Of ik nog een travel bucketlist heb? Doordat ik met mijn ouders als kind al zotte reizen heb mogen ervaren (van rondtrekken in Cuba en India tot een reis met de Joola, die enkele jaren nadien zonk), ben ik niet echt een zotte reisfreak meer.

Op onze bucketlist staat dus niet het traditionele Australië en onze gezinsvakantie is nu voor het 3de jaar op rij gewoonweg Nederland. MAAR na onze onvergetelijke IJsland reis en het missen van het noorderlicht, stond een Laplandtrip toch wel op onze bucketlist.

In IJsland stonden we op 2,5km van de poolcirkel, dus nu wilde we deze eens oversteken en kwam Lapland dan ook in het vizier. Deze regio in het Noorden van Finland, Zweden, Rusland en Noorwegen is daarnaast ook nog eens dé noorderlichtbestemming in de winter.

reisverhaal lapland winter

Magisch Lapland vlakbij?

Nu er tijdens de wintermaanden rechtstreekse vluchten zijn naar Kittila (Finland) en Kiruna (Zweden) is Lapland vlot te bereiken en op 3u vliegen. Op 15min van de luchthaven van Kittila ligt trouwens het Finse skigebied van Levi (daar waar Casey Neistat in 2016 met een drone over de skipistes ging vliegen).

Lapland ligt boven de zogenaamde poolcirkel van 66½° NB, waardoor de zon natuurlijk een speciale rol speelt in deze streek. Zo komt in december de zon niet boven de horizon en in de zomer gaat deze niet onder.

reisverhaal lapland winter

Wij waren er eind januari en mochten de zon verwelkomen tussen ongeveer 10u en 14u. Het meenemen van hoofdlampjes bij elke dagactiviteit was dan ook een must, daar het rond 15u reeds volledig donker was.

Aurora Mountain Lodge

Een reis naar Lapland volledig zelf regelen gaat nooit eenzelfde ervaring opleveren als meegaan met 1 van de gespecialiseerde organisaties. Zij voorzien je van de nodige kleding, activiteiten, tips & tricks,…

Wijzelf kozen voor een trip met Xplorethenorth naar de Aurora Mountain Lodge. Deze locatie ligt op 3u rijden van de Finse luchthaven van Kittila op 69° NB in het Noorden van Zweden.

De lodge ligt in de oude mineralenuniversiteit van het bejaarde dorpje van Lannavaara. Dit dorpje heeft amper nog 80 inwoners en 1 klein dorpswinkeltje (dat ook postkantoor, apotheek,… is).

Dat dit kleine minidorpje dan ook nog eens een katholiek klooster met 3 nonnen heeft (in een land waar amper 2% van de inwoners katholiek is), maakt het nog vreemder. In het volgende dorpje zou er blijkbaar nog een minderjarige zijn, maar deze ging nu ook in een grotere stad wonen om naar school te kunnen gaan.

Lannavaara is dus de ideale locatie om tot rust te komen in de schitterende lodge (die nog maar 2 jaar open is). Dat we zonder kinderen een weekje weg waren was misschien ook wel een reden om er eens dubbel van te genieten om bijvoorbeeld eens rustig te kunnen eten.reisverhaal lapland aurora mountain lodge

Into the wild!

Het absolute hoogtepunt van onze reis was de start van onze week met een unieke “into the wild” expeditie. Hierbij gingen we met een groep van 7 sneeuwscooters op weg naar de grens met Finland.

Op 2 dagen tijd legden we 120km af over de Tobacco trail (smokkelroute tussen Rusland en Noorwegen) naar een wildernishut en terug naar de lodge.

reisverhaal lapland sneeuwscooter

Wat het daarbij nog extra uniek maakte was de extreme koude deze 2 dagen. Overdag werd het niet veel warmer dan -27gr en ’s nachts zakte het kwik tot maar liefst -34gr (wat onze sneeuwscooters hebben mogen weten). Een ijskoude tocht over verlaten sneeuwvlakten en over bergtoppen beladen met diepsneeuw en middaglunches aan schuilhutten.reisverhaal lapland sneeuwscooter

Dat we als groep zeer dicht bij elkaar in een kleine wildernishut sliepen (waarbij de hele nacht om de 45min extra hout in de kachel diende te gaan), zorgde natuurlijk wel voor een goede groepsfeer.

Enja die rokende sneeuwhoop was dus die hut waar we met 13 in hebben geslapen bij -34gr.

Een ander hoogtepunt (vooral voor Karlien) was de sledetocht waarbij 6 honden ons over de sneeuwvlakten hebben getrokken. Ikzelf ben geen hondenfan, maar het was echt wel een waanzinnige ervaring.
https://twitter.com/Dailybits/status/956498934486233088


Noorderlicht gezien?

