De afgelopen weken is er hier weer een stapel boeken aangekomen voor de komende herfst- en winter avonden en weekends. Al goed dus dat we nu ’s avonds met 2 een smartphone loze periode inlassen, zodat ik me door de stapel boeken kan lezen (zie update van mijn inspiratie boekenlijst).

Met #inthemoment (160 blz – 22.49€ bij Proxis) brengen Pieter Gooris (van reclamebureau Boondoogle) en Tom Himpe het (herkenbare) verhaal van een shift in marketing en campagnevoeren door de veranderende realiteit.

De consument is veranderd, de mediawereld is veranderd en de snelheid waarmee alles draait is totaal veranderd. Je kan als merk niet meer een jaar in de toekomst wat reclame gaan inplannen en mooi uitwerken. Het is hier en nu, dat het meer en meer dient te gebeuren.

Zo wordt er direct gestart met een alleszeggend citaat:

“Als je een volledige krant in 24uur kunt maken, zou het geen 9 maanden mogen duren om een tv-commercial van 30 seconden te maken.”

Waar traditionele media meer en meer met liveblogs gaat werken bij evenementen, gaan ook reclamebureaus meer en meer werken vanuit het concept van een nieuwsredactie. Een specifiek klein team, dat snel kan schakelen en handelen om content te gaan maken voor social media, media en reclame.

Waar dus ook in de journalistiekwereld er kleine teams met verschillende IT’ers en designers in worden gevormd (zie boekreview The Data journalism handbook), gaan we in de real-time marketing teams zien verschijnen met journalisten, designers, IT’ers en marketeers.

Real-time handelen

In real-time handelen wordt steeds belangrijker om crisissen snel te kunnen aanpakken. Het boek geeft het voorbeeld van de United Guitar case. Hier is er direct een kritiekpuntje op het boek. Ook al is het boek in het Nederlands geschreven, er worden teveel Amerikaanse/internationale cases belicht, die voor velen totaal onbekend zijn.

De video over United, die de guitar van deze zanger brak en onvoldoende real-time reageerde.

Een case, die wel aanspreekt is deze van de interne content factory bij AB Inbev, waardoor er snel content kan aangemaakt worden, die door de verschillende landen kan gebruikt worden. Ook de case omtrent de planning van de social media/contentmarketing van Vincent Kompany is zeer interessant om eens te bekijken. Daarnaast is Boondoogle ook de marketingmotor achter de Duiveluitdagingen campagne, die momenteel mee de hype rond onze Rode Duivels heeft opgestookt. Ik vermoed, dat ze hier binnenkort wel een apart boek over kunnen gaan schrijven. 😉

Snel handelen met een eigen contentteam (dat snel video/infographics/… kan maken) kan zeer snel resultaten opleveren, zoals het antwoord van Smart op deze tweet omtrent vogelstront.

Het mag duidelijk zijn, dat vele technieken en vaardigheden van bloggers, meer en meer een opgang in de marketingwereld krijgen. 1 van de grootste problemen bij dit real-time handelen blijft toch wel angst en dit zie ik bij meerdere bedrijven (waarmee ik te maken heb in hoofdberoep en bijberoep) duidelijk terug.

“Volgens mij zijn de meeste (marketing) managers bang van hun eigen consumenten. Ze zijn bang om iets verkeerd te zeggen”

In de praktijk kan je dit perfect zien bij het social media werk van de anoniem NMBS-stationschef @StationschefBMO. Met zijn account doet hij wat de NMBS zelf niet durft. Enkele weken geleden was er zijn oproep voor het achterlaten van #nmbSocial boodschappen aan elkaar voor een meer positief verhaal. Het gratis krantje Metro speelde hierop snel in, maar vanuit de officiële NMBS-hoek bleef het hééél stil.

#inthemoment (22.49€ bij Proxis) is ook voor niet-marketing mensen (zoals mezelf) een leuk boek. In de boekreview van @guidooohh brengt hij ook al het punt ter sprake van de gebrekkige visuele plaatjes in het boek en voor de achtergrond van beide schrijvers, is dit toch wel opmerkelijk.
#inthemoment

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Thomas
10 jaren geleden

Klinkt interessant. Spijtig dat er weinig BE/NL cases in staan. Dat maakt het toch altijd herkenbaar en boeiend.