Dat Facebook alle zeilen bijzet in de strijd om de online videoviews is al enkele maanden duidelijk. Ervaren community managers weten ondertussen dat het opladen van een video op een Facebook pagina meer bereik krijgt, dan het snel plaatsen van een Youtube linkje. Ook voor advertising agencies worden Facebook video’s aantrekkelijker.

Ik merkte dit de afgelopen maanden goed op mijn Dailybits Facebook page (iedereen die met social media bezig is zou zo een experimenteerpagina moeten hebben 😉 ). Het domweg delen van een native Facebook video (over bvb. een Chinese brugbouwmachine) geeft direct een groot bereik met bijhorende likes.

In de FB insights stats zie je trouwens mooi de 2 soorten videoviews, die FB gebruikt: de 3sec videoview en de 30sec videoview.
facebook video stats

Een duidelijke wapen dus in de video-oorlog, waarbij de verschillende videoplatformen videoviews allemaal op een andere manier rapporteren. Zo liet Facebook afgelopen week horen dat ze een nieuw record van 8 miljard videoviews bereikten. Je mag zelf uitmaken of het hierbij over de 3sec of 30sec view gaat…. 😉

Over de 6 miljard “videoviews”, die Snapchat nu dagelijks zegt te verwerken kan je je hierbij ook wat vragen stellen.

Facebook moedigt het stelen van video’s aan

Dat Facebook video’s “sponsort” en meer bereik geeft, zorgt ervoor dat het stelen van Youtube video’s en deze viraal laten gaan op je eigen Facebook pagina een lucratieve manier is om je Facebook pagina te laten groeien.

Ook Hannes Coudenys gaf hiervan een mooi voorbeeld met 1 van hun video’s voor Iedereen Beroemd. Deze was overgenomen door de Nederlandse Facebookpagina dumpert.nl, die niets anders doet dan freebooting.

dumpert video

Wil je dit onrechtmatig gebruik tegengaan, dan moet je als publisher hiervoor steeds opnieuw een DMCA copyright claim gaan invullen. Een manueel werk dus, waarbij je geluk moet hebben, dat je je eigen video ziet voorbijkomen in je Facebook newsfeed.

Ikzelf heb natuurlijk ook weer wat zaken liggen proberen en heb een DMCA complaint kunnen uitlokken op een FB page. Grappig genoeg heeft de eigenaar van een compilatievideo met andere “gestolen” videofragmentjes deze DMCA complaint aangemaakt.
Facebook DMCA video

PS: Het gaat soms trouwens ook in de andere richting met Facebook video’s, die daarna op Youtube worden geplaatst.

Een mooie samenvatting van dit verhaal kan je in deze Youtube video zien, die ik met veel plezier ook verder deel.

Credits voor coverfoto trouwens naar Digiday.com.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments