In deze blogpost deel ik een klein mini-research weetje dat me is opgevallen tijdens onze reis in Lapland boven de poolcirkel enkele weken geleden.

We hadden die week overdag temperaturen tussen -13° en -27° (al zie ik nu de grafiek met de ijsverwachting in Nederland ook naar beneden vallen) met een nachtelijke uitschieter tot -34gr.

De grootste vijand van deze koude voor de huidige mens (die zit perfect winters kan aankleden) is de aanval op de batterijen van de smartphones, camera’s,… en andere toestellen die moeten zorgen voor Instagram waardige herinneringen. 😉

Smartphones en extreme koude

Het werd als snel duidelijk dat er een groot onderscheid is tussen Android en iOS smartphones. Het viel iedereen in de groep op dat de mensen met iPhones al snel een dode “baksteen” mee hadden in hun zak, waar geen leven meer in te krijgen was.

De Android smartphones bleven werken en zelfs met een laagje ijs op de touchscreen. Met mijn Samsung S8 en mijn vrouw haar Sony S5 hadden we echt geen problemen op de meest extreme dagen. Gewoon zorgen voor dunne onderhandschoenen met touch mogelijkheden en zelfs bij -25° konden we perfect foto’s nemen.

Bij de iPhones stopte het meestal al vanaf -15graden.

De supportpagina’s van Apple waarschuwen hier trouwens nadrukkelijk voor, dat iPhones zich sneller zelf gaan uitschakelen in koude temperaturen (onder -20°).

Zie ook deze FB discussie, waar Bram even mee in de discussie komt. Bram woont/werkt nu in Finland en is met zijn collega’s over heel Finland actief. 😉

Het gaat trouwens niet over het OS, maar over de hardwarekeuzes die Apple heeft gemaakt. Zie ook dit artikel van The Mirror

That’s because the rechargeable lithium-ion batteries inside iPhones contain an electrolyte liquid that crystallises when it drops below a certain temperature.

Let dus even op als je volgende dagen ’s nachts op de Hoge Venen gaan wandelen. 😉

Ook ons fotomateriaal heeft trouwens best afgezien, maar buiten een kortere batterijduur (mijn Gopro 4 haalde amper 30min op een Tripod in de sneeuw), bleef alles perfect werken.

Mooi voorbeeldje van de oude Canon 350D van mijn vrouw na een noorderlicht fotosessie van een goed half uur ’s avonds…

Enja het was dus echt koud bij onze “testweek” van hoe smartphones in koude temperaturen reageren… Bring it on winterprik! 😉

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments