Online privacy is echt een hot topic te noemen, getuigen de vele avondsessies, debatten,… de afgelopen maanden. In dit kader kan je ook het nieuwe boek van Clo Willaerts (ook wel gekend als @bnox op twitter en bloggewijs via bnox.be) “Altijd naakt” zien (te koop voor 19.99€, maar hier kan je een Proxis kortingscode van 5% vinden).

Clo (@bnox) is de afgelopen jaren een veel gevraagd spreker op events en in de media geworden omtrent alle nieuwe internettrends en gevaren. Met dit boek wilt ze dan ook de gevaren van het verliezen van onze privacy nog eens aantonen en daarover gaf ze op de boekvoorstelling (vorige week in Mechelen) haar mening en visie over.

Het boek zelf is luchtig geschreven met de nodige figuren en foto’s, waardoor het als een sneltrein kan worden uitgelezen. Ikzelf had er een treinrit Antwerpen-Brussel en een wachtkamer bij de gynocoloog voor nodig (lap daar gaat mijn privacy weeral).

Via concrete voorbeelden uit de afgelopen internetjaren schetst Clo een duidelijk beeld van hoe en wat online privacy is en welke partijen, deze privacy aan het uithollen zijn. Clo neemt je dan ook mee langs het verified fake twitter account @wendi_deng, creditcard retweeter @needadebitcard en vele andere voorbeelden van online privacy issues.
https://twitter.com/FeistyVagina/status/322849903959216128

De belangrijkste rode draad doorheen het boek en (waar ik zelf ook hard in geloof) is dat het niet de websites zijn, die je eigen privacy uithollen, maar vooral je eigen daden.

Je dient zelf goed te beseffen wat je prijsgeeft en hoe je dit prijsgeeft. Mijn social media accounts zijn vrij open, amar ik heb zelf een zeer strenge lijn van wat ik share en vooral wat ik NIET share.

Je eigen reputation management

Je eigen reputation management is dan ook cruciaal. Zo is niet alleen wat je zelf post op alle sociale media van belang, maar ook wat anderen over jou gaan posten. 1 van de nuttige tips van Clo in #altijdnaakt is dan ook om van je mailbox je reputation management office te gaan maken.

Via dit Facebook tag IFTTT recept laat ik alle foto’s waarin men mij tagt in mijn dropbox en mailbox verschijnen. Ook de mailnotificaties in Facebook staan enkel op voor alles wat men op mijn wall post of waarin men mij tagt.

Voorheen was ik trouwens een grote fan van Google alerts. Hiermee krijg ik nog steeds wekelijks een mailtje van Google met de blogposten die Dailybits vermelden of met 1 van de vele keywords die ik heb opgegeven (handig om nieuwe blogposten voor mijn niche websites te bedenken). De laatste tijd is Google Alerts echter totaal onbetrouwbaar geworden en vermoedelijk trekt Google er binnenkort misschien wel de stekker uit?

Volgende tweet staat nog opgeslagen met een mogelijke vervanger van google alerts (dringend eens uittesten).
https://twitter.com/yoast/status/318051764395986945

Een ander super handig IFTTT recept is mijn #mypermissions recept, waarmee je elke maand een remindermail krijgt, dat je via mypermissions.org even door alle geconnecteerde app’s van je social media accounts moet gaan. Het zijn namelijk meestal die 3th party apps, die met je persoonsgegevens aan de slag gaan voor het versturen van spam.
mypermissions

Het boek #altijdnaakt kopen?

Het boek #altijdnaakt is geen techy boek geworden, maar een vlot boek voor iedereen (150 blz.), die meer wilt weten over de evolutie van onze online privacy. Voor wie de vele techsites regelmatig volgt zullen vele cases wel bekend zijn, maar voor anderen zullen sommige voorbeelden een leuke namiddag youtube kijken opleveren.

Belangrijk in dit hele verhaal is dat er vooral een goede bewustwording moet gebeuren van de huidige generatie, maar vooral ook van de nieuwe generaties over hoe ze moeten omgaan met al die nieuwe media. Ik kan me alleen maar gelukkig prijzen, dat tijdens mijn studententijd (2000-2003) we enkele een eigen website met fotoalbum hadden (met postzegelformaat foto’s) en dat Facebook/twitter/instagram in die tijd nog niet bestond.

Het boek kopen kan je online bij Proxis-Azur voor 19.99€ (Proxis kortingscode van 5%).

Bnox en instagram

Tijdens de boekvoorstelling met o.a. @kodel en @delphinedepauw mogen ondervinden dat @bnox op instagram niet @bnox op twitter is. Als je dus @bnox tagt op instagram in een foto, komt er in het twitterbericht @2bent_bnox te voorschijn.

Een mooi voorbeeld dat online reputation management voor jezelf ook begint met proberen op alle netwerken jou alias te gaan innemen (dus alvoor een nieuwe service echt doorbreekt).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments