Tijd voor een nieuwe boekreview en ditmaal van een nog maar net verschenen boek over de blogsoftware wordpress: WordPress een inspirerende handleiding (213 blz). Dus na het boek over de manier van remote werken bij WordPress, The year without pants, nu een boek over WordPress zelf.

Dit boek is uitgebracht door Wouter Postma & Jelle Van Der Schoot, die ik o.a. reeds ken van de Nederlandse wplounge.nl website omtrent de wordpress blogsoftware.

Deze website kan ik elke wordpress-gebruiker zeker aanraden om bij te blijven omtrent de veranderingen bij WordPress en geregeld leuke blogposts hierover te lezen. Zelf heb ik er ook al guestposts op staan omtrent het slimmer tonen van adsense advertenties en handige mysql queries op je wordpress database.
wplounge

WordPress handleiding

Wouter en Jelle hebben nu als echte wordpress experten, zelf een complete WP-handleiding bij elkaar geschreven omtrent het gebruik van de populaire blogsoftware (waarop ongeveer 20% van alle websites draait!).

Een boek dus gericht op vooral beginnende wordpressgebruikers, maar ook voor echte wordpressfans is er leuke content in te vinden. Zo krijg je een geschiedenis met de verschillende versies (allen genoemd naar jazz muzikanten) en welke nieuwe zaken er in de verschillende versies zaten.

wp

Doorheen het boek krijg je mooie stap-voor-stap handleidingen hoe je berichten kan plaatsen, plugins installeren, een menu aanmaken,… Daarnaast komen ook meer gevorderde zaken langs, zoals het zelf maken van een theme of plugin.

Iets wat ik misschien nog wel mis is wat meer uitleg over de mogelijkheden met sommige bestanden: .htaccess bestand, functions.php in je themefolder,… Dit is toch wel iets, dat ik zeker op mijn technische blog workshop ga willen uitleggen.

Een voorbeeld van het naslagwerk gedeelte is bijvoorbeeld een handige tabel met welke rechten elk type userrol heeft binnen wordpress. Altijd leuk om eens te bekijken.
userrollen

Voor wie is dit boek?

Ook ikzelf heb er nog wel enkele leuke kleine tips uit gehaald en de geschiedenis-overview was leuk om te lezen. Het boek is echter echt goed voor beginnende wordpress-gebruikers, die een snel naslagwerk naast zich willen hebben liggen.

Ook voor een cursus wordpress is dit een ideaal lesboek, daar alle zaken langskomen. Als ervaren wordpress-gebruiker ga je 90% van het boek wel zo skippen, daar je dit al lang gebruikt, maar als eerste naslagwerk, dus zeker een leuke cadeautip.

Ook mooi om te zien dat Wouter & Jelle hun online wordpress-wbesite nu zelfs tot een boek heeft kunnen leiden.

Volgende week ga ik nog eens een boeken-weggeefactie doen voor mijn trouwe lezers (als in: fans van de dailybits.be FB-page en mensen op de dailybits mailinglijst, je weest dus wat je te doen staat ;-)) en dit WordPress boek geef ik dan ook weer weg.

wordpress bol.com

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Wim
10 jaren geleden

Snel even je pagina geliked.

wouter
10 jaren geleden

ik ben zeker wel kandidaat