Update oktober 2018
3 jaar geleden is het reeds dat ik de druivenpluk van dichtbij mocht meemaken. Die druiven van dat oogstjaar werden dan in het voorjaar van 2016 op fles gedaan en 24maanden in de kelders van Bernard-Massard te rusten gelegd. Nu dus 3 jaar na die oogstweken zijn de flessen klaar voor de eindejaarsfeesten van 2018. Diep respect voor een dergelijk lang productieproces.


Als achterkleinzoon langs 2 kanten van landbouwers heb ik steeds veel respect gehad voor al wie ons voedsel teelt, plant, bewerkt en met liefde oogst. Een uitnodiging om de druivenpluk op een groot wijndomein mee te maken, was dan ook snel geaccepteerd.

Bernard-Massard is een meer dan gekende naam in België. Elk jaar gaan er van dit Luxemburgse wijnhuis meer dan 1 miljoen van de 3 miljoen geproduceerde flessen rechtstreeks naar de Belgische markt.

Bernard-Massard is vooral gekend van zijn schuimwijn gemaakt via de Méthode Traditionnelle. Een volledig gelijkaardig product aan de gekende champagnes dus, met als enige verschil dat de druiven niet komen van een wijngaard van 1 van die selecte Franse hellingen. Voor de rest werken ze op dezelfde manier met een 2de fermentatie op fles.

Bernard-massard druivenpluk

Mee aan de slag tijdens de druivenpluk

De 32 eigen hectare wijngaarden van Bernard-Massard liggen op prachtige Luxemburgse hellingen uitkijkend op de Moezel, die de natuurlijke grens met Duitsland vormt.

Bernard-massard wijngaarden

In totaal 30 werkkrachten zijn gedurende 4 weken bezig met het binnenhalen van de druiven voor de verdere verwerking, waarbij de 2 grote wijngaarden in Ahn en Schengen elk een ploeg van 15 druivenplukkers heeft.
Bernard-massard druivenpluk

Bernard-massard druivenpluk

Manueel worden de juiste druiventrossen geselecteerd en met de hand afgeknipt, verzameld en naar de perserij gebracht. Gedurende een goede 2,5u gingen we mee aan de slag met de druivenplukkers. De eerste reactie nadien was: Whowwww vanaf nu drink ik wijn toch wel met meer ontzag, als je weet hoeveel manueel werk er aan de pas komt!
Bernard-massard druivenpluk

Belangrijk om weten is dat de druiven biologisch worden gekweekt. We dienden dan ook steeds de druiven te controleren op aanwezige schimmels. Binnen het half uur worden deze vers geplukte druiven geperst en voor een eerste fermentatie verwerkt.
Bernard-massard druivenpluk

Leuke kleine weetjes van Barnard-Massard

Voor de verschillende cuvées van Bernard-Massard verwijs ik je naar mijn collega’s (links volgen nog) en de website van het merk. Voor wat leuke kleine weetjes rond de producten en het merk, kan je wel hier terecht:

  • 2015 is alvast een mooi jaar van druiven en bijhorende oogst voor de wijngaarden in Luxemburg.
  • Dit merk is reeds 90 jaar actief op de Belgische markt met 1 miljoen flessen per jaar. Sinds dit jaar trouwens ook bij Colruyt te vinden.
  • Naast België is ook Finland een belangrijke afzetmarkt geworden. Dit met dank aan het gewonnen contract voor de levering van kleine Bernard-Massard flesjes aan Finnair en bijhorende vraag in de (door de overheid gecontroleerde) Finse staatswinkels Alko.
  • 3 miljoen flessen worden jaarlijks in Grevenmacher geproduceerd. Daarnaast is dit huis ook een grote importeur en verdeler van vele buitenlandse domeinen.
  • Bernard-Massard is meer dan enkel hun gekende mousserende wijnen. Zo hebben ze ook een aanbod van “rustige” wijnen met zelf een kleine jaarproductie van 1500 flessen rode Pinot noir wijn.
  • De mensen die op babybezoek komen bij ons in januari mogen zich alvast verwachten aan de Bernard-Massard Cuvée Millésimée 2013. Deze ligt nu in onze kelder zijn laatste rustperiode te verwerken tot in januari. 😉

De kelders van Bernard-Massard

In het centrum van Grevenmacher ligt naast de Moesel het hoofdkantoor van Bernard-Massard. Door de aanwezigheid van de rivier zijn de kelders dan wel niet ondergronds gebouwd, maar het blijft een mooi gegeven om die miljoenen flessen te zien liggen rijpen in de grote bovengrondse “kelders”.

Het keren van de flessen op de traditionele wijze na de 2de fermentatie op fles is trouwens volledig geautomatiseerd in kisten met 500 flessen.

Zo zien 3 miljoen flessen #bernardmassard er dus uit in hun kelders. Het zou kunnen dat mijn autokoffer ook wat zwaarder weegt op de terugrit… 😀

Een foto die is geplaatst door Herman Maes (@dailybits) op

Bernard-massard capsules

bernard massard productie

Adres voor een bezoek/degustatie:

  • Route du Vin 22, Grevenmacher, Luxemburg (op een 2:45u rijden vanuit Antwerpen)
  • 1 april tot en met 31 oktober dagelijks geopend van 9u30 tot 18u00
  • Een bezoek met degustatie kan vanaf 6EUR

Bernard-Massard innoveert

Als kleine speler uit Luxemburg, dient ook Bernard-Massard voor de belangrijke feestdagen zijn marketing verder te innoveren.

Dit jaar hebben ze zelfs een content marketing project opgezet rond 4 geselecteerde kunstenaars uit Luxemburg (Sumo en Eric Mangen) en België (Line Helleputte en Vexx).

4 speciale muselets zijn ontworpen, waar rond de nodige content marketing zal worden verspreid en waarbij je na het nuttigen van een fles Bernard-Massard ook nog eens de originele tekeningen van de kunstenaars kan winnen. Vanaf eind oktober zal je deze unieke verzamelmuselets in de winkel kunnen vinden op alle flessen van Bernard-Massard.

Bernard-massard capsule limited edition 2015

bernard-massard muselets 2015

Met dank trouwens aan mijn mede reisgezellen voor de super trip. Het blijft altijd leuk om met volslagen onbekenden, maar gelijkgestemde mensen een tripje te maken. Zeker in combinatie met het uitzonderlijke oktoberweer was het meer dan geslaagd.

Followmonday dus voor Inge & Yentl van Bubbletrouble.be, Yves van coolinary.be, Pam van foliedefood.be, fotograaf Alex en Isabelle & Bavo van Gracious PR. En natuurlijk aan de familie Clasen voor het ontvangst bij hen thuis.

Bernard-massard druivenpluk

Bernard-massard druivenpluk

Team #BernardMassard, signing off! Interesting two days…

Een foto die is geplaatst door Sid Frisjes, the Coolinary Kid (@sidfrisjes) op

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments