Op vakantie gaan, mijn laptop thuislaten en nog eens volledige verdrinken in een ouderwets papieren boek. Dit probeer ik toch geregeld eens te doen (zie mijn boekenlijst) en is tijdens onze Laplandreis nog eens goed gelukt.

Aan het haardvuur las ik daar op een 5tal avonden het boek Chaos Monkeys: Obscene Fortune and Random Failure in Silicon Valley van Antonio García Martínez.

Dit boek kwam reeds in de zomer van 2016 uit en toevallig kreeg ik enige tijd geleden op een startupevent een exemplaar van dit boek (de paperback druk van juli 2017) mee naar huis.

Antonio García Martínez?!?

Antonio Martinez (@antoniogm) is geen traditioneel schrijver, maar vertelt doorheen dit boek zijn loopbaan vanuit een datacrunching functie bij Goldman Sachs, over de lancering van een eigen startup AdGork, de gecompliceerde verkoop ervan (spoiler: zie deze Techcrunch blogpost uit 2011) en zijn tijdperk als product manager in het advertisingteam bij Facebook.

Het boek speelt zich dan ook uit in dé startupboom en opkomst van Silicon Valley in de periode 2010 – 2013.

Hierbij is het verhaal niet te vergelijken met 1 van de traditionele pump/crushing it/do it now boeken, die je traditioneel leest over Silicon Valley. Dit boek brengt je de dagelijkse realiteit van achterkamerdeals, politiek kantoorgedoe, startupmaffia’s en de grimmige sfeer die er hangt in het startup walhalla.

Facebook voor de beursgang

Zo krijg je het inside verhaal van de IPO/beursgang van Facebook mee met o.a. deze speech door Mark (en de partynacht onder de werknemers de nacht ervoor 😉 ).

Ik ben even door de reviews op Amazon gegaan en dan is het mooi om zoiets te lezen van ex-Facebook werknemers, die de toon van het boek dan toch echt bevestigen.
amazon review chaos monkeys

Leer je ook iets uit dit boek?

Wat ik zelf super interessant vond in dit boek was de technische uitleg over bijvoorbeeld hoe het nu zit met werknemersaandelen bij startups, investeringsrondes, de verschillende vormen van VC kapitaal, de werking van RTB-advertenties, de privacystrijd van FB met Europa,…

Ook de inkijk in zijn product manager rol bij Facebook en reflectie op mijn eigen functie was daarbij echt ideaal voor tijdens de donkere avonden aan dat haardvuur in Lapland.

Daarnaast is er het verhaal over hoe ze door het lanceren van enkele zeer controversiële blogposten hun startup AdGrok op de kaart hebben gezet, natuurlijk super interessant voor mij als blogger.

Deze blogposten zijn spijtig genoeg niet meer online te vinden, maar Web Archive heeft gelukkig een cache-versie. De blogpost “A blog post about a blog post” geeft bijvoorbeeld mooi weer hoe ze even offline gingen door het succes van een eerdere blogpost over NYC.

Interessante quote uit de blogpost:

Facebook: In all the rush, we forgot to put a Facebook ‘like’ button on the blog post. Turns out, people have the bookmarklet on their browsers, so by the time we got the little widget up, we already had hundreds of likes. I guess Zuck really does own the Web.

We spreken hier over 2010 (altijd leuk om dan zelf naar mijn blogstats van dat jaar terug te kijken 😉 ).

Dat dit boek hem trouwens niet in dank is afgenomen, ondervindt hij natuurlijk nog elke week. “The first rule about fight club…“. (Tweet uit de Google cache moeten vissen, daar hij weggehaald was).

Dit boekje kan je momenteel voor een prikje als paperback versie kopen online, wat het zeker een aanrader maakt om je eens in te laten meevoeren naar het Silicon Valley van 2010-2014. Aanrader voor iedereen in de online advertising wereld trouwens.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments