De boekenbeurs is momenteel weer bezig, dus tijd om ook nog eens wat tijd vrij te maken voor een oldskool offline boek.

Met “The Spirit of the valley” brengen enkele van onze bekende Belgische techsprekers een boek, dat samen is geschreven met een mooie verzameling Belgische CEO’s.

instagram

Reeds enkele jaren organiseren tech-ondernemers Peter Hinssen en Steven Van Belleghem (zie o.a. de boeken The conversation manager en the conversation company) een soort “schoolreis” voor ondernemers naar Silicon Valley. Met als doel om de snelle evolutie en aankomende digitale toekomst van dichtbij te gaan bekijken en Belgische ondernemers onder te dompelen in die sfeer.

Dit boek (met ook de inbreng van Harry Demey, zie zot van a!) brengt een verzameling van anekdotes, ervaringen en toeristische tips van tijdens deze trips.

Alweer een boek over Silicon Valley?

De afgelopen jaren heb ik wel al wat boeken over deze strook land van 80km op 10km tussen San Francisco en San Jose gelezen. Gaande van de aanrader Silicon Valley door Eva de Valk, langs de intriges in de Twitter story tot de (on)officiële biografie over Elon Musk. De geschiedenis vanuit Stanford met het ontstaan van o.a. HP ken ik dus ondertussen wel al. Ondertussen is dit stukje land mythische proporties aan het aannemen met dank ook aan de hele geekcultuur, zoals je die in de TV-serie Silicon Valley uitvergroot ziet.

Onlangs zag ik op een Bol.com expertevent voor het eerst Steven Van Belleghem spreken. Doorheen zijn presentatie sprak hij reeds honderduit over de vele ervaringen vanuit Silicon Valley en dit smaakte zeker naar meer wat de triggerde vormde tot het lezen van dit boek.

Het boek brengt de vele verhalen van bijvoorbeeld de interne werking bij Starbucks, de aankomende revolutie in het onderwijs en natuurlijk de opkomst van de sharing economie met Uber en AirBnB. Het leuke zijn echter de vele kleine opmerkingen van Belgische CEO’s (zoals Ann Claes van JBC of Wouter Torfs, zie “werken met hart en ziel“).

Meest spraakmakend in het boek is de passage langs SpaceX, het ruimteproject van Elon Musk. Dat ze nu het ruimtestation bevoorraden voor NASA is leuk voor hen. Het is echter maar een lange trainingsweg om de kolonisatie van Mars mogelijk te maken.

Daarnaast is er ook ruimte in het boek voor de negatieve kanten met de groeiende tegenstellingen in San Francisco en de andere groeiproblemen, waarmee the Valley nu te maken aan het krijgen is.

Leukste verhaal in het boek?

De mooiste tegenstelling vanuit Silicon Valley is zeker de anekdote omtrent het nemen van foto’s. Alle bekende techbedrijven lijken zo open en Tesla heeft zelfs zijn patenten vrijgemaakt, maar daarentegen zijn de verschillende startups ook waanzinnig gesloten.

Foto’s nemen is steeds verboden in de HQ’s blijkbaar en de verhalen van security tijdens een bezoek, zijn bijna gelijkwaardig aan die van Niel in Noord-Korea. 😉

Een fragment hierover uit het boek (met dank aan het boek preview bij Google books).

foto badge spacex

Rode draad: Embracelet

Een verhaal, dat als een rode draad doorheen het boek voorbijkomt is de oprichting van startup Embracelet (afgelopen week gerebrand naar Zembro). Deze startup is opgericht door een groep van 1 van deze Silicon Valleytrips. Het verhaal van oprichting en verder verloop van het idee, wordt doorheen het boek verder verteld.

embracelet zembro

Dit boek een aanrader?

Met een 185tal blz. en luchtige layout is dit boek (29,99€ bij bol.com) ideaal om op enkele avonden uit te lezen. Vooral de kleine verhalen en hoe de Belgische ondernemers beseffen hoe hard het daar wel gaat aan de andere kant, maken het zeker een aanrader.

Het is vooral een ideaal boek om je weer te doen beseffen hoe hard het zal gaan de volgende jaren (geef het nog enkele jaren en zelfrijdende wagens maken hun intrede overal). De grote evoluties in onderwijs, healthcare en vervoer zullen vele Vlaamse ondernemingen op snelheid gaan pakken. Het is dus een mooie wake up call voor iedereen over hoe er aan de andere kant van oceaan wordt gewerkt aan de toekomst.

Het boek is daarnaast een handige quickstart in alle startuptermen: series A funding, unicorns, disruption, VC’s, belang van Sand Hill Road,…

boek the spirit of the valley

(Credits banner)

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
8 jaren geleden

Dat boek staat hier al enkele weken op de boekenplank, als leuke extra na een ondernemersavond van onze grootbank. Tijd dat ik dat ook eens effectief ga lezen, dus 🙂

8 jaren geleden

haha die vergelijking 😀