Als ik al 1 geslaagde goed voornemen voor 2013 moet bedenken is het wel het aantal boeken dat ik heb gelezen. Waar ik voorheen amper tot het lezen van een boek kwam, hebben de boekenreviews op dailybits.be me de push gegeven om maandelijks nieuwe boeken te lezen (in 2013 plaatste ik 10 boekreview blogposten).

De afgelopen feestdagen vakantieperiode heb ik me nog eens laten meevoeren in een echt spannend spionageverhaal met het boek “The secret life of Kim Dotcom – Spies lies and the war for the internet“.

boek kim dotcom

De meeste internet geeks/diehards zullen de naam Kim Dotcom (@kimdotcom) wel direct herkennen en in hun hoofd de 170kg zware Duitser zien passeren. Check zeker eens zijn website kim.com, dan weet je direct waar je je aan kan verwachten. 😉
kimdotcom

Kim Schmitz/Kimble/Dotcom is een waar cultfiguur in het internetwereldje. Doorheen zijn leven als computerhacker en internetondernemer heeft hij vooral zijn naam gemaakt als poser/show off. Zijn deelnames aan de bekende straatrace Gumball (zie Gumball website – youtube video’tje van de Gumball in Marokko) en ook een straatrace verhaal (met aanrijding) in België maakten hem berucht en omstreden.

Zijn geldverslindende levensstijl kan je ook mooi zien uit onderstaande video in 2012, waarbij hij de bekende Duitse Nurburgring had afgehuurd voor het maken van een video met 3 Mercedes Benz AMG CLK DTM’s (met nummerplaten “GOOD” – “AND” – “EVIL”) met als gastster Kimi Raikkonen. In het boek lees je trouwens, dat deze video werd gemaakt tijdens een 2 maand durende vakantie in Europa, waarbij in totaal 12 wagens vanuit Nieuw-Zeeland naar Europa werden overgevlogen.

Het boek “The secret life of Kim Dotcom”

Het boek kan je in 4 grote delen opdelen.

Als start krijg je een volledige introductie van Kim Dotcom met zijn moeilijke jeugd (dat had ik nu niet kunnen vermoeden…) en zijn eerste periode met veroordelingen als hacker en de start van zijn fortuin door beurshandel met voorkennis.

Zijn autoavonturen brachten hem op het probleem, dat hij graag uitpakte met zijn zelfgemaakte dashcamfilmpjes, maar dat er rond 2004-2005 weinig mogelijkheden waren om zijn filmpjes op de vele autoforums te delen. Hiermee is dan het idee ontstaan gestart van filesharedienst Megaupload. Een filesharingservice, waarbij je bestanden op hun server kon plaatsen om daarna de link op forums te delen. En geniaal eenvoudig concept, maar baanbrekend in die tijd.

Megaupload werd 1 van de populairste online services met bijna 1% van alle wereldwijde internettrafiek met 50 miljoen dagelijkse bezoekers en een betalende premiumdienst om sneller te kunnen downloaden.
megaupload

In het boek komen alle details voorbij, zoals de winstverdeling in topjaar 2010. Kim Dotcom had als CEO 68% van de aandelen en dit leverde hem 42 miljoen $ op in 2010. Ideaal dus als brandstof voor de geldverslindende yolo-levensstijl van Kim en zijn vrouw Mona Schmitz.

Dit fortuin was 1 van de doorslaggevende elementen om met vrouw en kinderen vanuit Hong Kong naar het duurste landgoed van Nieuw-Zeeland te verhuizen (zie videotour doorheen the mansion).
ff_kimdotcom2_f

Het fortuin en de winsten hebben natuurlijk ook andere partijen wakker gemaakt en onder aanvoering van Hollywood is er op 20 januari de grootschalige inval geweest in the mansion door anti-terrorisme eenheden (onder supervisie van FBI agenten). De Megaupload-service werd offline gehaald en de duizenden servers (met ook 690 server bij het Nederlandse Leaseweb) werden afgezet. In het boek krijg je het hele verloop van de inval door de anti-terrorisme eenheden met ook de behandeling van zijn hoog-zwangere vrouw.
megaupload-fbi
In de dagen na de inval zijn de beelden ervan met de grootschalige inbeslagname van zijn waanzinnige autocollectie de wereld rond gegaan.

Nadien krijg je verschillende hoofdstukken in het boek over de legale strijd van Kim Dotcom (met enkele nieuwe medestanders) tegen de vele procedurefouten, overdreven gebruik van anti-terrorisme eenheden, leugens van de premier en ongeoorloofde spionage-activiteiten door de FBI.

De FBI had door de volledige inbeslagname van zijn volledig fortuin gehoopt een snelle uitlevering naar de US in orde te krijgen, door het gebrek aan middelen voor lange rechtzaken. Op die moment zijn er echter enkele Nieuw-Zeelandse internetondernemers op het plan verschenen en tijden de rechtzaken is bijvoorbeeld de footage van de inval openbaar gemaakt en reeds op 18 maart werd de volledige inbeslagname ongeldig verklaard.

Doorheen de (iets te lange) weergave van de juridische strijd krijg je op het einde van het boek ook de oprichting van de nieuwe filesharingservice MEGA. Deze nieuwe filesharingservice is echt opgezet als nieuwe cashcow om de juridische strijd te kunnen blijven betalen en heeft als uniek punt, dat geuploade bestanden reeds op de computer van de gebruiker worden geëncrypteerd. Op deze manier weet enkel de gebruiker welke bestanden hij op de servers heeft geplaatst en is MEGA ook niet meer verantwoordelijk te houden voor het opslagen van copyrighted materiaal.

Bij het registreren als nieuwe gebruiker bij MEGA moet je eerst een classic oldskool browsergame spelen om zo een uniek patroon te krijgen voro de AES encryptie. Kim Dotcom zou zichzelf niet zijn, als hier ook geen dikke middelvinger naar de NSA in zou zitten.
mega nsa

Aanrader dit boek?

Dit 219 pagina’s tellende boek zou zo van de hand van Tom Clancy kunnen komen en passen in zijn reeks van politieke thrillers. Het is geschreven door de gerespecteerde Nieuw-Zeelandse journalist David Fisher. Natuurlijk krijg je hier het verhaal vanuit de ogen van Kim Dotcom en is er de nodige zelfverheerlijking en veel showoff.
kim-dotcom-book-cover
Toch heeft het boek me echt in het verhaal gezogen en heb ik het op enkele dagen tijd uitgelezen. Leuk als internet geek om het verhaal rond Megaupload te lezen. Het juridische stuk is misschien wel wat langdradig, dus ideaal voor het diagonaal snellezen te oefenen.

In het midden van het boek staan een tiental foto’s, maar voor de rest is het echt om het verhaal te doen en zijn er geen illustraties. Ook als dikke middelvinger krijg je achteraan een opsomming van alle figuranten uit het verhaal (spionnen, rechters, politieagenten van de inval,…).

Als de onthullingen van Edward Snowden over de NSA er niet waren geweest, hadden we het boek misschien als paranoia-lectuur kunnen benoemen. Maar na al die onthullingen wordt het duidelijk hoe ver de elektronische spionage kan gaan (en dit voor een copyright-klacht vanuit Hollywood ipv. voor anti-terrorisme onderzoeken, zoals de VS steeds blijft volhouden).

Waar te koop?

Dat is een ander paar mouwen… Het boek is op 25 november uitgekomen en is als hardcopy enkel te koop bij een Nieuw-Zeelandse boekenwinkel (Paul Little Books).

dotcom boek kopen

Ik heb het boek dan ook daar besteld en dit kwam in totaal op 63.95 Aud (Australische dollar) wat op mijn creditcardstatement overeen kwam met 39.43€. Ik heb nog even getwijfeld om een tiental boeken te importeren en via deze blogpost te verkopen, maar met spinnenweb van importtax, btw,… zie ik dit niet zitten.

Een andere mogelijkheid is om het boek als Kindle e-book aan te kopen bij Amazon voor amper 8.92$.
kindle dotcom

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jeroen
10 jaren geleden

Toch wel humor dat juist Amazon het e-book on sale heeft.

10 jaren geleden

Leuke review en je hebt er een “Kim Dotcom followed @Dailybits” aan overgehouden. Proficiat!

10 jaren geleden

De video van die raid gaat er echt wel over. Dotcom is toch geen Bin Laden? Bizar dat dit kan in een land als Nieuw-Zeeland.

Thomas
10 jaren geleden

Lijkt me ook wel een interessant boek. Moest je het toch nog overwegen van er een tiental te bestellen: ik ben kandidaat koper ;).