De maandagavond belevenissen van de starter in het TV-programma Topstarter waren nog eens echt leuke tv, waarvoor ik thuisbleef.

Naast het tv-programma hebben de makers ook een boek op de markt gebracht. Buiten wat reclame voor en na het programma, is er weinig rond gebracht. Ook het hele online verhaal van dit boek vind ik spijtig genoeg amateuristisch opgezet. Zo linkt deze pagina van het productiehuis naar een niet bestaand boek bij Lannoo en is het echte boek enkel online bij Standaard boekhandel te vinden (en dus niet bij Proxis, bol.com,…).

topstarter

Topstarter het boek

Persoonlijk vind ik het Topstarter boek 1 van de betere inspiratie/ondernemer boeken, die ik de afgelopen jaren heb gelezen. Zelf heb ik doorheen mijn opleidingen amper een basis bedrijfskunde gekregen.

In mijn bachelor Informatiemanagement & support kregen we wel wat high level bedrijfskunde en basis boekhouden, maar tijdens mijn verkorte masteropleiding Industrieel ingenieur (op 2 jaar is me dat toen gelukt) heb ik helemaal niets in die richting meegekregen.

Dit Topstarter-boek is volgens mij perfect om te gebruiken als handboek voor een vak toegepaste bedrijfskunde. Doorheen de verschillende hoofdstukken wordt er concreet aan de hand van eenvoudige rekenvoorbeelden aangetoond hoe duur het bvb. is om je eerste werknemers te gaan aannemen (met alle extra kosten, sociale bijdragen, rsz,…).

Daarnaast krijg je ook praktische tips om je ondernemingsplan te gaan uitwerken aan de hand van het Business Model generation Canvas. Tijdens een brainstorm met wat mensen van mac21 en tablebooker heb ik dit canvas leren kennen enkele maanden geleden en echt een super hulpmiddel om te kijken of een idee ook tot iets groters kan uitgroeien.
canvas

Als we dan toch jongeren willen stimuleren hun eigen kansen te gaan, zou een schoolvak aan de hand van het Topstarter boek een zeer mooie start zijn. Een must-read dus voor iedereen met ondernemersplannen! Deze tweet van Dries Bultynck deed me eraan herinneren, dat ik deze draft nog online diende te zetten… ๐Ÿ˜‰

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dries
11 jaren geleden

Zeer goed boek en vooral zeer praktisch zonder al te veel rond te pot te lullen.
Het is geen hands-on boek met stap voor stap wat je moet doen, maar het geeft je gerichte richtlijnen waar je terecht kan, waar je moet aan denken en hoe je moet starten om alles te plannen. Van ondernemerstypes (soort zaak), businessplan, etc. Leest vlot. Review volgt.
tnx voor de vermelding ๐Ÿ˜‰

Marijke
11 jaren geleden

Dag Herman,

De link naar het boek was inderdaad gedateerd en werkte daarom niet meer, da’s ondertussen opgelost. Je kan het boek dus ook verkrijgen via de website van Lannoo: http://www.lannoo.be/topstarter.
Fijn dat je ’t boek aanraadt!

Vriendelijke groeten,
Marijke
(Communicatie deMENSEN)

Bram
11 jaren geleden

Is het boek ook een aanrader voor iemand in bijberoep die een ruime achtergrond heeft (Accountancy)?

Bram
Reply to  Herman
11 jaren geleden

Bedankt voor de info.