Als mijn vrouw berichtjes van me ontvangt, dat ik blij als een klein kind ben door het ontvangen van een bepaalde mail, dan weet ze meestal hoe laat het is.

Bandenproducent Michelin heeft me al wel enkele keren omvergeblazen door me me een uitnodiging te sturen, dus de uitnodiging voor een nieuw trackevent op Zolder was snel geaccepteerd. Ik heb mr. Nodesktophero kunnen laten doorgaan voor co-blogger op Dailybits, zodat hij ook mee achter het stuur kon kruipen en ook SaraVDV was mee van de partij.

zolder michelin1

De reden van de Michelin Total Performance Days van Michelin op Zolder is het nieuwe credo van Total Performance voor hun bandenreeksen met de lancering van enkele nieuwe bandentypes.

MICHELIN Total Performance – theorie

Ook dit jaar was er een theorie-workshop, waarbij we van product manager weer even wat facts en figures krijgen. Het mag duidelijk zijn dat een band meer is dan een stuk rond rubber. De afdeling R&D van Michelin heeft een jaarlijks budget van 640 miljoen euro en er werken in totaal 6500 mensen (zes-duizend-vijf-honderd?!?) aan de ontwikkeling en het testen van nieuwe banden.

zolder michelin4

Leuk weetje voor de aankomende 24u van Le Mans vandaag (vanaf zaterdag 15u. zal onze tv zeker wel enkele keren op Eurosport en de livestream gezet worden, zeker in de nachtelijke en zondagochtend is dat altijd leuk om te volgen): 80% van de wagens zal trouwens met Michelin banden rijden.

Daarnaast looft Michelin een speciale bonusprijs uit van 1 miljoen Euro voor het team, dat enkele zaken voor elkaar krijgt (winnen + nieuwe afstandsrecord + minder banden verbruikt + …).
michelin le mans24

SUV driving workshop

Workshop band: Michelin Latitude Sport 3
Auto’s van workshop: Q7 3.0L (daarnaast waren er nog wat X5, X6, VW Touareg,…)

Een rij van grote SUV’s stond ons op te wachten voor een ritje over de E314 met deze nieuwe top-of-the-line SUV band.

De Latitude Sport 3 band is helemaal geschikt voor hetgeen, de meeste SUV’s worden gebruikt: 100% on-road, 0% off-road en kunnen omgaan met de snelheid/kracht van de moderne SUV’s. Deze Latitude Sport 3 is trouwens te verkrijgen in achttien verschillende maten voor 17- tot en met 21-inch wielen.

zolder michelin5

Alpin 5 Driving

Workshop band: Michelin Alpin 5
Auto’s van workshop: Peugeot 308 (die ik nog kende van de Michelin Winter Experience)

Alpin? Ja inderdaad winterbanden testen op een warme zomerdag. 😉 Afgelopen voorjaar heeft Michelin zijn nieuwe Alpin 5 winterband gelanceerd voor volgende winter. Deze band is geschikt voor auto’s uit het middensegment en is beschikbaar in 27 maten beginnend bij 195/65 R15 tot en met 225/55 R17.

Wat is het verschil tussen een Michelin band (met Europees A-label voor grip) en een goedkope Chinese importband (met Europees F-label voor grip) kan je hier mooi zien. Kort gezegd een rij aan schoolkinderen, waarvoor je net niet bent kunnen remmen…

We kregen 2 identieke 308’s voorgeschoteld met enerzijds een zomerband en anderzijds de nieuwe Alpin5 winterband. Bij een remtest op een kunstmatig winters wegdek was de remweg 6-8m korter tussen beiden wagens.

Circuit Driving

Workshop band: Michelin Pilot Sport 3 en de nieuwe Michelin Pilot Sport Cup 2
Auto’s van workshop: Porsche 996 “GT3” (Tiptronic) en Renault Mégane RS (handgeschakeld – 265PK)

Na een jaar terug het circuit van Zolder op voor het hoogtepunt van dit event. Met 4 km en 11 bochten een circuit, waar je geen waanzinnige topsnelheden kan bereiken, maar wel alles goed kan aanvoelen. Ik ben zelf fan van bocht 3 naar 4 waar je je eigen grens kan zoeken om snelheid op te bouwen. Met bocht 1 blijf ik wat sukkelen, daar je moet durven pas heel laat vol de remmen in te gaan (niet eenvoudig met een fotograaf recht voor jou in de uitloopstrook).
zolder circuit

De nieuwe Michelin band Michelin Pilot Sport Cup 2 is een straatlegale circuitband. Met echte slicks mag je de straat niet op en daarvoor is er de Michelin Pilot Sport Cup 2 band, waarbij je dus perfect met je circuitwagen naar en van het circuit kan rijden voor een trackday. Deze band wordt nu standaard geleverd bij o.a. de Porsche 918 Spyder, Mercedes SLS AMG Black Series en de Ferrari 458 S.

Bij de collega’s van Drivr kan je een blogpost vinden van onze test met deze band in combinatie met de Renault Mégane RS (met 265PK). Deze band is namelijk 1 van de onderdelen uit het #under8-masterplan van Renault om een rondetijd van onder de 8minuten te gaan zetten op de befaamde Duitse Nürburgring (en zo het record voor een voorwiel aangedreven auto te pakken).
zolder michelin2

De Porsche “GT3’s” (zie determinatie Drivr.be: “gestripte Porsche 996 C2’s met een lethargische tiptronic-bak”) stonden op minder extreme Michelin Pilot Sport banden. Persoonlijk voor mij veel eenvoudiger, door de tiptronic schakelflippers aan het stuur, waardoor ik meer aandacht kon hebben op de ideale lijn. De handgeschakelde Mégane’s waren meer werken en daarvoor was de rijtijd te kort om de wagen goed te leren kennen.

zolder michelin3

zolder michelin6

De nodige extra circuitervaring is weer opgedaan, want elke ronde op circuit geeft toch weer de nodige extra vertrouwen en ervaring. Mijn laatste flitssnor-boete is toch reeds 4-5 jaar geleden, maar een gelegenheid om de nodige motorische paardjes uit te laten kan ik altijd echt wel smaken. Ooit zal er in onze garage toch een fun-auto’tje komen voor het relaxte cruisewerk op zondagen.

Gopro-video

Steeds krijg ik overal de vraag waarom ik een Gopro Hero 3+ in mijn bezit heb. Wel voor dagen zoals deze, waarbij ik mijn gopro-camera’tje met een zuignap op de zijkant van een Porsche kan hangen. 😉

https://www.youtube.com/watch?v=O43SPxGxJrs&t=274s

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments