2 weken geleden heb ik in mijn Android smartphone de locatie-instellingen van Android even aangepast, daar je locatiehistory volledig wordt bijgehouden door BigG.

Gisterenavond kwam er nog eens een tweet over voorbij, dus tijd voor een blogpost, omdat dit toch wel een eye-opener is voor velen en nog onbekend voor de meesten.

Iedereen met een android-smartphone moet maar eens surfen naar de locatiegeschiedenis van google maps. Dag na dag kan je je reisroute van die dag terug gaan herbekijken en merken hoeveel privacy gevoelige informatie er zo centraal wordt bijgehouden op de google-servers.

Enkele voorbeelden:
Op 12 november was er ’s avonds blijkbaar veel file op de E17 en nam ik mijn alternatieve route vanuit Gent.
12november

Op 30 oktober ben ik ’s middags gaan lunchen in Brasserie Wouter voor het Tablebooker-persevent en even in Putte de grens overgegaan in Putte voor nog eens wat Kruidvat-hamsteren.
30oktober

Op 9 oktober zat ik op het top secret testcircuit van Ford.
9oktober

Het is dus wachten op de eerste echtscheidingszaak, waarbij de advocaten met screenshots van de locatiegeschiedenis afkomen van de account van de overspelige partner…

Je kan in deze locatiegeschiedenis zowel de locaties van 1 dag als de volledige geschiedenis wissen (waarom dit 24u. moet duren, vraag ik me ook af).
locaties wissen

Bij een Android smartphone kan je in de instellingen bij locatieservices de tracking afzetten. Dat dit niet enkel een negatief privacy-issue is, blijkt dan weer uit de ingebouwde android device manager, waarbij je een gestolen android smartphone kan tracken en resetten.

Bij mij begint de locatiegeschiedenis trouwens op 21 juli (ook al bestaat dit blijkbaar al sinds april 2011). Is dit voor jullie ook zo?

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

18 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nick
10 jaren geleden

Bij mij staat de location services af…omdat dit vooral batterij verbruikt en ik het voor de rest niet gebruik. Als ik echt moet weten waar ik ben zet ik de GPS en google maps wel even aan.

Privacy gewijs is het natuurlijk ook niet top, maar dat kan je wel weten als je het aanzet.
Als je vrouw/vriendin stiekem op je gmail-account zit (en dat zijn er volgens mij meer dan je zou denken) is dit natuurlijk de ideale manier om je in het oog te houden 🙂

Reply to  Nick
10 jaren geleden

Als uw vrouw op uw Gmail zit dan is het eerder uw vrouw die uw privacy aan het schenden is dan Google hoor.

10 jaren geleden

Ik zie het probleem niet. T’is toch niet omdat Google dat bijhoudt voor u (VOOR U hé) dat dat een invasie van uwe privacy is?

10 jaren geleden

Oh inderdaad 🙂 Wel grappig, de dagen dat ik alleen in mijn eigen stad blijf, komen er altijd vaste punten bij waar ik nooit kom. Bizar.

Braminfunland
10 jaren geleden

cool ! Bij mij blijkbaar in werking getreden vanaf 18/08/13
Een beetje spooky misschien (big brother enzo) maar het stoort me niet echt. En ’t is gelijk je het zegt he Herman, mensen die iets te verbergen hebben houden het mss beter bij een oldschool telefoon ! =)

10 jaren geleden

Ik vertrouw persoonlijk Google nog minder dan Apple qua onomzichtig gebruik met privacy gegevens. Google vind ik veel minder transparant hierin… Daarom dat ik zo min mogelijk Google services gebruik… Om te beginnen al zeker geen G-mail e-mail account…

10 jaren geleden

En dan te weten dat het location dashboard vroeger nog heel wat meer informatie bevatte. Spijtig eigenlijk. Dat was wel tof om je eigen verplaatsingen in kaart te brengen. http://googlesystem.blogspot.be/2014/01/no-more-location-history-dashboard.html

Wim
10 jaren geleden

Ik vind het ook niet zo erg hoor. En daarbij het is toch enkel ik die het kan zien.