Ik heb reeds verschillende keren de champagne-streek rond Reims verkend en hierbij de tips voor wie ook een weekendje de grens over wilt. Een andere aanrader is trouwens om naar de Moesel in Luxemburg te gaan waar Bernard-Massard hun Méthode Traditionnelle schuimwijn maakt.

Reims ligt op een 3u. rijden vanaf Antwerpen (11€ péage) en is daardoor vlot bereikbaar voor een weekendje weg. De champagne-velden strekken zich uit op de hellingen tussen Reims en Epernay en dit is dan ook de beschermde champagnestreek.

Een aanrader is dan ook om gewoon de route du champagne te volgen die doorheen de vele champagne-dorpjes slingert. Deze route bestaat uit in totaal 5 routes, die je doorheen de hele Champagnestreek voeren. Hieronder kan je bijvoorbeeld de route tussen Reims en Epernay vinden.
route du champagne reims epernay

 

1 van de aangeraden stopplaatsen is daarbij het kerkje en bijhorend kerkhof Chapelle Saint-Lié aan Coulommes-la-montagne met het mooiste uitzicht over de Montagne de Reims en Reims.

 

Proeven en kopen van Champagne?

Natuurlijk kan je de Champagnestreek niet verlaten, zonder de nodige proeverij en aankopen bij één van de talloze champagneboeren. Waar je bij de grote merken een commercieel product krijgt, heb je bij de kleine boeren de echte passie en een super prijs/kwaliteitsverhouding.

Lager kan je nog wat tips vinden, die ik bij had, maar wij hebben vorige keer maar 2 champagne boeren bezocht om een voorraad in te slaan:

 • Henri Maillart in Chamery (een 90% Premier-Cru dorp): Gekend bij vele Belgen en ook vele Belgische bedrijven komen hier hun relatiegeschenken halen. Zeker op voorhand via mail/telefoon reserveren en daarna heb je een praatgrage gastvrouw… Prijzen vanaf 13.3€/fles voor hun Brut.
 • Daarnaast hebben we toevallig het jaarlijkse opendeurweekend van Macquart Lorette in Eceuil (eveneens een 90% Premier-Cru dorp) bezocht. Naast de andere streekproducten kregen we hier ruim de kans voor het proeven en bekijken welke smaak het beste bij ons past (prijzen vanaf 12.8€ voor de Brut tot 15€ voor hun rosé).

Reims het bezoeken waard?

Centraal in de champagne streek ligt de stad Reims, die een rijke historische achtergrond heeft voor Frankrijk.

Reims is zeker de moeite voor een bezoek. Tijdens de periode 2010-2011 is het centrum volledig vernieuwd met nieuwe tramlijnen doorheen de stad.

Naast de prachtige gotische kathedraal (waar het juist de palmzondag-misviering was), zijn er natuurlijk de bekende champagnehuizen met bijhorende kelders.

In het Zuid-Oosten van de stad liggen de historische merken bij elkaar (Veuve Clicquot Ponsardin, Vranken-Pommery,…). Wij hebben gekozen voor een bezoek aan de kelders van Pommery.

Er wordt geschat dat er in totaal een 980 miljoen flessen in de honderden kelders van de champagnestreek liggen te rijpen!?!

Pommery huist in een prachtig kasteeldomein en is verantwoordelijk voor de uitvinding van de Brut champagne in 1874 (voorheen was de champagne veel zoeter met nadruk op VEEL). Het is een commercieel bezoek voor een prijs vanaf 12€ (met degustatie van een glas). Je kan dus kiezen voor een duurdere degustatie van hun topchampagne’s, zoals de Cuvée Louise.

Meer dan 18km gangenstelsel verbinden de 112 “crayères” (“krijtkokers”) en deze bieden plaats aan zo´n 25 miljoen flessen champagne (jaarlijkse verkoop van ca 4,5 miljoen flessen). Een champagne bestaande uti verschillende jaargangen blijft daar minstens 15 maanden liggen en de vaste jaartellen (Millésimé) moeten minstens 3 jaar blijven liggen.

Het is indrukwekkend om te zien hoeveel manuele arbeid er aan te pas komt en hoe de flessen manueel te rusten worden gelegd in de vele krijtkelders. Hierdoor besef je pas waarom champagne nu éénmaal duurder is dan de gemiddelde fles wijn.

De gang met de grote Salmanazar flessen (inhoud 9L – 12 flessen – 18kg), die vele jaren langer dienen te rusten voor de gisting.

Een blik in één van de privékelders (privé-collectie van sterren-restaurants, superrijken, koningshuizen,…).

Ook Pommery heeft zijn eigen schatkelders met exclusieve champagne’s van oude jaargangen. Een uitzondering is dat deze meestal met de gist nog in de fles worden bewaard, zodat ze tot 40jaar drinkbaar blijven.

Overnachting vinden:

Het vinden van een hotel in de omgeving van Reims of Epernay is meestal geen probleem, daar deze streek bezaaid is met zowel leuke B&B’s, pensions of luxehotels, die je via booking.com kan boeken.

 

Verschillende productiesoorten bij Champagne?

