Dat de Europese geschiedenis een extra zwarte pagina heeft bijgekregen tijdens het afgelopen weekend is wel duidelijk. Ik zag die bewuste vrijdagavond en latere dagen veel zaken in het digitale landschap voorbijkomen, waar ik toch even wil bij stilstaan en deze voor mezelf heb gedocumenteerd.

Twitter als realtime King

Begin november haalde Twitter al eens een eerste boost van engagement in ons land met de zoektocht naar een nieuwe K3 (of was het nu twitter die live tv terug levend heeft gemaakt?).

Afgelopen vrijdag zag je ook weer dat Twitter het sterkste is in realtime verslaggeving en communicatie. Door het volgen van de juiste accounts kreeg je in realtime een kijk op wat er gebeurde.

Ook de stad Parijs ging snel via Twitter hun realtime communicatie doen.

Ook video snippets werden ingezet en bijvoorbeeld deze Vine heb ik bijvoorbeeld honderden keren zien voorbijkomen.
vine attacks Paris

De Twitter Hashtag #porteouverte is een mooi voorbeeld hoe het Twitter platform op die moment kan helpen. Het doet me denken aan die Pukkelpopstorm, waarbij de hashtag #hasselthelpt eenzelfde vibe bracht. Het probleem is echter dat de hashtag al snel ondersneeuwt door alle anderen gebruikers, die de hashtag ook gaan gebruiken. Hierdoor verliest die hashtag dan ook zijn echte kracht.

twitter porteouverte

Het probleem is echter ook dat de meest wilde verhalen domweg worden versterkt door vele gebruikers en zo een eigen leven beginnen leiden (Hannover, ambulance, explosieven…). Dit is de echte zwakte van het medium. Ikzelf heb afgelopen weekend dan ook een grove kuis gehouden in accounts, die domweg elk wild gerucht verder versterkten. Ook hebben sommige media alweer een nieuwe deuk in mijn vertrouwen gekregen…

twitter zegmaarbas

Een lijstje met Twitteraccounts, die ik op zulke dagen wel vertrouw: Jihadi expert @p_vanostaeyen, journalist @duncanrobinson, NL-journalist @obk die nu ook verified is, journaliste @Jenanmoussa, NL journalist @HaraldDoornbos, de vele journalisten van De Tijd op Twitter en de live verslaggeving van @stevencraneTV.

Facebook scoort en faalt met 2 nieuwe features

Voor Facebook werd het nog eens pijnlijk duidelijk hoe slecht ze zijn in real-time social media. Tot enkele uren nadien zag ik op Facebook amper iets voorbijkomen over de aanslagen en was het nog allemaal happy-happy-joy-joy berichten in mijn stream. Facebook heeft dan beslist om zijn Facebook safety check tool voor het eerst te activeren bij een andere gebeurtenis, dan een natuurramp. FB safety check Een mooie feature van het platform, maar waarom pas eerst bij Parijs en niet de dag ervoor met de aanslagen in Libanon?

the next web facebook safety check

Facebook heeft dan ook na die kritiek de tool ook bij de aanslagen in Nigeria vandaag geactiveerd en Mark Zuckerberg heeft deze beslissing ook op zijn profiel meer duiding gegeven.

facebook safety check

Ikzelf zie ook zeker het nut in van deze tool en moedig dan ook de interne regels bij hen aan om dit snel op de juiste momenten te kunnen activeren. Die andere geactiveerde feature met de profielfoto overlay echter….
facebook profielfoto

Al snel zag je enkel nog deze cartoon voorbijkomen. Ik ben echter eens mijn vriendenlijst gaan bekijken en bleek dat nog geen 20% van mijn vrienden deze feature hadden gebruikt. Het Facebook algoritme overspoelde me echter met deze profielfoto aanpassingen.

facebook french flags

Hierdoor kreeg ik er ook al snel een dubbel gevoel bij. Waarom enkel bij deze aanslagen? Ze komen inderdaad super super dichtbij, maar Facebook is een waar globaal platform met meer users in Azië dan hier bij ons. Het gaf dan ook vele gebruikers in andere landen een wrange nasmaak en persoonlijk had ik als Facebook deze nieuwe functie eerst uitgetest in een niet-westers land als signaal.

AirBnB en Skype activeren disaster response tools

Ook andere online services activeerden al snel hun disaster tools.

Hallo Google?

Google activeerde zijn Google Crisis Response tools niet en Google+ heeft nog amper activiteit. Gisteren introduceerde Google wel een nieuwe live blog carousel, waarmee ze livereports van publishers sneller willen pushen.

Hangouts werd ook wel tijdelijk gratis naar Frankrijk.

Digitale paywalls sneuvelden bij bosjes

Zeer opmerkelijk was ook hoe snel de meeste online media publishers hun paywall (je weet wel die “wonderoplossing” tegen adblockers) uitschakelden.

Automated advertising is niet klaar voor zulke gebeurtenissen

Marketing is meer en meer geautomatiseerd en op zowel Twitter als Facebook gaf dit lastige problemen, daar alles zich op een vrijdagavond afspeelde. Op Twitter zag je zo nog enkele uren de promoted tweets van Thalys voorbijkomen, wanneer je iets plaatste over Parijs.

twitter thalys
Credits naar @SJDeputter

Ook op Facebook zag je NMBS Europa posts voorbijkomen dit weekend met stuntprijzen voor een weekendje Parijs. Ikzelf heb onze Social media collega even verwittigd, waarbij enkele advertenties van onze klanten offline zijn geplaatst dit weekend.

Daarnaast werden ook social publishing services zoals Buffer “getroffen”. Het viel vrijdagnacht en zaterdag namelijk bijzonder hard op welke Twittergebruikers/bedrijven hun account volledig op automatische piloot laten lopen via Buffer.

Een nuttige featurerequest voor Buffer, die misschien ook handig zou kunnen zijn voor automated marketing?

Encryptie is de schuldige

De steeds betere encryptie van vele webservices werd al snel als 1 van de schuldigen gezien. Een discussie, die steeds oplaait en zeker bij de nieuwe noodwetten, die de volgende weken snel snel zullen worden gestemd.

Het Russische Telegram is trouwens zelf ook al actie aan het ondernemen.

Hoe ga je als bedrijf om met zulke gebeurtenissen?

Freelance communicatieconsultant @lieneuh heeft een mooie writeup gedaan over hoe je nu als merk/bedrijf moet gaan communiceren bij zulke gebeurtenissen.

The_Paris_attacks__how_to_react_as_a_brand__-_VLCM

Deze blogpost van mezelf is vooral bedoeld als het samenbrengen van de digitale kant van deze tragedie en om daaruit nieuwe inzichten te krijgen. Indien je zelf nog dergelijke voorbeelden van hoe digitaal reageert op een tragedie zoals deze, laat deze dan zeker even na.

Mijn persoonlijke mening?

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments