In mijn online marketing/blogger presentaties laat ik meestal ook een typische slide zien met de verschillende media-groepen in content marketing (owned, earned and paid media).

media marketing

Nog steeds denken velen dat Facebook een owned media is, waar je zelf alle macht over hebt en je fans kan bereiken. Al enkele jaren is Facebook echter een paid media geworden, waar je als bedrijf/merk aan de slag moet gaan met Facebook boost ads om je berichten te laten zien aan je fans.

De Facebook timeline bestaat nu dan ook voor bijna 20-30% uit gesponsorde berichten.

Facebook Friends Feed addon op Producthunt

Op Producthunt zag ik vorige week een plugin voorbijkomen, die direct in de Producthunt rankings omhoog schoot. Via de Facebook Friends Feed addon kan je namelijk alle gesponsorde berichten wegfilteren en zo hou je enkel berichten van je vrienden over (in theorie toch).

Facebook_friends_feed__Facebook_with_stories_only_by_friends_and_pages_you_follow

De developer (@jurajivan) van deze addon (voor Chrome en Safari) heeft trouwens een super blogpost geschreven over het idee, de uitwerking (door een CSS class te gaan blokkeren) en hoe deze addon viraal ging. Met ook wat inzichten in de statistieken na de launch.
From_Idea_to_Product_Hunt_in_24h

Daarnaast is de sourcecode ook op Github gezet, wat altijd leuk is als je wat wilt bijleren over de werking van zulke addons.

jurajivan_friendsfeed

Maar werkt dit nu echt goed?

Het leuke aan deze addon is, dat je gesponsorde Facebook posts ook in het lichtgrijs kan plaatsen. Ideaal dus om te zien hoe goed deze plugin werkt. Ik zie echter veel posts door de mazen van het net glippen.

Facebook friend feed2

50 Facebook posts nagekeken (woensdagavond 22u):

  • 4 gesponsorde FB-posts glipten door het net en werden gewoon getoond.
  • 3 gesponsorde FB-posts werden wel mooi tegengehouden.
  • Veel erger was het feit dat er 10 (ja T-I-E-N) FB-posts van vrienden werd aanzien als gesponsorde FB-posts.

Facebook friend feed

Met de methode uit zijn blogpost gaat hij namelijk ook FB-posts tegenhouden, waarbij een vriend een bepaalde FB-post heeft geliked. Dit kan echter ook een FB-post zijn die een directe vriend liked van een andere directe vriend en dus wel relevant is voor jou. Zijn methode is dan ook niet de juiste.

De werkwijze van het blokkeren van een bepaalde CSS-klasse is dan ook totaal onbetrouwbaar en als ik Facebook developer was, zou ik met veel plezier wat leuke randomizers inbouwen om deze addon totaal de mist in te laten gaan. 😉

fb addon methode

Dus een wijze les met zulke addons en tools. Eerst zelf testen en exerpimenteren, voor je er blind op gaat vertrouwen. En voor deze addon is het verdict hard.
niet geslaagd

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments