Update 3 februari 2021:

Ik heb alle info rond het Starlink internet project (en de status voor België) eens bij elkaar gebracht in 1 blogpost.

 

Update 30/01/2021:

Starlink heeft in Frankrijk ondertussen de goedkeuring gekregen voor 3 basisstations, waardoor we ook in België dekking gaan hebben bij een eventuele roll-out.

 

 

Update 21/10/2020:

Wat extra info over Starlink zijn netwerk van satellieten en bijhorende internettoegang.

 

 

 


In deze tijd van lockdown heb ik nog iets leuk gevonden om je ’s avonds eens 6 minuten mee bezig te houden.

Elon Musk (die van de Tesla’s en lees zeker zijn biografie eens voor meer achtergrond over SpaceX) is met zijn ruimtebedrijf SpaceX een plan aan het uitvoeren om internet wereldwijd te gaan aanbieden. Onder de naam van Starlink zijn ze een hoop satellietjes de lucht aan het inschieten. Dit is steeds per 60 satellieten die een Falcon 9 raket de ruimte inschiet en ook op 18 maart is er nog recent een lancering geweest.

Is dat dan die sliert of streep die we soms zien aan de hemel?

De verschillende batches van Starlink satellieten vormen zogenaamde treintjes die rond onze aardbol zweven. Hoe korter bij hun lancering hoe dichter ze nog achter elkaar vliegen.

Starlink satellieten?

Met dit netwerk wilt SpaceX internet overal op aarde gaan aanbieden.

Op Wikipedia heb je een schoon overzicht van die batches.

Kan je die ook zien in België / Vlaanderen?

Nu komt inderdaad het leuke, want de heldere nachten momenteel zijn ideaal om die treintjes te spotten. Want ja die vliegen allemaal mooi in treintjes rond onze aarde. Elke paar dagen heb je de kans om deze voorbij te zien vliegen.

Enja er heeft iemand een mooie website zelf in elkaar gestoken, waardoor je perfect kunt voorspellen wanneer een treintje gaat voorbijkomen.

Ik zag gisterenavond het Starlink-4 treintje voorbijkomen wat dus een treintje lichtjes van ZW naar O was met mooi op een vaste afstand die satellieten. Nu ga ik natuurlijk ook nog eens de andere treintjes proberen spotten. Vooral net na de lancering vliegen ze zeer dicht bij elkaar als een sliert.

Enja ik heb die websitebeheerder 2 koffie’tjes opgestuurd. ❤️☕️

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
4 jaren geleden

Ook leuk als je graag naar de nachtelijke hemel kijkt, de afgelopen nachten was de planeet Venus ook heel goed zichtbaar, vanavond ook nog.