Deze blogpost kadert in een testperiode als Sony ambassadeur van de nieuwe Xperia Z smartphone. Zie de andere blogposten voor een volledig testverhaal:

Een leven inbeelden zonder smartphones, is bijna niet meer in te denken voor onze moderne samenleving, waar alles realtime en van overal gebeurd.

Ik ben altijd wel op een zekere manier een gsm-lover geweest (zie ook mijn groeiende gsm verzameling), maar ben nooit echt fan geweest van de verschillende topmodellen met bijhorend top-prijskaartje.

Sinds deze week ben ik 1 van de 11 officiële Sony Xperia Z ambassadeurs van ons landje en heb ik dus de kans om het vernieuwde vlaggenschip van Sony eens grondig aan de tand te gaan voelen. Voor mij is de vraag de komende weken dan ook: “Is een dergelijk topmodel smartphone nu echt die paar honderd Euro extra waard?

De specs van de Sony Xperia Z

Alle nieuwe zaken aanwezig, met ook NFC (wat bvb. de Iphone 5 niet heeft) en 4G beschikbaar. De NFC-tags zijn ondertussen besteld, dus de volgende weken meer over het programmeren en gebruiken van NFC tags. De Xperia Z is voor 599€ te koop bij Coolblue.

Processor Qualcomm Snapdragon S4 Pro
Kloksnelheid 1500 MHz
Processorkernen Quad Core
Scherm 5 inch – 1920 x 1080 pixels
RAM 2048 MB
Intern geheugen 16GB
geheugenkaart microSD
camera 13 megapixels
NFC? yep
4G/LTE? yep

Benieuwd om binnenkort ook de 4G eens te testen in Antwerpen, zoals een Franstalige Xperia Z ambassadeur vandaag al in Vilvoorde heeft gedaan.
https://twitter.com/Tibius/status/330006719021326336

De volgende 4 weken heb ik verschillende thema’s meegekregen om de verschillende sterktes van de Xperia Z eens zelf in real life condities te gaan testen. Heb je zelf vragen/voorstellen voor een test of vergelijking,… laat dit dan zeker weten!

Eerste indrukken van de Xperia Z

Mijn eerste indrukken na enkele dagen de Xperia Z in gebruik te hebben:

  • Whow 5 inch is echt wel groot. Size does matter volgens Sony! Overstappen van mijn huidige Motorola met een 3.7″ schermpje naar de 5inch Xperia Z is toch wel wennen. Je kan niet alles meer met 1 hand bedienen, mijn broekzak zit ineens goed gevuld,… En vooral nu is mijn tablet helemaal ten dode opgeschreven. In combinatie met mijn google Chromebook heb ik mijn tablet niet meer nodig.
  • Snelheid matters… De nieuwe Android versie in combinatie met een quadcore cpu maken dat deze smartphone nu terug sneller is, dan dat ik kan klikken en sliden. De volgende weken eens kijken of ik nu echt video editing kan uitvoeren op die Xperia Z.
  • Oplaadkabels blijven toch iets delicaat. De Europese wetgeving die maakt dat binnenkort alle smartphones met eenzelfde mini-usb aansluiting moeten voorzien worden (hallo Apple?) zorgt er alvast voor dat ook de oplaadkabel van mijn oude Motorola past. Opladen doet de Xperia Z er alvast niet mee, doordat de ene lader 850mA levert en de Sony lader 1500mA.
  • Migreren van mijn apps ging super eenvoudig aan de hand van mijn play store account. De Yelo tv app van Telenet is bijvoorbeeld nog niet beschikbaar voor de Xperia Z, doordat de resolutie te groot is voor de app.

Testweek 1 – Is hij u echt waterbestendig?

Het belangrijkste puntje van deze eerste testweek is vooral de stofbestendigheid en waterbestendigheid. Eerder kwamen hier reeds jacuzzifoto’s van het Sony dealerevent langs met de binnenkort gelanceerde Xperia Z tablet en ook de Xperia Z is even waterbestendig.

Onze elektriciteitswerken bieden momenteel het ideale testgebied voor deze claim van Sony, dus hierbij o.a. de douche scene.

Wat opviel is dat de smartphone direct onder de douchestraal houden geen goed idee is, daar de vallende waterdruppels menu’s en apps beginnen openen als een sneltrein. Wil je dus filmen onder water, dan moet je boven water de opname beginnen.


2 werkpuntjes voor de volgende weken: maak niet die domme fout van rechtopstaand te filmen + mijn Antwerps accent… 😉

1 van de andere ambassadeurs heeft volgende leuke waterbestendigheidstest gedaan met zijn Xperia Z, door hem even een uurtje door wat schildpadjes te laten testen.

Ook op de andere blogs zoals xperiament.wordpress.com (FR) en xperiazreviews.tumblr.com kan je de andere ambassadeurs volgen. Via twitter en instagram kan je de hashtag #xperiazBE volgen.

XperiazBE storify

Via mijn #xperiazbe Storify probeer ik alles wat te volgen van de andere ambassadeurs.

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments