Update 2022: Na enkele jaren in de kast gelegen te hebben, deze teruggevonden en direct kunnen toevoegen in mijn lokale Home Assistant dashboard. Hierdoor is deze Wemo switch nu terug in gebruik en wordt deze aangestuurd met een automation in Home Assistant.


Voor de producten van belkin heb ik altijd al wel een zwak gehad, daar ik in mijn studententijd begin de jaren 2000 o.a. voor Belkin (maar ook Epson, Packard Bell,…) als demoboy werkte op beurzen (Mediaplanet op de Heizel bvb.) en bij opendeurdagen van pcwinkels.

AL jaren spreken trendwatchers over het aankomende “the internet of things“, waarbij we meer en meer huishoudtoestellen ook mee aan het internet gaan koppelen. Met services zoals IFTT (If THis Then That), krijg je zelf ook meer en meer de kans om eigen automatisatiezaken te gaan instellen en producten te gaan koppelen met elkaar.

Via mobielbereikbaar.nl heb ik nu een Belkin Wemo switch ontvangen. Een stopcontact, dat je via de Belkin Wemo app kan gaan beheren en remote controlled schakelen of via regels gaan instellen (enja je kan deze nu ook aan ifttt koppelen!).

belkin wemo

De Wemo producten zijn al langer beschikbaar met een iOs app, maar pas sinds juli 2013 is er nu ook een android app (vanaf versie 4.0), waarmee je nu de Wemo producten kan gaan beheren. Eindelijk dus ook de moment voor mezelf om dit te gaan testen en gebruiken.
wemo switch

Installatie van Wemo switch

Het configureren van de Wemo switch gaat zeer eenvoudig:

  • 1. Wemo switch in stopcontact plaatsen
  • 2. Met smartphone connecteren op eigen Wemo wifi netwerk
  • 3. In de Wemo app de configuratie volgen, waarbij je je homenetwerk en paswoord gaat opgeven en zo de Wemo switch gaat koppelen aan jou thuisnetwerk.
  • 4. In de settings van de Wemo app kan je dan ook remote toegang (voor toegang zonder wifi via 3G/4G) gaan opzetten, zodat je ook van buitenshuis de Wemo kan bedienen.
  • 5. Let op: Elke gebruiker van je wifi-netwerk met de Wemo-app gaat nu jou Wemo switch zien verschijnen in de app. Kies dus je beveiligd wifi-netwerk om de Wemo switch aan te hangen en niet het open telenethotspot netwerk bijvoorbeeld. 😉

Use cases van de Wemo switch?

Momenteel is de Wemo gekoppeld aan een staanlamp in de woonkamer, die wij nu remote kunnen schakelen in deze inbraakgevoelige periode (zowel ik als Karlien hebben de app geïnstalleerd, heel plezant als Karlien dat ’s avonds ligt te showen aan vriendinnen :-/ ).

wemo switch android app

Andere use cases, waarbij ik de Wemo direct inzetbaar zie:

  • Remote aanzetten airco, verwarming, …
  • Remote bedienen garagepoort (als je reeds een automatische garagepoort hebt).
  • Remote aanzetten kerstlichtjes buiten gebruikmakend van de rules omtrent zonsondergang (we have a winner).
  • Remote aanzetten van mijn NAS-server (die niet steeds 24/24 staat te draaien in mijn homeoffice).

Je kan zelf rules opzetten via de app, die dan op de Wemo server worden bewaard en geactiveerd.

wemo switch android app rules

Nog leuker is dat je op de Wemo switch receptenpagina van IFTTT de nodige creatieve recepten kan vinden in combinatie met je Wemo. Wat dacht je van de verlichting opzetten als je thuis incheckt met Foursquare of via Siri je verlichting gaan besturen?

In een winkel zou je eenvoudig een lichtbox kunnen laten opspringen bij elke nieuwe Facebook fan of op mijn homeoffice bij elke nieuwe affiliate-sale. 😉

Geek mogelijkheden met de Wemo switch

Natuurlijk is er ook weer ergens een developer/geek, die de netwerk traffic van de Wemo switch heeft geanalyseerd en eigen software heeft geschreven om de Wemo Switch te gaan gebruiken voor het automatisch detecteren of zijn internet modem weer down is en om deze automatisch terug op te starten door het sturen van de juiste string naar de Wemo switch (de code heeft hij ook beschikbaar gesteld!).

Samenvatting review Wemo Switch

De Wemo switch geeft je een mooie eerste aanzet om met domotica en aansturing via apps te beginnen werken. Natuurlijk heb je nog veel meer mogelijkheden als je in een nieuwbouw direct domotica kan inbouwen.

Het grote voordeel is de eenvoudige setup. Doordat er gebruik wordt gemaakt van een wemo server bij Belkin, is er geen firewall-aanpassing nodig om trafiek te gaan forwarden naar een bepaald ipadres (wat je bij andere van deze devices wel ziet).

Je kan de Wemo switch verder uitbreiden met een Wemo motion sensor kit en zelfs Wemo Baby-monitor (babyfoon via smartphone app).

Met een prijs van rond de 55€ (bij bijvoorbeeld mobielbereikbaar) is de Belkin Wemo Switch is het wel een duur gadget, zeker als je er meerdere van in huis wilt halen. Al is dit ook weer relatief, als je bijvoorbeeld die facebook fan knipperlicht of lichtbox wilt plaatsen in een winkel, waardoor je dit super lowbudget zelf in elkaar kan zetten met een Wemo switch (en een IFTTT-receptje).

Ook bij bol.com online te koop:
belkin-bol

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
10 jaren geleden

Leuke review Herman, misschien ook maar eens aanschaffen! 🙂 Ik kan alleen zelf niet zo enorm veel apparaten bedenken die ik op dit moment zou wil bedienen via internet behalve lampen. Daarom heb ik al weer een tijdje de Philips Hue lampen draaien, echt te gek en een enorme aanrader. Ze zijn niet goedkoop maar voor een dimmer + internet bestuurbare spaarlampen vind ik het op zich meevallen. Ideetje voor kerst? 😉

Dave
10 jaren geleden

Heel leuk gadget. Momenteel zie ik ook nog geen toepassingen voor mezelf, maar van zodra er een echte .net api voor bestaat ga ik me er in verdiepen 🙂