Een nieuwe blogpost in de reeks over mijn kleine homeoffice, waar ik dit jaar al meer uren in heb gewerkt dat de voorbije jaren samen:

De zomer is steeds mijn periode om het nieuwe academiejaar voor te bereiden. Met mijn lesopdracht bij UHasselt (10%) en Thomas More (13%) is het dus zeker nodig om vooruit te denken naar een aankomend druk najaar. Het wordt nu ook wel duidelijker, dat hybride lesgeven (combinatie van fysiek en online) de norm zal worden, dus daarop bereid ik me dan ook voor.

Na een beter geluid, is het nu tijd om het beeld ook beter te krijgen. Er zijn dan wat optie’s:

 • Me tevreden stellen met de ingebouwde webcam in mijn Macbook Pro
 • Voor een Logitech webcam (de Brio 4K bijvoorbeeld) gaan
 • Mijn Canon DSLR camera inzetten als webcam

Na veel blogposten hierover gelezen te hebben, ben ik dan maar voor optie 3 gegaan en gestart met alles bij elkaar te brengen om naar een HD oplossing te gaan met mijn DSLR camera (Canon 200D/SL2 Rebel) als webcam.

Is een Canon DSLR camera daarvoor de juiste keuze?

Neen, Canon maakt het er niet gemakkelijker op. Overal zal je in blogposten zien dat de meeste tips gaan over het gebruiken van een Sony DSLR camera als webcam.

Wat leesvoer hierover:

Maar ik ga het toch proberen met mijn Canon.

 

EOS Webcam Utility?

De eerste optie is om het zo eenvoudig mogelijk te maken en laat Canon nu net het licht gezien te hebben in 2020. Ze lanceerden eind mei de Canon EOS Webcam Utility (download) om dus rechtstreeks je Canon als webcam te kunnen gaan inzetten via een usb-kabel.

Dit is echter nog in beta en wordt enkel ondersteund door Chrome browser videoapps. Dus enkel als je Zoom in de browser gaat gebruiken is het inzetbaar. En dan nog is het niet ideaal en in Beta-mode (zie deze 39 pagina’s op het Canon forum).

Op zoek dus naar een andere oplossing.

 

Elgato Camlink 4K als tussenstation?

Het heeft me wat wachttijd gekost, maar uiteindelijk heb ik dan toch de Elgato Camlink 4K kunnen kopen online, daar dit product overal uitverkocht was de afgelopen maanden.

Het zal al wel opvallen, dat de merknaam Elgato hier best veel voorbijkomt. Elgato is als merk gericht op gamestreamers, dan ook het best voorzien op de nieuwe Work-From-Home realiteit.

Elgato heeft zelf een video gemaakt over de Canon 200D als webcam via de Camlink 4K.

De Camlink connecteert via een USB3-poort met je computer en met een hdmi-to-mini hdmi kabel met mijn Canon camera. Toptip: zorg dat je de camlink in een aparte USBA-USBC hub hebt steken in je Macbook, anders werkt het niet. Ik kwam er nu ook achter dat mijn 2 Satechi USB hubs NIET identiek zijn. 1 exemplaar heeft blauwe USB3-poorten, de andere heeft tragere USB2 poorten. 🤷‍♂️😢

De bureau-setup ziet er nu dus zo uit met een Elgato Keylight, Elgato multimount met mijn Canon camera, Elgato Stream Deck, Blue Yeti microfoon en dus de Elgato Camlink 4K als tussenstation.

De volgende stap is dan de juiste software installeren. Je hebt de Elgato Game Capture software nodig, waarin je de Camlink kan gaan testen en configureren (resolutie opdrijven naar 1080HD). Een goede blogpost die me veel frustraties heeft bespaard is deze Camlink + Macbook blogpost.

Is er nu een verschil te zien met de ingebouwde webcam?

Ik heb even zelf een korte video opgenomen met de Canon 200D als webcam tov. de ingebouwde webcam in mijn Macbook Pro. Wat denk je zelf? 😉

 

Wat kost dat nu allemaal jouw thuiskantoor?

Altijd pijnlijk om die optelsom eens te maken, maar ik ga het toch eens proberen om de dagelijkse werkset op te tellen:

 • Ikea Bekant standingdesk (al 6 jaar in mijn bezit, dus nog 4 jaar garantie)  – huidige prijs 519EUR
 • Elgato stream deck – 140 EUR (zot content van)
 • Elgato Key Light – 200 EUR (zot content van)
 • Blue Yeti microfoon – 150 EUR
 • Canon 200D – voor 400 EUR volledige set gekocht (wel niet in het zwart, maar nu wel snel herkenbaar 😉 )
 • Canon fake batterij met stroomaansluiting – 25 EUR (eerst foute versie aangekregen, zonder problemen juiste toegestuurd gekregen)
 • Elgato Camlink 4K – 134 EUR
 • Elgato Multimount – 55 EUR
 • mini-hdmi naar hdmi kabel – 6 EUR
 • 2 keer USB Satechi dock – 2 keer 69 EUR (aan het kijken naar vervanger hiervan, niet echt content van)
 • Samsung Curved 27 inch scherm – 190 EUR (zou ik ook nog wel willen vervangen)
 • Amplifi wifibakje – 170EUR
 • Stokoude pc-luidsprekertjes nog vanop mijn studentenstudio in Antwerpen in 2004

Totale schade dus van mijn Work-From-Home/webinar set een goede 2000 EUR. 🙈 MAAR heb ik dat al terug verdiend sinds begin maart? Je mag er gerust van zijn van yes. 😉

Nu zien dat de zoon niet plots ontdekt dat de papa de perfecte gamestreaming set heeft staan. 😅🤷‍♂️

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments