Antwerpen, het blijft een speciaal gegeven ook voor mezelf. Tijdens mijn bijkomende masteropleiding woonde ik 2 jaar in een studentenstudio op’t Zuid. Maar ik ben toch meer dan blij, dat we nu in de groene ZO-rand buiten Antwerpen wonen, want in ’t stad wonen is me toch veel te chaotisch en druk.

De afgelopen dagen heb ik met veel concentratie en vooral plezier doorheen het nieuwe boek “Zot van A – 10 jaar stadscommunicatie”, van Harry Demey, gewerkt.

In het boek “Zot van A”, uitgegeven bij Lannoo, brengt het Antwerpse reclamebureau LDV United een mooie inside view op 1 van de meest geslaagde stadrebrandings van de afgelopen jaren. Zeker daar ik in deze periode deeltijds inwoner was van ’t stad, meer dan leuk om verschillende campagne’s terug te zien komen.

Dit project bestond uit o.a. het wegvagen van de meer dan 150 bestaande logo’s van de vele stadsdiensten naar 1 herkenbaar en sterk A-merk met een gestroomlijnde/éénvormige huisstijl en communicatie.
antwerpen logo stad is van iedereen
Waanzinnig interessant voor mezelf, met totaal geen ervaring in het reclame/communicatie-wereldje, om te zien hoe het proces verliep vanaf de openstaande aanbesteding over de ingediende offerte, de pitch en verder doorheen de implementatie van dit project met belichting van enkele grote campagnes.

Mijn persoonlijke favoriete campagnes van de afgelopen 10 jaar:

  • Het logo met de stralende A (leuk om alle logo voorstellen te zien in het boek).
  • de “Mijn wijkagent” campagne.
  • Het 3,2km lange kaaiengedicht op de waterkeringsmuur: Welkom pierewaaiers!
  • De schitterende verkeerscampagnes met de “Merci om trager te rijden” borden en kindertekeningen bij flietsboetes.
  • Het concept van “Antwerpen sportstad” met het bijhorende logo en bijvoorbeeld het succesvolle 10miles/marathon-event van afgelopen weekend.
  • De werf van de eeuw met heropwaardering van de leien en vooral het eilandje met het schitterende MAS.

In het laatste deel van het boek gaat de vaart er iets uit in het boek, door wat teveel belichting van enkele campagnes, maar het blijft zeker leerrijk (les)materiaal.

Het dient wel nog eens aangehaald te worden, dat het boek is geschreven vanuit het standpunt van LDV, met dan ook een nadruk op de successen en (terecht) gewonnen prijzen. Je leest dan ook de bijhorende grote teleurstelling, dat sinds 1 januari 2014 een concurrent dit traject heeft overgenomen van hen en dat er een nieuw bestuursakkoord is. Het duiveltje in mij, durft dan ook een relatie te zien tussen uitkomen van het boek en de aankomende 25/5 dag…. 😉

#zotvanaboek kopen

Het boek is online te koop bij Proxis voor 22,49Euro (met 5% korting dus) en is voor mij een aanrader, voor iedereen met interesse in (stads)communicatie. Het boek met een goede 300blz. heeft zoveel witruimte, dat ik het op enkele avonden en een ochtend uit had.
zot van a boek kopen

Normaal durf ik wel eens wat van mijn gelezen boeken hier weg te geven aan trouwe bezoekers of nieuwsbrieflezers, maar dit boek is er zo eentje, dat ik blijf bijhouden en waarschijnlijk wel eerst zal moeten uitlenen aan wat vrienden en familie.

Antwerpen, ik ben zot van A!

Vraag me in België waar ik woon en ik zal Ranst (de voorpoort van de kempen) opgeven. Vraag me in het buitenland waar ik woon en ik antwoord waarschijnlijk wel met in Antwerpen.

Als ik nu terugkijk, merk ik dat deze campagnes met de bijhorende investeringen, me juist terug goesting gegeven hebben (zoals het zo mooi voorbijkomt in het boek) in ’t stad om er naartoe te gaan op een vrije dag.

Niets zaliger, dan zoals afgelopen weekend vanaf linkeroever naar het centrum te wandelen of het vieren van ons trouwfeest op de Festina Lente varende voor de kade van Antwerpen met zicht op de vele lichtjes of naar ons geheim zeilparadijsje gaan aan het noordkasteel (waar we ondertussen terug lid zijn van het zeilclubje) of meekwelen met “Antwaarpe” van de Strangers tijdens een match van de Antwerp Giants.

zot van a boek

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments