Wifi-netwerk geupgrade een Netgear Nighthawk R7000

Update 30 december 2015
Momenteel is Test-Aankoop ten strijd getrokken tegen de beloofde en werkelijke internetsnelheden, die internetproviders leveren (en geregeld veel trager zijn dan beloofd). Een campagne, die weer heel relatief is, omdat er zoveel verschillende parameters zorgen voor je gemeten internetsnelheid op jou laptop.

Ikzelf heb een snelle Macbook met 5G wifikaart en dankzij de hieronder besproken extra wifirouter haal ik perfect de beloofde snelheden. Ik heb dus niets te klagen tov. Telenet, buiten dan dat ze een crappy standaard wifi-oplossing voorzien. 😉
test aankoop test je wifi snelheid


Allemaal leuk en wel die “fibernet” toestanden van Telenet, waarbij je een paar keer per jaar een mail krijgt, dat je snelheid verhoogt en je nog sneller over het internet kan gaan surfen.

Totdat je dan de kwaliteit van die ingebouwde wifi-router in onze Telenet wifi modem bekijkt en je merkt dat het eigenlijk alleen maar trager en trager gaat en je bereik afneemt. Natuurlijk kan je er wel iets aan verbeteren, door het beste wifi-kanaal (voor jou situatie) te gaan kiezen of te gaan spelen met de G/N instellingen van de wifi-modem.

Maar het bleef behelpen. Wel een eenvoudige tip, voor wie momenteel een slechte wifi-connectie heeft, probeer de telenet wifi-modem eens van kanaal te veranderen (er zijn verschillende smartphone apps om de kanalen van alle wifi signalen in kaart te brengen).

Zeker in onze situatie was het eigenlijk rampzalig aan het worden. Geen wifi op het terras buiten meer, de Synology NAS hangt met een wifi repeater aan de rest van het wifi netwerk en dat was niet meer vooruit te branden, door een aankomende verbouwing verhuist onze slaapkamer nog een verdiep hoger binnenkort en gaan we daar ook amper bereik hebben. En dat met 1 van onze basisnoden…

basic human needs

Tijd dus voor actie. nadat ik in het begin van het jaar reeds een Netgear wifi router (met de Facebook wifi optie voor kleine bedrijven en horeca!) had getest voor een tijdje, had ik nu eindelijk de tijd om me eens te verdiepen in die wereld met zijn honderden verschillende modellen.

Daar mijn tweet (met het resultaat) deze morgen direct voor veel reacties zorgde, maar direct een blogpostje in elkaar gezet.

NETGEAR NIGHTHAWK AC1900

Ik ben ineens voor de zware middelen gegaan en ben ineens voor een topmodel gegaan.

Sinds deze morgen staat er dan ook een halve ufo op onze tvkast met 1 van de coolste namen voor een wifimodem, die ik kan bedenken: Nighthawk AC1900 (met bijhorende stevige prijskaartje van 185Euro bij Coolblue, maarja je moet ergens kosten maken als bijberoeper).

In vele internationale gadgettests (zie bvb. be.hardware.info) komt deze er als absolute topper uit in bereik en snelheid.

Onze nieuwe opstelling in huis:

  • Telenet modem: via mijn.telenet.be heb ik het wifisignaal afgezet en ook dat 2de guest wifi-netwerk, daar ik en Karlien op verplaatsing toch overal 4G gebruiken.
  • Nighthawk wifi router: De zit met een ethernetkabel rechtstreeks in de telenet modem en stuurt nu 2 wifi-kanalen uit: 1’tje op de standaard 2,4GHz (groter bereik voor in huis en in tuin) + nog een bijkomend 5GHz-signaal voor in huis, wat een sneller signaal geeft (maar met minder bereik).
  • Op mijn homeoffice (zie homeoffice setup blogpost) staat er een Netgear WN2500RP wifi repeater. Deze connecteert over 2,4GHZ met de wifi-router beneden en zorgt ervoor dat mijn printer en vooral Synology NAS op onze wifi-netwerk zit.

De laatste weken/maanden stond dit enkel op als ik het nodig had, omdat de wifi-connectie steeds slechter werd in huis. het gebruik van een wifi-repeater gaat trouwens ook de snelheid van je wifi-netwerk naar beneden halen, dus als je oorspronkelijke telenet wifi-netwerk al traag is, dan gaat een repeater niet veel helpen.

NETGEAR_Nighthawk_AC1900_01

De volgende dagen eens alle toeters en bellen van die Nighthawk bekijken.

De resultaten van deze aanpassing?

Met mijn smartphone (Xperia Z in mijn geval) was ik voorheen al blij zijn met een wifi downloadtest rond de 20-30Mbps. Wij hadden in huis eigenlijk altijd een sneller Proximus 4G netwerk, dan onze eigen Telenet Wifi modem ons bracht. En blijkbaar zijn we niet alleen, want velen hebben een vergelijkbare ervaring momenteel. :-/
wifi test telenet

Nu met de nieuwe Netgear Nighthawk operationeel merken we een waanzinnig verschil. Deze speedtest op smartphone laat alvast veel goeds zien.

wifi test 5G

Ook met mijn macbook Pro haal ik nu via het 5GHz netwerk deftige snelheden.
wifi speed

Nog beter wordt het als ik met mijn Macbook pro (die toch wel een tegenvallende wifikaart heeft) buiten op terras ga zitten. Met de Telenet wifi modem viel het netwerk daar geregeld weg, nu haal ik er op het (tragere) 2,4GHz-netwerk downloadsnelheden tot 95Mbps. Feest! Eindelijk terug YeloTv zien ‘s avonds op terras.

Extra:
Ik heb de Netgear in de instellingen “gedowngrade” naar standalone Access point mode, zodat ik geen 2de router heb naast de reeds bestaande Telenet-router. Hierdoor gaat hij gewoon het internetsignaal van telenet wireless gaan verspreiden.

Snellere Telenet modems?

Via Twitter krijg ik ook andere signalen, dat er blijkbaar ook nieuwere en snellere wifi-routers van Telenet zijn. De onze is nu een 4tal jaar oud en gratis vervangen zal er niet inzitten bij Telenet, dus blij met deze nieuwe oplossing.

Tevreden over aankoop?

Het is een stevig bedrag, maar ik denk dat velen moeten toegeven, dat dit echt wel klopt in onze moderne always-online samenleving. Dus ik heb alvast ook bij karlien gescoord door deze upgrade van ons wifi-netwerk in en rond huis. 😉
Three-Worst-Things-that-can-happn

Een goed wifi-netwerk is voor mij gewoon super noodzakelijk in zake met mijn nieuwe loopbaan en daarnaast mijn blogger bijberoep, waarbij ik zoals nu buiten in de tuin aan het werken ben of boven in mijn homeoffice.

Netgear_Nighthawk_AC1900_-_Laptopshop_be

Nieuwe instelling Smartconnect

Zie onderaan in de comments voor deze toptip door Davy.

Nog een tip voor de Netgear Nighthawk router: Als je naar de laatste firmware update heb je nu ook de “smart connect” optie
Nu heb je slecht één ssid voor zowel 2,4 GHz als 5 GHz en zal de router zelf beslissen wat de beste optie is.
concreet is dat: dichtbij de router neemt hij 5GHz, als je naar de tuin gaat neemt hij 2,4 Ghz. Hij doet ook aan “load balancing” , de router zorgt dus voor een mooie spreiding tussen de verschillende frequentiebanden.

Herman Maes - online marketeer DPO freelancer

Herman

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Schrijf je in op de maandelijkse Dailybits mailing voor tips, tricks en random stuff.

Abonneer
Abonneren op

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

29 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
6 jaren geleden

Onze @telenet wifi modem stelde teleur de afgelopen maanden, dus tijd voor een aparte wifi-router in de woonkamer. http://t.co/AGFJoE9W8v

Reply to  Dailybits
4 jaren geleden

Beste,
In plaats van “standalone” access points aan te kopen zou ik u willen voorstellen het systeem van Open-Mesh eens te bekijken. Die maken voor zeer aanvaardbare prijzen bijna enterprise producten met oa seamless roaming. Iets wat je met afzonderlijke access points niet kunt bekomen.
Concreet komt dat er op neer dat je bvb met facetime (messenger, skype of andere) zonder onderbreking kunt rondlopen in uw huis.
Zie hier voor meer info: http://www.openmesh-be.com/webshop

mvg,
WifiAdvies

6 jaren geleden

RT @Dailybits: Onze @telenet wifi modem stelde teleur de afgelopen maanden, dus tijd voor een aparte wifi-router in de woonkamer. http://t.…

Lewis Blanchaert
6 jaren geleden

Thx voor de handige post !
Zelf heb ik een Apple Airport Extreme, en heb nu een gemiddelde downloadsnelheid van 50mb/s. Maar om Telenet digitale TV interactief te kunnen gebruiken, moet ik die achter de router van de telenet wifi hangen. Is dit bij jou dan ook het geval ? En mijn standaard Telenet wifi-router stuurt nog wel signaal uit, maar geen enkel apparaat stoort maakt daar verbinding mee. Toch beter uitzetten dan ?

Reply to  Lewis Blanchaert
6 jaren geleden

Ja inderdaad ik heb de routerfunctie moeten afzetten, zodat ik nog gebruik kan maken van Yelo TV.

Als je de telenet wifi niet meer gebruikt, zou ik zeker via mijn.telenet.be de wifi-optie afzetten (bij mijn internet). Hierdoor krijg je minder verstoring voor je andere wifi-kanalen.

Nick
6 jaren geleden

Als je een 30mbit verbinding van telenet hebt stoort die telenet router niet zo ☺
Gebruik dat thuis toch niet vaak dus heb niet meer nodig. Ziet er wel leuk speelgoed uit. Kan er weer een Paar jaar tegen tot die Gbit Wifi komt.

Reply to  Nick
6 jaren geleden

Het is vooral de interne snelheid van ons wifi-netwerk dat belangrijk is, daar mijn NAS fileserver op mijn homeoffice staat en deze via het wifi-netwerk bereikbaar is. 😉

6 jaren geleden

Ook bij Belgacom hetzelfde probleem. Wifi is soms zelfs zwakker dan 3G. Lijkt er precies op dat ze de wifi van modems bewust wat afzwakken

6 jaren geleden

Profetische woorden dus van Kenjii Minogue: Alwadamehetten
OnzeWifi verbinding: da pakken ze ons nie af

https://www.youtube.com/watch?v=LTVW1ad6KsA

vanaf de gratis wifi in Kreta…:-)

6 jaren geleden

Je hebt het nog lang volgehouden, ik had na één week al een Apple Airport Extreme…

Jonathan
5 jaren geleden

Mooi artikel, bedankt! Aangezien je de routerfunctie hebt moeten uitschakelen, zijn de overige netwerkpoorten in de Netgear bruikbaar? (Als switch dan in feite)

4 jaren geleden

Wifi-netwerk geupgrade met aparte wifi router:

Update 30 december 2015
Momenteel is Test-Aankoop den str… https://t.co/LiGJh16gKk

4 jaren geleden

Kijk @testaankoop een snellere wifirouter ertussen en ik haal mooi de beloofde snelheden. https://t.co/AGFJoEqZav https://t.co/LrpRoV63Nx

4 jaren geleden

@tomcannaerts @Testaankoop Extra wifi-router ertussen en ik haal mooi de beloofde snelheden https://t.co/AGFJoE9oiX https://t.co/OKed6SdyDx

4 jaren geleden

RT @Dailybits: Kijk @testaankoop een snellere wifirouter ertussen en ik haal mooi de beloofde snelheden. https://t.co/AGFJoEqZav https://t.…

4 jaren geleden

Hoe toch aan je beloofde internet snelheden raken? @Dailybits geeft je DE tip. https://t.co/SW2Wr7iI1C

4 jaren geleden

RT @Dailybits: Kijk @testaankoop een snellere wifirouter ertussen en ik haal mooi de beloofde snelheden. https://t.co/AGFJoEqZav https://t.…

4 jaren geleden

RT @Dailybits: @tomcannaerts @Testaankoop Extra wifi-router ertussen en ik haal mooi de beloofde snelheden https://t.co/AGFJoE9oiX https://…

Glenn
4 jaren geleden

Een paar bemerkignen: * Lang niet alle apparaten ondersteunen 5 GHz wifi, laat staan Wireless AC, dus niet iedereen zal er (evenveel) van profiteren. Apparaten die enkel wireless N ondersteunen zullen niet veel verder geraken dan 30, met wat chance 60 Mbps. * Het bereik van 5 GHz is gevoelig minder dan dat van 2.4 GHz. Veel hangt af van welke bouwmaterialen er gebruikt zijn, maar één dikke bakstenen muur is voldoende om je 5 GHz een serieuze snelheids knauw toe te dienen. In mijn appartement is het de liftkoker die in m’n slaapkamer 5 GHz onbruikbaar maakt. De plaatsing… Lees verder »

Reply to  Herman
4 jaren geleden

Beste,

Voor de liefhebbers van openwrt: zeer mooie toepassing daarop gebaseerd: Open-Mesh inclusief cloud controller for free.

Zeker eens bekijken voor dergelijke situaties! Heb daar al zeer mooie resultaten mee gehaald!

mvg,
Wifiadvies

Davy
4 jaren geleden

Dat je daar nog geld aan uitgeeft. 🙂 Dit jaar drie gratis high end AP’s gratis gekregen door gewoon o.a online webinars te volgen bij o.a Meraki en Aerohive (beide +500 euro/stuk) Van Xirrus heb ik er ook eentje. Handig om te testen welke we nemen voor het bedrijf en de ‘verliezer’ die gaat de woonkamer in 🙂

Misschien ook een blogpost waard, maar het werkt wel alleen als je een IT of management functie hebt binnen een bedrijf.

4 jaren geleden

RT @Dailybits: Kijk @testaankoop een snellere wifirouter ertussen en ik haal mooi de beloofde snelheden. https://t.co/AGFJoEqZav https://t.…

Davy
4 jaren geleden

Nog een tip voor de Netgear Nighthawk router: Als je naar de laatste firmware update heb je nu ook de “smart connect” optie
Nu heb je slecht één ssid voor zowel 2,4 GHz als 5 GHz en zal de router zelf beslissen wat de beste optie is.
concreet is dat: dichtbij de router neemt hij 5GHz, als je naar de tuin gaat neemt hij 2,4 Ghz. Hij doet ook aan “load balancing” , de router zorgt dus voor een mooie spreiding tussen de verschillende frequentiebanden.

4 jaren geleden

RT @Dailybits: @tomcannaerts @Testaankoop Extra wifi-router ertussen en ik haal mooi de beloofde snelheden https://t.co/AGFJoE9oiX https://…

4 jaren geleden

@MichaelVetters @Telenet betere WiFi router gebruiken dan die standaard bakjes https://t.co/AGFJoE9oiX

Nick
4 jaren geleden

Heb op bureel ook een nieuwe router geïnstalleerd, een Netgear Nighthawk X6 R8000. Aangezien we hier al naar een 15-20 devices gaan (laptops/smartphones voornamelijk natuurlijk) kon de standaard Telenet modem het soms niet aan (connectieproblemen, traag,…) en heb ik speciaal op een router gezocht die veel wifi devices tegelijk aankan en kwam ik op de X6 R800 uit Kwam toen tot de conclusie dat je de router functionaliteit bij Telenet niet kan afzetten, of toch zeker de DHCP server niet. Dus de Telenet modem blijft de router en je degradeert je krachtige nieuwe router eigenlijk tot een Wifi Access point.… Lees verder »