Een Chromebook? Die vraag heb ik de laatste dagen veel gekregen op de reactie over dat ik een nieuw speeltje in huis had.

Tot hiertoe hebben we thuis verschillende laptops (o.a. mijn werklaptop en geëncrypteerde (klant)laptop, 2 tablets en 2 smartphones,…) en toch mis ik soms nog iets. Ik heb als tablet een Asus Transformer met toetsenbord, maar merk dat ik dat toetsenbord enkel nog gebruik als extra batterijpack en bescherming van de tablet op reis.

Het typen op een Asus transformer toetsenbordje loopt toch net iets minder vlot voor het schrijven van blogposts (ondertussen al 105 blogposten ver in 2013 op mijn netwerk van blogs).

Chromebook to the rescue?

Na de review van een Samsung series5 chromebook op unexpected.be die piste eens beginnen onderzoeken. Een Chromebook is een ultradunne/lichte laptop zonder veel hardware, waarbij het ChromeOS operating systeem niet meer is dan een manier om de Chrome webbrowser te starten. Geen lokaal draaiende applicaties dus, maar alles “in the cloud”.
samsung chromebook
Voordelen van ChromeOS:

 • Waanzinnig snelle opstarttijden (5 seconden na druk op de power-knop ben ik aan het werken)
 • Snelle browserexperience zonder pluginproblemen of softwareupdates
 • Alles zit in the cloud, dus minder erg als mijn Chromebook op reis pootjes zou krijgen.
 • Laptopkwaliteit van toetsenbord en toch veel blogvriendelijker, dan werken op het net te kleine klavier bij mijn Asus.
 • Perfect uitleenbaar of met meerder gebruikers te gebruiken, daar alles in de cloud in je gmailaccount zit. Iedereen die aanlogt met zijn gmailaccount heeft dus zijn eigen werkomgeving (een beetje een mini-citrix systeem dus).

Nadelen van ChromeOS:

 • Zonder internet niet meer dan wat bureauversiering (zie verder voor mijn offline ervaringen).
 • Je wordt nog meer afhankelijk van BigG zijn toekomstplannen (zie het stopzetten van Google Reader).
 • Minder cpu power, dus geen video editing of dergelijken mogelijk.

De Chromebooks zijn verkrijgbaar in versies van verschillende fabrikanten. Zo is het Acer model al even bij coolblue.nl te vinden en is er vorige week de komst van o.a. de Samsung en HP chromebooks in Nederland aangekondigd.

Ikzelf heb mijn Samsung Chromebook zonder problemen bij Amazon UK besteld: Samsung Chromebook Wifi (Launched Oct 2012). 2 dagen na bestelling mooi aan huis geleverd en dit voor een prijs van 219€ exclu btw (wat toch een 30Euro goedkoper is dan in Nederland).

Nog gemakkelijker is dat ze nu ook gewoon bij coolblue.be online te bestellen zijn.

chromebook coolblue

Welke Chromebook kopen?

De verschillende versies van de Chromebook bij verschillende fabrikanten is spijtig genoeg nu al een leuke soep aan het worden.

Hierbij een vergelijking van enkele modellen:

Acer C710 Samsung series 5 Samsung series 3
CPU Intel’s Celeron CPU Intel’s Celeron CPU (daardoor duurder dan series 3) dual-core ARM CPU
Ram 2GB DDR3 4GB DDR3 2GB DDR3
Resolution 1368 x 768 1366 x 768 1366 x 768
HDD 320 GB 16GB SSD 16GB SSD
Gewicht 1.34 kg 1.48 kg 1.1kg
Batterij 4uur 6uur 6.5uur
Extra’s VGA VGA – ethernet poort HDMI – USB 3.0

Belangrijkste zaken waarop je moet letten bij het kiezen van een Chromebook:

 • Best kiezen voor SSD harde schijf. Alles zit toch in de cloud en heb je sneller opstarttijd.
 • Welke output poort. HDMI is handig om met je tv aan te koppelen om in HD films te streamen.
 • Batterij! De Acer heeft het nadeel van een laptopbatterij, die meer verbruikt.

