale” manier opgestart met facebook sponsored ads. Met momenteel een CPC van 0.06€/like komt het zelfs goedkoper uit, maar gaat het natuurlijk ook wat trager.

Stottertherapie Gent
11 jaren geleden

En in hoeverre helpen facebooklikes mbt zoekmachine ranking?

11 jaren geleden

Zo goed als niet… 😉

Het zal wel wat helpen als een website meer likes krijgt, waardoor Facebook deze iets beter zal ranken. Al vermoed ik dat +1’s nog een iets groter effect hebben.

Jessica D'Cruz Mendes
11 jaren geleden

Mensen moeten elkaar echt gwn leren accepteren ea isda zo moeilijk? –‘

10 jaren geleden

Mensen zijn kuddedieren. Ook op Facebook. Een pagina of in mijn geval een webshop krijgt plots meer credibiliteit en aandacht wanneer 1000 mensen de pagina leuk vinden. ‘Dan zal het wel goed zijn’. Facebook lijkt me 1 vd sterkste media om deze dagen mee te werken aan een gering budget. Om nog maar van de doelgerichtheid te zwijgen. Je wordt ouder pappie, euhm Stijn 😉

Jan
Reply to  Joyce
10 jaren geleden

Voor onze Facebook pagina hebben we ook een pakket van 1000 likes gekocht. Die mensen reageren inderdaad weinig maar het geeft een veel professionelere indruk als je pagina’s reeds vele likes heeft.

Yuri
10 jaren geleden

Ik vraag me af of het kopen van Likes voor een bepaalde pagina, geen negatieve invloed kan hebben op sommige andere pagina’s in je beheer (op hetzelfde account)?

Ik zou bij wijze van experiment ook graag eens een paar FB Likes kopen voor een nieuwe pagina. Zoals vele aangeven, om de opstart iets vlotter te laten gaan. Ik weet ook wel dat al deze fans uiteindelijk niet gaan interacten met de pagina, maar dat is ook niet de bedoeling…

Maar mijn vraag dus: heeft het enige invloed op de andere pagina’s in je beheer?

Johan
10 jaren geleden

Tja, voor een beginnende Facebook pagina is het natuurlijk altijd handig een klein duwtje in de rug te krijgen. Heb zo 500 likes gekocht en merkte toch meteen een sneeuwbaleffect.

Zou het dus niet helemaal afschrijven!