1 van de boeken uit de afgelopen covid19-lockdown (nummer 1 en de Antwerpse versie momenteel) die ik heb gelezen is “How the internet happened” van Brian McCullough (uitgegeven in het najaar van 2018).

Een boek dat via korte hoofdstukken het ontstaan en de groei van al die grote internetbedrijven laat zien, die ons internet hebben gemaakt tot wat het nu is. Dus niet enkel de Facebooks van deze wereld, maar ook Ebay, AOL, Yahoo, MySpace…

Het boek heeft als ondertitel dan ook “From netscape to the iPhone” (ja die iPhone 1 die ik ondertussen ook in bezit heb 🤗).

Dit boek is dan ook een super terugblik voor de 30’ers en 40’ers van nu en daarnaast voor mij een must-read voor de 20’ers die in IT of marketing werken. Zo krijg je een beter zicht op de evolutie en opkomst van de vele grote internetspelers.

 

Mijn eigen internet geschiedenis?

Dit boek was echt een trip down memory lane voor me rond mijn eigen internetgeschiedenis:

  • Die eerste Pentium 1 computer in huis die via een trage inbelmodem kon inbellen
  • Dat hotmail emailadres aangemaakt in 1998 voor een uitwisseling met een Finse school
  • Het internet ontdekken via Altavista en Yahoo
  • Napster gebruiken om mp3s binnen te halen
  • ICQ gebruiken als kotstudent in 2000 (vanuit de Thomas More internetklas ’s avonds, want ik had geen internet op kot en mijn nokia 3210 was enkel voor Snake te spelen)
  • Mijn eerste blog namreh.be op 31/12/2001 lanceren via Blogger (opgekocht door Google toen)

Om mee op internet te kunnen, volgde ik blijkbaar als 15 jarige in 1997 een avondcursus Internet (samen met de mama). Met dit diploma mocht ik dan nadien op de 2 internetcomputers in de gemeentelijke bibliotheek (max. duur van een sessie was 30min.). 🙃

 

Dit boek komt de realiteit tegen

Toevallig was er de voorbije week een zeer vermakelijke ondervraging in het Amerikaanse congres met als getuigen de CEO’s van Apple, Amazon, Facebook en Google (die via videocall inbelde).

Vermakelijk omdat je dan senatoren ziet, die dit boek misschien beter eerst hadden gelezen (of die vroegen aan de CEO van Google waarom HUN campagnemails in de Gmail van hun vader in de spamfilter komen #truestory). Daarnaast waren er anderen die dan wel weer op de hoogte waren van het ontstaan en hoe deze techbedrijven zichzelf naar de top hebben gewerkt. Door het lezen van dit boek krijg je meer inzicht van hoe Amazon bijvoorbeeld te werk is gegaan vanaf dag 1.

Als je nog eens een documentaire wilt bekijken, dan is die hearing dan ook een aanrader. Vooral richting Amazon is er best wat vuurwerk dat er wordt afgeschoten…

 

Een aanrader dus dit boek (29EUR bij Bol.com) wat door de uitwerking (kleine korte hoofdstukken per internetspeler) ideaal is om vast te pakken voor een kortere leessessie en dus niet in 1 keer moet uitgelezen worden. 😉

 

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments