1 van die vele resoluties voor 2020 is alvast minimaal 1 boek/maand lezen. Puur om mezelf ’s avonds te dwingen op tijd naar bed te gaan en daar nog even een half uur zonder scherm door te brengen voor ik ga slapen.

Met “Binnen bij bol.com” (voor 15EUR te koop bij bol.com 😉) heb ik mezelf het alvast wat gemakkelijk gemaakt, want dit boek heb je op 2 avonden uit. Een ideaal pocketboekje voor in de trein ofzo en het zet je echt wel aan het denken nadien.

De Nederlandse journalist Jeroen van Bergeijk (@bergeijk) wilde wel eens de achterkant van e-commerce zien en voelen en ging dan ook undercover. 5 weken lang werkte hij in een bol.com magazijn in Waalwijk en logeerde hij tussen de andere werknemers in een stacaravan in camping Droomgaard (naast de Efteling).

Bol.com heeft daar 1 van zijn magazijnen en toch ook weer niet. De logistiek bij Bol.com is namelijk uitgegeven aan Ingram Micro. Voor wie 1 van mijn vorige boekentips “Het Geheim van Bol.com” heeft gelezen had daarin kunnen lezen dat Docdata de logistiek verzorgt voor bol.com, maar deze zijn dus in 2015 overgenomen door de globale speler Ingram Micro.

Ingram Micro gaat de werknemers dan weer van enkele interimkantoren inhuren, waarbij die interimkantoren uit Zuid- en Oost-Europa werkkrachten over laten komen om in Waalwijk te komen werken. Met flexibele uurcontracten en dit aan het minimumloon van 10,2EUR/u (zie deze vacature).

Deze arbeidsmigranten logeren dan in vakantieparken zoals ook in Lommel in ons land en in die camping net naast de Efteling. Al is de Droomgaard nu in het najaar van 2019 van eigenaar gewisseld en wilt de nieuwe eigenaar de arbeidsmigranten weg.

Gratis retouren als probleem

Doordat hij Nederlander was kreeg Jeroen eerst een “luxejob” in de retourafdeling, waar hij het probleem van e-commerce onder ogen kreeg: gratis retourzendingen.

Enkele cijfers uit het boek:

  • Afterpay berekende dat het een NL onlinekledingwinkel 12,5EUR kost om een retour te verwerken
  • Bol.com zegt zelf 4,7% van alle pakjes retour te krijgen
  • Volgens DPD zien zij 9% retour gaan van webshoppakjes
  • Na zijn ervaring schat Jeroen in dat 80% van de retour artikels bij “big items” aan spotprijs naar een opkoper gaan.

Ik begrijp dan ook Wouter Torfs zijn mening, dat hij hier een wettelijke regeling over wilt zien op Europees vlak. Je leest in het boek dan ook alle soorten verhalen van hoe mensen de retourzendingen misbruiken en bol.com meestal niet moeilijk doet (om geen toekomstige klant te verliezen).

Waar we ook onze ogen niet voor mogen sluiten is dat door de prijsdruk van ons als consument en het systeem van gratis verzending & retour die minimumlonen dus een feit zijn… Zo dienden we voor onze mijnen arbeidsmigranten te laten overkomen en nu moeten we dit weer voor deze jobs in te vullen, wat we zelf niet meer willen doen.

Het pijnlijk is dat deze jobs even vergankelijk zijn als die mijnjobs van vroeger, door de opkomende automatisatie. Dit zien we nu reeds bij de Amazons en Alibaba’s al hard doorbreken…

 

Persoonlijke noot

In september 2001 (eenvoudig te onthouden waar ik was die 11de) werkte ik zelf een maand in de ochtendshift als jobstudent van een Carrefour magazijn als orderpicker. Een maand lang de hele dag door printouts gaan ophalen en met een elektrische transpallet als een robot je pallet voor een Carrefour winkel gaan samenstellen.

500-700 colli’s per shift was het dagelijkse streefdoel, wat erop kon neerkomen dat je op een slechte dag 500 zakkenkattenvoer van 20kg op 1 dag ging op je pallet stapelen. Stevig workout maandje toen (in combinatie met 2*15km fietsen)… 😳

Je leert in het boek bijvoorbeeld de manier van orderpicking bij bol.com waarbij alle artikelen door elkaar staan en de handscanner de juiste en meest efficiënte route aangeeft aan de orderpickers die te voet 20km afleggen in hun shiften. In mijn orderpicker maand 18 jaar geleden diende we nog de vaste route af te gaan en stond alles thematisch bij elkaar.

 

Nadien weet je wel waarom je studeert en een diploma wilt halen en krijg je veel respect voor wie zulke jobs jaren aan een stuk doet.

Leuk detail is dat Jeroen nu zoveel respect heeft gekregen voor de mensen achter de pakjes aan je deur, dat hij eind 2019 in Nederland een grote actie heeft gelanceerd rond “Bedank je bezorger”. 1 van de volgende dagen onze vaste koerier ook maar eens een laat nieuwjaarscadeau in het handje meegeven. 😉

https://twitter.com/danielverlaan/status/1206506853657653248

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments