1 van die oude blogposten op deze blog, die nog dagelijks wordt gelezen is deze rond de regels voor influencers. Hoe zit het nu juist? Wat mag er nu en wat niet? Mag ik betaald worden als vlogger, blogger of Instagrammer? Deze vraag gaat al terug sinds de beginjaren van het bloggen (lang vooral influencers een ding werden), zoals je in deze blogpost van 2007 al kon lezen. 😉

De afgelopen jaren kan je niet meer rond al die influencercampagnes waarbij vergoedingen waarschijnlijk meestal in natura worden betaald (aankoopbonnen, reviewproducten, gratis vakantiepark reisjes…).

Altijd leuk zo van die cadeautjes, maar daar kan je natuurlijk geen boterhammen mee kopen en contentcreatie moet niet altijd gratis zijn. 😉

Tel daarbij dat we meer en meer minderjarige influencers krijgen (zie o.a. TikTok) en dat het soms op “puur toeval” is gebaseerd dat ze plots in de mogelijkheid komen om geld te verdienen met hun smartphonegebruik.

Daarnaast heb je ook nog Google Adsense, YouTube inkomsten,…en andere inkomsten uit digitaal werk. Dit valt ook niet meer onder “diverse inkomsten” in je aangifte, wegens het te regelmatige karakter.

Maar hoe kan je dit nu legaal gaan doen?

Optie 1: BTW-nummer

1 van de meest duidelijke optie’s. Ook ik ben in het begin van 2012 zelfstandige in bijberoep geworden om o.a. samenwerkingscampagnes via officiële factuur te kunnen laten lopen.

We zijn nog altijd niet failliet en ondertussen is Dailybits een vennootschap geworden, waarlangs ik facturen kan uitsturen. Ga je trouwens voor de bijberoep optie (dan moet je dus wel een ander hoofdberoep hebben!). Is je omzet minder dan 25.000EUR/jaar, dan kan je zelfs een btw-vrijstelling aanvragen. Zo moet je geen btw aan je klanten moet aanrekenen (maar het ook niet kan terugkrijgen van je professionele aankopen!).

De beste tip is een goede boekhouder vinden, die je kan helpen met hoe alles te optimaliseren en in elkaar te zetten.

Zo schrikken velen na enkele jaren zelfstandige in bijberoep van de herberekening van hun sociale bijdragen en ook hoeveel je moet afstaan op je winsten (22% sociale bijdragen waar je in bijberoep niets voor terugkrijgt + 50% belasting op je winst in de hoogste schijf opgeteld met je hoofdberoep 🙈😱).

 

 

Optie 2: payrolling/interimcontract gebruiken

Toevallig kwam ik er onlangs achter dat je ook een zogenaamde payrolling-oplossing om als tijdelijke interimmer te werken kan gaan gebruiken en ben ik hierover in gesprek gegaan met een aanbieder.

Amplo (van de Agilitas groep) is 1 van de bedrijven in deze sector en zij richten zich op de creatieve en artistieke sector. Ze hebben dan nu ook een nieuwe influencer-aanpak, zodat je je niets moet aantrekken van enige administratie.

Ik ben het eens verder gaan uitzoeken:

  • Geen opstartkost (tov. die BTW-nummer aanvraag en boekhouder bij optie 1)
  • Achter de factuur naar jouw opdrachtgever schuilt dan een interimcontract met natuurlijk sociale bijdragen (voor studenten zijn er amper sociale bijdragen trouwens).
  • Bij Amplo gaan ze het systeem van auteurs-/portretrechten bekijken voor jouw situatie, omdat dit natuurlijk fiscaal interessant is.
  • Het waanzinnigste grote voordeel is dat ze je loon al direct uitbetalen en zelf gaan zorgen dat je opdrachtgever zijn factuur betaalt. Geen gedoe dus met laattijdige betalers te gaan stalken of bij een faillissement van de opdrachtgever (I feel your pain mede zelfstandigen 🙈).
  • Je kan ook doorgaan naar projectcontracten (je wordt dan werknemer van Amplo), waarbij er langs de kant van de influencer en opdrachtgever een groter commitment is (bijvoorbeeld bij langere samenwerkingen en opdrachten).

Een concrete case (gevraagd aan hen om eens te berekenen):

Een student krijgt 250EUR voor een influenceropdracht en wilt dit mooi legaal regelen (als in: zijn/haar ouders willen dat het mooi legaal verloopt).

Verloning voor influenceropdracht 250 EUR
Patronale lasten, provisies, werkingskost -58,61 EUR
Verplaatsingsonkosten -7,31 EUR
Bruto loon 184,02 EUR
RSZ werknemer (als student maar 2,71% voor de eerste 475 uur/jaar) -4,99 EUR
Verplaatsingsonkosten +7,31 EUR
Netto loon (74,5% van totaal in dit voorbeeld) 186,34 EUR

Via deze manier, heb je een week nadien je geld, een arbeidsongevallenverzekering, officiële factuur, een kleine opbouw van pensioen en alles is officieel geregeld. 🎉

Dus zit je in die situatie vraag dan zeker extra info aan bij hen hierover. Ondertussen hebben ze al een hele hoop influencers, die via dit systeem opdrachten uitvoeren, zoals Ketnetheld Nicolas (zie zijn blogpost hierover). Enja zotte social media content heeft hij wel… 😱😳👏

https://www.instagram.com/p/B6yF-DangsU/

 

Wat zijn de risico’s?

Momenteel is er nog geen grootschalige jacht op influencers, die hun inkomsten (en geschenken) niet correct aangeven. In Nederland is er hier nu wel meer en meer over te horen en zeker in andere landen (Finland, VS,…) wordt er wel degelijk duidelijk gemaakt dat je als influencer het niet even “onder tafel” kan en mag doen.

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mike
4 jaren geleden

Is payrolling/interimcontract ook interessant voor een freelancer in hoofdberoep met een eigen BTW-nummer?

Wim Vanoutryve
4 jaren geleden

Zeer interessant gegeven. Vooral omdat ik als beginnende influencer nog mijn weg hierin moet zoeken. Wat is volgend u de beste manier om geld te verdienen met online marketing? Is dat als brandambassadeur, influencer, payroll en dergelijke…

Reply to  Wim Vanoutryve
4 jaren geleden

Daar is niet 1 antwoord op.

Hangt van je medium af en doelgroep.

Zo had ik enkele top adsense en affiliate jaren, die voor mooie maandelijkse inkomsten zorgden. Nu wat meer directe zaken en consultancy.