Zoals je kon lezen was 1 van de hoofdredenen van deze trip het zien van het zogenaamde noorderlicht/poollicht/aurora borealis. Dit natuurkundig verschijnsel met plasmadeeltjes van de zon blijft steeds onvoorspelbaar, zoals we ook mochten merken.

De ene avond was het er voor een uur, de andere avond maar een paar korte uitbarstingen van een paar minuten. Maar we zijn dan ook blij 4 avonden toch iets van dit verschijnsel gezien te hebben. De beste tip is de Xplorthenorth aurora alert app, die je perfect laat zien wanneer je best eens naar buiten kan gaan zien.reisverhaal lapland aurora borealis

reisverhaal lapland noorderlicht

De laatste dagen hadden we ook een zeer heldere maan, wat natuurlijk weer een totaal ander effect geeft.

Let op: een camera laat dit verschijnsel steeds mooier tot zijn recht komen, dan je het met je menselijke ogen kan waarnemen. De volgende dagen zet ik nog een blogpost online over hoe ik onderstaande timelapse met mijn GoPro heb gemaakt (blogpost met tips rond fotograferen van het noorderlicht met een GoPro). Met een smartphone kan je dit verschijnsel namelijk niet in beeld brengen.

Wat neem je mee naar Lapland?

Wat je meeneemt naar Lapland is natuurlijk een beetje anders dan een random zomervakantie of zelfs skivakantie. Doordat het geregeld kouder dan -25gr kan worden, moet je je hier zeker op voorbereiden (en heb je wat extra materiaal nodig 😉 ):

  • Thermisch ondergoed is de basis van de vele lagen die je draagt. Zelf gingen we voor Decathlon materiaal (met een mix van de verschillende reeks) en waren hier super tevreden over.
  • Koude voeten is zowat de meest gehoorde “klacht” in Lapland. Goede sokken met zoveel mogelijk Merino wol zijn dan ook aan te raden (2 paar over elkaar…). Heb je snel koude voeten zoek dan maar goede voetenwarmers (die van de AS Adventure bleken de beste te zijn in onze groep, die van decathlon de minste goede).
  • Koude handen kan ik je garanderen bij -25°. Een minuutje je camera bedienen zonder handschoenen is al snel de pijn verbijten. Zorg dus zeker voor een paar onderhandschoenen waarmee je ook een smartphone kan bedienen (amper 5EUR bij Decathlon), zodat je op koude dagen toch even 1 minuut die grote wanten kan uitdoen.
  • Reservebatterijen! Heb je een spiegelreflexcamera, Gopro,… bij, zorg dan voor de nodige extra batterijen. In de koude gaan deze niet lang mee. Ik maak nog een blogpost over smartphones in die koude temperaturen. OVERAL heb je er trouwens wel een super 4G verbinding.
  • Boek je reis bij een gespecialiseerde organisatie, zodat je voorzien wordt van de nodige sneeuwbotten, donsjas, wanten,…
  • Met een bril ben je niets daar overdag buiten.Het was voor mij ook weer wennen aan een weekje lenzen dragen.
  • Neem liever een Android smartphone mee dan een Apple iOS iPhone. 😉

Over de prijs van deze vakantie gaan we het kort houden, want dat deed wel even pijn. Reken al snel goed boven de 2000EUR/persoon voor een week (wel all-in met eten, vluchten en vervoer). Zie op de Zweedse website van de lodge voor meer accomodatiefoto’s, wat echt wel super is afgewerkt.

Opvallend was trouwens de leeftijdsverdeling in de lodge. Bij de 40-50 gasten had je enerzijds de groep 25-35 jarigen en daarnaast de groep +55-60 jarigen. 90% van de gasten waren trouwens Nederlandstalig.

Enja het is er dus echt koud en dit jaar is er al meer sneeuw gevallen dan gewoonlijk.

Als je wilt weten wat je daar dagelijks op je bord krijgt, dan kan ik je het in 1 woord vertellen: rendier. Zowel buiten in de natuur als bijna dagelijks op je bord komt je dit dier tegen (in de vorm van biefstuk, stoofpotje, meatloaf, gerookt, beleg, tussenhapje, nacho-saus,…).

Alweer heeft Scandinavië een extra stukje van mijn hart veroverd. Na verschillende Finlandtrips, onze Nordic roadtrip, IJsland reis ben ik nu helemaal weg van deze landen. Zeker als je dan ook nog eens alle Zweedse verhalen van travelblogger Heidi leest.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
6 jaren geleden

Zalig om lezen! Ik wil terug! Blij dat jullie het noorderlicht hebben mogen spotten. En superleuk om te lezen dat Take me to Sweden je goesting doet krijgen om naar Scandinavië te trekken 🙂