De verschillende productiesoorten van champagne, kan je eenvoudig aflezen van het etiket aan de hand van de volgende registratiecodes:

 • NM Négociant-Manipulant: Een producent die, om Champagne te maken, druiven in bulk koopt van kwekers.
 • RM Récoltant-Manipulant: Een kweker die zowel druiven levert aan de Champagnehuizen als zijn druiven gebruikt ten behoeve van het maken van zijn eigen Champagne.
 • CM Coopérative-Manipulant: Een coöperatie van kwekers die tevens hun eigen Champagne onder een eigen label maken.
 • RC Récoltant-Coopérative: Een kweker die een Champagne die door een coöperatie gemaakt is, verkoopt onder zijn eigen naam.
 • SR Société des Récoltants: Een firma, opgezet door twee of meer kwekers, die grond delen en hun Champagne onder meer dan een merk in de markt zetten.
 • ND Négociant Distributeur: Een firma die Champagne levert die niet door hem is gemaakt.
 • MA Marque d’Acheteur: Een merknaam in eigendom van een koper (zoals een restaurant, supermarkt of wijnhandelaar).

Aangeraden champagneboeren

 • Petiau et fils in Trépail: Hier zijn we de voorbije jaren steeds geweest zoals nu ook in 2011), maar reserveren is hier ook noodzakelijk.
 • Doyard-Mahé in Vertus
 • Borel Lucas in Etoges
 • Roger Manceaux in Rilly La Montage (vooral zijn rosé is blijkbaar top)
 • François Fagot in Rilly La Montage
 • Vollereaux in Pierry

Smaaksoorten champagne?

 • Extra-brut: Dit type Champagne wordt ook wel brut rosé, brut nature, ultra brut, brut zéro en brut intégral genoemd. Er is geen liqueur d’expédition toegevoegd en bevat van nature minder dan 2 gram restsuiker per liter.
 • Brut: Maximaal 1 tot 1,5% suiker door toevoeging van liqueur d’expédition.
 • Brut sans millésime: Dit is een brut zonder jaartal en is het visitekaartje van elk champagnewijnhuis. De brut sans millésime maakt 80% van de omzet uit. Verschilt zeer per champagnehuis.
 • Sec: Iets minder droog dan Brut.
 • Demi-sec: Het is een halfdroge champagne met een suikergehalte van 33 tot 50 g/l. Vanwege dit suikergehalte past deze champagne goed bij desserts.
 • Doux: Het suikergehalte van deze zeldzaam geworden champagnes is hoger dan 50 g/l. Deze champagnes zijn zeer zoet.

Champagnefles formaten?

Mooie infographic met de verschillende formaten van Champagneflessen.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kevin
14 jaren geleden

Mooi verslag Herman!

Wijn
13 jaren geleden

Jouw reis naar de champagnestreek leek spannend! Het is waar dat Frankrijk veel verbazingwekkende plekjes heeft waar men kan genieten van champagne in een prachtige omgeving. De mensen zijn allemaal aardig en vriendelijk waardoor men echt kan genieten van een bezoek. Vive la France!

Mr Jacques Speleers
10 jaren geleden

Mooi verslag. Maar vergeet toch niet de abdij van HAUTVILLERS te bezoeken. Daar ligt begraven Dom Pérignon. Rechtover kan je proeven en aperitieven bij champagnehuis J&M Gobillard. Zijn Prestige millésimé en de rosé Prestige zijn subliem. Dit huis is heel bekend door de Belgen. Nadien kan je op wandelafstand naar “Le Restaurant de l’Abbaye” met een prachtig terras.

Reply to  Mr Jacques Speleers
10 jaren geleden

Mooie tips!

Jan Willem
5 jaren geleden

Erg leuk artikel. Leuke tips!
Hier nog een leuke tip. http://www.champagne-booking.com
Op deze website kun je vooraf een tour en proeverij vooraf boeken bij zowel grote als kleine champagnehuizen.
Overigens is het de enigste website waar je een tour en proeverij bij Champagne Bollinger (bekend van James Bond) kunt boeken.

Martin
5 jaren geleden

Leuk artikel!

Een andere champagne boer om aan te raden is het familiebedrijf van Champagne Roger-Constant Lemaire.

Bij deze gastvrije familie maken ze 6 verschillende champagnes die 4 tot 7 jaar in de kelders hebben gelegen.

De LEmaire familie ontvangt ook in de week-ends. Op zaterdag de hele dag en op zondag in de ochtend.

He bedrijf is gevestigd in de Marne vallei in het dorpje Villers sous Châtillon, op zo’n 20 km van Epernay.
Op hun website staat meer informatie over de geschiedenis, de champagnes en de prijzen die ze gewonnen hebben: http://www.champagne-lemaire.fr

Jan Willem
Reply to  Martin
5 jaren geleden

Champagne Roger-Constan Lemaire is absoluut het bezoeken waard!
Een no-nonsens champagnehuis met waanzinnige champagnes.
Ook via Champagne-Booking te boeken, hier is de link:
https://www.champagne-booking.com/nl/marne-vallei/boek-bezoek-champagne-roger-constantin-lemaire

4 jaren geleden

Bedankt voor de tips. Volgende week champagne gaan proeven in de streek! Lijkt me een heerlijke ervaring