Adblockers the talk of the town de afgelopen maand in het online marketing wereldje. Met de introductie van native content-blocking in iOS9 heeft Apple de adblocking oorlog tov. Google en co volledig opgestart. Toevallig is er vandaag ook veel te doen over in het nieuws door een nieuw Amerikaans onderzoek (mooi voorgevoel gisterenavond voor schrijven van deze blogpost).

Volgens de ene een echte zege, voor de andere pure broodroof voor websites, die inkomsten halen uit reclame. Beiden hebben hun gelijk, maar als publisher denk ik vooral aan hoe iedereen verwacht dat content op het internet volledig gratis is.

Nog een leuke mening, die ik zag voorbijkomen, was dat SEO terug belangrijker gaat worden, nu dat velen geen advertenties meer zien in de Google zoekresultaten. Hoera denkt de SEO-expert in mezelf. 😉

Ook Google Trends laat mooi zien hoe het zoekvolume naar adblocker in België aan het exploderen is.
google trends

Hoeveel mensen gebruiken nu echt een AdBlocker?

Ik heb reeds enkele weken via Google Tag Manager een event tracking opgezet om te gaan kijken hoeveel AdBlockers er hier gebruikt worden. Zegt je dit niets en zit je in marketing, lees dan eerst even mijn blogpost over de opkomst van de technische online marketeer.

Let op: ik kan enkel de “brave” AdBlocker bezoekers tracken, daar er ook verschillende AdBlockers in gebruik zijn, waarbij ook Google Analytics en Google Tag Manager wordt geblocked (enja ik heb die getest en neen ik ga er hier geen reclame voor maken).

Ik gebruik hiervoor Google Tag Manager (bron van tutorial die ik hier wat bevattelijker probeer weer te geven). Indien je dit niet bekend is, misschien een ideale eerste stap om dit product van Google te leren kennen?

Google Tag Manager geeft je een container-code die je éénmalig op je site gaat zetten, waarna je vanuit Tag Manager scripts kan injecteren in je website via die container (je moet dus niet meer in de code van je website duiken of een developer vragen).

Stap0: Google Tag Manager installeren
Natuurlijk moet je een Google Analytics account hebben en de containercode van GTM op je website geplaatst hebben.

Stap1: In Google Tag Manager een tag aanmaken
GTM adblocker 1

Deze tag met onderstaande code gaat 2 zaken injecteren in je webpagina’s:

 • Een onzichtbare fake ad #bottomad plaatsen op je pagina.
 • Kijken of deze ad wordt getoond of niet. Bij een blockage van de ad wordt er een variabele op 1 gezet.
<div id="bottomAd" style="font-size: 2px;">&nbsp;</div>
<script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/2.1.3/jquery.min.js"></script>
 
<script>
  $(document).ready( function() {
 window.setTimeout( function() 
 {
  var bottomad = $('#bottomAd');
 
  if (bottomad.length == 1) 
  {
   if (bottomad.height() == 0) 
   {
    dataLayer.push({'event': 'adBlock', 'adBlockDetected': 1 });
   } 
   else 
   {
    dataLayer.push({'event': 'adBlock', 'adBlockDetected': 0 });
   }
  }   
 }, 1);
});
</script>

Stap2: In Google Tag Manager een variabele aanmaken
We hebben dus een interne variabele nodig om bij het detecteren van een adblocker dit te gaan wegschrijven.
GTM adblocker 2

Stap3: In Google Tag Manager een trigger aanmaken
Het wegschrijven van de variabele in Google Analytics zal gaan gebeuren door een trigger, die ook dient aangemaakt te worden.

GTM adblocker 3

Stap4: In Google Analytics een Custom Dimensions variabale aanmaken
In Universal Analytics gaan we die zaken in een Custom Dimension opslagen. Let vooral goed op de index, die wordt aangemaakt (in dit geval Index 4).

GTM adblocker GA 1

GTM adblocker GA 2

Stap5: In Google Tag Manager alles wegschrijven in Google Analytics
We kunnen nu mooi alles gaan wegschrijven in Google Analytics met een Tag, die zal worden getriggered door de adblocker detectie. Ga natuurlijk wel je eigen UA-code van je eigen Google Analytics installatie gaan gebruiken! 😉

GTM adblocker 4

Stap6: Preview en Debug
Google Tag Manager is een super sterke tool voor online marketeers, maar ook een gevaarlijke tool, daar de bovenstaande code in je website wordt geïnjecteerd.

Ga dus zeker alles eerst even zelf debuggen en previewen (meer uitleg over previewen en debuggen van GTM).

Zoals je hieronder ziet, gebruik ik geen AdBlocker en wordt dit dan ook zo door GTM weggeschreven.
dailybits adblocker

Stap7: In Google Analytics alles opvolgen
Na enkele uren zal je de events in Google Analytics gaan zien toekomen en kan je het beginnen meten en opvolgen.

GTM adblocker GA 3

Hoeveel Dailybits bezoekers gebruiken een Adblocker?

In de screenshot hierboven kan je zien dat er een 12% van de bezoekers een Adblocker in hun browser gebruikt. Dit is zeker te verklaren door het type van bezoekers van deze blog, die eerder tech-savvy zijn. Bizar genoeg dus volledig in de lijn met het nieuws van de dag.

In totaal worden een 89% van de sessies meegenomen met deze meetmethode. Ik mis dus 11% van de bezoekers, waarvoor deze GTM-methode niet kan bepalen of ze een adblocker gebruiken. Dit zijn zowel spambots, mensen zonder javascript, maar dus ook de nieuwe adblockers, waarbij ads slimmer worden geblocked.

Dus in het meest extreme geval zit ik aan 30% adblocker bezoekers (met dan nog eens extra de stoute adblockers, die ook GTM blocken). Meer techy websites zitten ondertussen reeds aan 70%!

Als je dit zelf zou gaan meten, laat me dan jou resultaten weten!

En nu?

Na mijn nieuwe redesign zijn de meeste direct ads via bvb. Google Adsense van mijn blog verdwenen (daar ik andere inkomstenbronnen heb). Ikzelf ben dus niet meer geïmpacteerd door die adblockers (behalve dat die f##king bastards, die ook Analytics blocken 😉 )

Ik zou bijvoorbeeld wel een boodschap kunnen tonen aan adblock-bezoekers, zoals meer en meer grote tech-publishers ook reeds doen.

Wat andere tweets, die zeker het lezen waard zijn in dit debat.

Adblockers gaan gekende advertentieplatformen blokkeren. De opkomst van adblockers brengt dus ook mee, dat er meer en meer terug eigen advertentieplatformen worden gebouwd. Ik ken reeds enkele grotere Beneluxwebsites, die nu zelf een eigen custom advertentieplatform bouwen, dat onder de radar van de adblockers blijft.

Ook in België zal de paywall nu verder opkomen bij grote media. HLN is al gestart met hun sportsite, waardoor ze de wegvallende bannerinkomsten op deze manier gaan compenseren.

Een waanzinnig goed onderzoek die de echte reden van de snelle opkomst van adblockers duidelijk maakt.

En IAB zegt sorry…

Hulp nodig met GTM?

Wil je met je eigen website of blog ook het aantal adblockers gaan meten, zodat je tenminste zelf kan opvolgen of dit een sterk stijgende evolutie is of niet?

Als je hulp nodig hebt met Google Tag Manager of Google Analytics hiervoor, contacteer me dan en dan bekijken we de mogelijkheden.

En als je mijn mening in dit debat wilt weten.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

18 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
8 jaren geleden

Leuk om genoemd te worden in je blog!