Casey Neistat (volgens onze Belgische media die dag “De Youtuber der Youtube”) was vorige week voor minder dan 24u in het land. Wie mijn social media kanalen volgt, heeft dit wel gemerkt. Wie deze blog volgt heeft over hem ook al ooit wel eens iets over zien voorbijkomen. 😉

Ik heb de afgelopen maanden geen minuut gekeken naar Temptation Island, Blind getrouwd,…, maar ik beken wel dat ik dagelijks de vlogs van Casey bekijk (#fanboy). Zeker nu dat hij 2 weken ver zit in zijn nieuwe #368 daily vlog marathon rond zijn nieuwe creatieve studio in NYC.

Ik heb met deze blogpost gewacht totdat hij zijn 368-episode van de conferentie online had gezet (al is dat niet meer dan een vlugge flits). Voor wie Casey niet kijkt, bekijk bijvoorbeeld deze vlog van vorige week. 😉

Maar wat had hij dan te vertellen in Brussel?

Casey Neistat on stage

Zijn keynote is deze van een typische keynote op dergelijk inspiratie-event. Leuk voor wie zijn verhaal nog niet kent en weinig echte diepgang rond de belangrijke vragen van het publiek. Het lijkt bij hem steeds een improvisatie ter plaatse, maar zit vol met zijn eigen kleine voorbereide gimmicks.

Zo zal hij steeds eisen dat hij met zijn eigen Macbook het podium op mag komen (een nachtmerrie voor het productieteam) en zal hij een deel van zijn keynote ophangen rond 1 van zijn Youtube video’s.

Op Fuel was het zijn Nike video van 2012 (Nike vroeg hem toen een promovideo te maken voor hun Fuelband, hij gaat er 10 dagen mee op wereldreis met 1 van zijn beste vrienden). Op TNW in 2016 was het trouwens zijn Century fox – noodhulp video uit 2013.

Grappig detail rond 0:10 in de video zie je hem uit zijn studio komen en zo weet je ineens waarom zijn nieuwe vlogreeks 368 als naam heeft, extra tip… 😉

Casey Neistat private re-think session

Enkele dagen voor het event kwam er plots een mail naar alle tickethouders, dat er zogenaamde re-think sessies gingen plaatsvinden tijdens de lunch. Kleine intieme sessies met de sprekers om meer in de diepte te gaan spreken.

Natuurlijk heb ik mij direct hiervoor kandidaat gesteld voor de sessie met Casey en blijkbaar opent mijn “merknaam” Dailybits toch meer en meer deuren.

In de backstage had ik dan ook een goede 30min in een groepje van 10-15 personen met Casey Neistat (met enkele vloggers, Native Nation, enkele journalisten en Jill Peeters).

Onderstaande foto is trouwens van de huisfotograaf van het event, the one and only Philippe Wuyts (check zeker zijn instagram daar hij o.a. ook TML en andere zotte events doet). Thx Philippe!

Even wat korte inzichten, die hierbij naar boven kwamen:

  1. De toekomst in marketing draait volledig rond authenticiteit. De jonge generatie kijkt zelfs de eerste 5 seconden van een skippable Youtube video niet meer (zoals hij uitlegde hoe zijn oudste zoon dan even een andere tab opent en na 4,5sec terug gaat switchen).
  2. Probeer steeds rechtstreeks met een merk/brand te gaan samenwerken als online creator. Dit is iets wat heilig geworden is voor hem.
  3. Want grote agencies zijn dus te traag en te log geworden (volgens hem). Zijn Oscar video voor Samsung was een mooi bewijs van een te logge productie met maar liefst 5 tekstschrijvers, waarbij hij als een klein kind weigerde met hun tekst de shoot te doen (als in: hij bleef koppig in de dure trailer zitten totdat hij zijn eigen tekst mocht gebruiken).
  4. Er zouden meer mensen zoals Jill Peeters moeten zijn (rond haar climate without border project met weermensen). Hij verwees daarbij naar zijn #lovearmy stunt vorig jaar, hoe de online media en distributie van boodschappen is veranderd.
  5. Als marketeer moet je proberen ergens 5-10% van het budget van een merk te kunnen kapen voor een snelle productie/test met online creators. Zoveel talent op Youtube, maar het gaat verloren door platte commerciële samenwerkingen.
  6. In de US was dit een moeilijk proces om budget hiervoor te krijgen. In de EU moet dit nog starten, dat merken dit gaan durven.
  7. Wat 368 zal worden is nog steeds niet volledig duidelijk.

Enja Casey is echt een professional in dit werk, die direct tijd wilde maken voor handtekeningen en selfies met ons. Belangrijk detail is dat hij sneller dan snel iedereen zijn smartphones zelf vastneemt en de foto’s neemt (met complimenten dat ik een S8 had 😂).

Deze video van zijn reisgezel Dan van 20min na onze sessie spreekt trouwens boekdelen. 😉

Een vlog van een andere aanwezige tijdens het gesprek.

Was Fuel conference nu echt de moeite?

Die vraag krijg ik geregeld na dergelijke conferenties. Het antwoord is eenvoudig: voor mij wel, maar ik maak het dan ook de moeite.

Dergelijke conferenties zijn goed voor inspiratie en trends, maar diepgaande hard skills en tips ga je er niet leren.

Maar mijn manier om zulke conferenties waardevol te maken
1. Alleen naar een dergelijk event gaan. Met een groepje sluit je je af voor de andere deelnemers.
2. In het begin direct op de hashtag actief zijn op Twitter en kijken welke connecties ook aanwezig zijn.
3. Spreek mensen aan of zoek die connecties op die aanwezig zijn. Het is dat wat zulke conferenties echt boeiend maakt.
4. Getoonde voorbeelden van tools, websites,… noteren en nadien eens rustig bekijken (en eventueel screenshotten voor eigen presentaties).
5. ALTIJD nadien een blogpost maken, zodat je je dwingt om even te reflecteren over wat je hebt gehoord.

Als tip kan ik zeker meegeven dat er eind september een inspiratieconferentie met internationale allures gaat neerstrijken op het Eilandje in Antwerpen: SuperNova.

Met o.a. reeds bevestigde namen zoals Seth Godin, Philip Inghelbrecht (founder Shazam die trouwens Belgisch is), “Biz” stone (co-founder Twitter) en onbevestigde geruchten dat ze graag Obama zouden binnenhalen, gaat dit een topper van een event worden. Wie zie ik daar?

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments