Wie mijn Instagram stories wat volgt, zal wel doorhebben dat ik terug veel meer tijd doorbreng in mijn klein thuiskantoor. Deze donkere winteravonden (als mijn vrouw niet thuis is) vind ik super om daar YouTube video’s te zien (en de afgelopen maanden best wat werkuren verzetten 🙈) ipv. hersenloze Vlaamse tv.

Na de oplaadmuur en opkuis van de kabelspaghetti ben ik nu bezig geweest met de NAS eens terug op te ruimen en goed in te stellen.

Het schema in de dailycave even snel getekend met het Amplifi wifi netwerk naar mijn bureau (ergens nog een todo om een 100m lange ethernetkabel langs de technische koker, door de kelder en kruipkelder naar de Telenet modem te trekken).

Die 2 linkse apparaten zijn dus Synology NAS systemen met elke 2 harde schijven. Daarop staat alles van Timemachine backups van de Apple computers in huis, foto’s, video’s,…

Al enkele jaren heb ik een Synology DS212j (met 2*2TB opslag en amper 256MB RAM) en sinds een jaar zijn vervanger een Synology DS218+ waar dus alle files en backups opstaan.

Deze is dan ook weer gekoppeld aan Dropbox (lokaal kopie van Dropbox op de NAS) en ook aan Amazon Glacier waar een offsite backup staat van de NAS (deze heb ik ineens nog eens volledig opnieuw gestart). Als ons huis dus afbrandt, dan kan ik alles terug uit Glacier halen.

De DS218+ heeft momenteel 2*4TB aan opslag (in Raid waardoor er 3,6TB beschikbaar is) met de default 2GB RAM geheugen.

Ik kwam echter toevallig tegen dat het super eenvoudig is om het RAM geheugen van de DS218+ te upgraden (iets wat niet kan bij mijn oudere DS212J), dus dat was al snel een nieuwe todo op mijn lijstje.

RAM upgraden in DS218+ ?

Tussen de vele todo’s, snel even wat tijd gemaakt hiervoor. Je hebt ingebouwd 2GB RAM geheugen (dat je eventueel ook kan vervangen, maar dit kost wel veel moeite). Daarnaast heb je een eenvoudig bereikbaar 2de RAM slot, waar je (volgens de specs 4GB in kan toevoegen), maar 8GB werkt perfect zoals je je overal online kan lezen.

Ik ben voor een RAM latje van Crucial gegaan (8 GB SODIMM DDR3L-1600-module – CT102464BF160B), dat ze zelfs bij Bol.com verkopen.

Update dec/2022: een lezer had problemen met dit RAM latje en heeft nadien een “KCP3L16SD8/8 : Kingston – DDR3L – module – 8 GB – SO DIMM 204-PIN – 1600 MHz / PC3L-12800 – niet-gebufferd” gebruikt, wat wel werkte bij hem.

 

 

Stappenplan:

1. De swappable harde schijven eruit halen

2. Na een jaar nonstop draaien zat de NAS vol met stof, dus met een dry duster alles eens doorgeblazen. 😳

3. De RAM module kan je eenvoudig in het lege slot klikken (zie deze Youtube video)

4. Ik heb daarna met de desktoptool “Synology assistent” een memory test uitgevoerd (let op dit duurde wel een een goed uur) en klaar!

 

 

Synology NAS benchmarken met Geekbench4

Natuurlijk wilde ik een voor en na benchmark kunnen maken om te zien hoeveel verschil dit nu maakt. De enige benchmark tool die ik nog al heb gebruikt is Geekbench om zo op een eenduidige manier een vergelijking te kunnen maken (zie ook mijn testen bij de RAM upgrade van mijn iMac).

Met dank aan deze tutorial om via een zogenaamde Docker container de test te gaan uitvoeren op mijn NAS.

De oude DS212j (256MB RAM)

De oude 32-bit cpu is niet geschikt om Docker of Geekbench te draaien wat wel spijtig is, want ik wilde wel eens de lage score zien van deze. Laat ons stellen dat hij onwerkbaar traag is. 🙈

De DS218+ voor het upgraden van het geheugen (met default 2GB RAM)

Ik ben me even gaan inlezen in performance tuning voor Synology NAS en ik heb dan ook wat tweaks gedaan en Geekbench4 nog eens laten lopen. En jawel al een hogere score door wat kleine configuratiezaken aan te passen.

 

Met nu 10GB (2GB + 8GB) aan RAM geheugen stijgt alles nog wat, maar grote performance impact is er natuurlijk niet bij enkel deze benchmark. Het is pas wanneer mijn NAS veel zaken tegelijkertijd gaat doen (backups, files verplaatsen,…), dat die extra RAM echt van pas gaat komen.

 

PS: Lees zeker ook deze blogpost eens van fotograaf Niko Caignie (hij heeft een reeks van blogposten online gegooid over zijn werkwijze met foto’s ). Ook hij zweert bij een Synology NAS als tussenstation.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tim
4 jaren geleden

Logisch dat ge weinig vooruitgang zag. Geekbench is een CPU-benchmark en RAM zou daar weinig invloed op mogen hebben