De Styling van de Samsung Chromebooks doen veel denken aan de Apple Macbooks, maar natuurlijk voelt het allemaal plastic aan, wat gezien de prijs natuurlijk niet vreemd is. Google heeft zelf ook de Chromebook Pixel als Macbook alternatief met een super clean look met retina touchscreen display, maar ook een prijs van +1300$…

Installatie en gebruik

Installeren van een Chromebook is kinderspel. Een wifi-connectie opgeven, inloggen met je gmail-account en klaar. Minder dan 3minuten werk.

Daarna kan je in de Chrome OS webstore apps gaan installeren voor je Chrome browser. Hierbij moet je eigenlijk gewoon denken aan snelkoppelingen, daar alles in je browser draait en werkt.

Snelheid is meer dan goed. Je kan youtube video’s afspelen in HQ kwaliteit en ook eigen video’s afspelen van externe media (avi’s gaan, wmv worden natuurlijk niet standaard ondersteund). Hieronder screenshot van een aflevering van mijn favoriete serie “How to make it in america”.
howtomakeitinamerica

Typen op het toetsenbord gaat echt een stuk beter dan op het dockingstation van mijn Asus Transformer. Daarnaast zijn er nog enkel sneltoetsen voor pagerefresh, switch tabs en page forward/backward. De grote trackpad is best handig, maar ik heb me toch direct een Logitech M235 muis besteld, daar ik grote fan ben van deze kleine handige computermuizen.

Screenshot nemen
Via onderstaande toetsencombinatie, kan je eenvoudig een screenshot nemen, waarna deze in de files folder komt en je deze eenvoudig kan bewerken.
Screenshot 2013-03-21 at 23.27.44

Offline werken

Als test zonet de wifi-modem afgezet en ik was verbaasd over hoeveel je nog kan met een Chromebook.

In de Files app had ik mij lokale bestanden (en die van mijn lokale backup van Google drive) en pdf’s, jpg’s en xls-bestanden kon ik perfect nog openen en lezen. Via de gmail offline app heb je beschikking voer je hele mailbox en via de offline notepad app, kan je zaken nog steeds noteren. Ook het afspelen van video’s werkt nog perfect, dus hierbij heb ik een nieuwe reisgenoot gevonden.

Wanneer de wifi-verbinding terug kwam, was de Chromebook ook het snelste terug geconnecteerd (tov. laptop en Asus tablet).

drive

Dropbox? via CloudHQ

Het grootste probleem waar ik nu nog tegen aanloop met betrekking mijn online workflow is dropbox. Alles zit bij mij in Dropbox en dropbox kan je wel via de webinterface gebruiken, maar je kan je documenten niet aanpassen. Dit kan natuurlijk wel als je documenten in Google drive zitten (waarvoor je trouwens 2 jaar gratis 100GB drivespace krijgt bij je chromebook) .

Momenteel ben ik de betalende onlineservice van CloudHQ aan het uitproberen hiervoor. Hiermee kan je een folder aanmaken in Google drive en deze continu laten synchronizeren met je dropboxaccount (of een bepaalde folder in je dropbox). Hierdoor kan je toch al je dropboxbestanden bewerken met je Chromebook en komen de wijzingen in Dropbox terecht.

cloudhq

Afsluiter

Ik ben benieuwd wanneer deze ChromeOS ook eindelijk op de Belgische markt gaan verschijnen. Het valt met tegen dat een innovatief bedrijf als Google toch nog een ouderwets concept van landelijke lanceringen blijft gebruiken…

Hierbij ook mijn nieuwe homeoffice-opstelling. Nu wordt het afwachten wat ik met mijn tablet doe. Misschien inruilen voor een klein formaat van tablet om puur als zetel-lezer te gaan gebruiken?
digital

Als afsluiter een mooie Unboxing video en Review van deze Samsung series 3 Chromebook, die alles mooi laat zien.

Share.

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

27 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments