Alweer een boek dat me enkele weken niet heeft losgelaten en waar de tijd van het lezen evenredig lang was met het nadenken over wat ik nu gelezen had: Het is oorlog, maar niemand die het ziet.

In dit boek laat Volkskrant journalist Huib Modderkolk zijn onderzoek naar de huidige cyberwar zien, want ja het is dus oorlog, maar we zien het niet.

Het boek gaat dus niet over de commerciële hackers, maar state sponsored hackinggroepen, die ook wel via hun APT-naam worden benoemd.

Zo is er een groot hoofdstuk over hoe de Britse inlichtingendienst GCHQ onze Belgacom hebben geïnfiltreerd via een phising (naar specifieke sysadmins binnen Belgacom via nagemaakte Linkedin mails) en virusaanval (met het Regin virus dat hiervoor was gemaakt). Als je van dit verhaal nog nooit heb gehoord, dan kan ik je deze artikels zeker eens aanraden. Deze hack kwam trouwens uit dankzij de Snowden papers.

Of hoe Russische hackers (van de Russische staats hackersgroep APT 28) gepakt zijn in Den Haag bij hun poging om het wifinetwerk van het OPCW (Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens) te kraken vanop de parking.

Wat vooral duidelijk wordt in het boek is hoe de Nederlandse AIVD en MIVD mee in de top van digital cybersecurity landen zit (zowel defensief ALS offensief!). Dit is me al wel eerder duidelijk geworden door bijvoorbeeld het bezoek aan de One conference en de workshop die ik volgde van de NL politie op TNW 2018.

Het boek is geschreven voor niet-technische lezers, dus verwacht je dus wel niet aan technische insights en details over de hackpogingen. Je krijgt wel een goed idee van hoe de Nederlandse datacenters als hub worden gebruikt bijvoorbeeld.

 

Is dat nu ook bezig?

Als je het securitywereldje wat volgt (1 van de redenen waarom ik Twitter nog zoveel gebruik), dan zie je dagelijks wel waanzinnige cyberwar verhalen voorbijkomen. Een selectie van de afgelopen 2 weken 😱:

Enja, dit is dus 1 van de redenen, waarom ook ik onze Belgische overheid niet vertrouw bij het maken van een database met vingerafdrukken. 🙈

Het is een vlot lezend boek, dat ideaal is om voor nog even vast te nemen voor het slapen gaan deze winteravonden. Niet heel technisch, maar het zet je wel aan het denken.

Enja er zijn passages uit het boek geschrapt door een rechterlijke uitspraak...

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments