Wifi-netwerk geupgrade een Netgear Nighthawk R7000

Update 30 december 2015
Momenteel is Test-Aankoop ten strijd getrokken tegen de beloofde en werkelijke internetsnelheden, die internetproviders leveren (en geregeld veel trager zijn dan beloofd). Een campagne, die weer heel relatief is, omdat er zoveel verschillende parameters zorgen voor je gemeten internetsnelheid op jou laptop.

Ikzelf heb een snelle Macbook met 5G wifikaart en dankzij de hieronder besproken extra wifirouter haal ik perfect de beloofde snelheden. Ik heb dus niets te klagen tov. Telenet, buiten dan dat ze een crappy standaard wifi-oplossing voorzien. 😉
test aankoop test je wifi snelheid


Allemaal leuk en wel die “fibernet” toestanden van Telenet, waarbij je een paar keer per jaar een mail krijgt, dat je snelheid verhoogt en je nog sneller over het internet kan gaan surfen.

Totdat je dan de kwaliteit van die ingebouwde wifi-router in onze Telenet wifi modem bekijkt en je merkt dat het eigenlijk alleen maar trager en trager gaat en je bereik afneemt. Natuurlijk kan je er wel iets aan verbeteren, door het beste wifi-kanaal (voor jou situatie) te gaan kiezen of te gaan spelen met de G/N instellingen van de wifi-modem.

Maar het bleef behelpen. Wel een eenvoudige tip, voor wie momenteel een slechte wifi-connectie heeft, probeer de telenet wifi-modem eens van kanaal te veranderen (er zijn verschillende smartphone apps om de kanalen van alle wifi signalen in kaart te brengen).

Zeker in onze situatie was het eigenlijk rampzalig aan het worden. Geen wifi op het terras buiten meer, de Synology NAS hangt met een wifi repeater aan de rest van het wifi netwerk en dat was niet meer vooruit te branden, door een aankomende verbouwing verhuist onze slaapkamer nog een verdiep hoger binnenkort en gaan we daar ook amper bereik hebben. En dat met 1 van onze basisnoden…

basic human needs

Tijd dus voor actie. nadat ik in het begin van het jaar reeds een Netgear wifi router (met de Facebook wifi optie voor kleine bedrijven en horeca!) had getest voor een tijdje, had ik nu eindelijk de tijd om me eens te verdiepen in die wereld met zijn honderden verschillende modellen.

Daar mijn tweet (met het resultaat) deze morgen direct voor veel reacties zorgde, maar direct een blogpostje in elkaar gezet.

NETGEAR NIGHTHAWK AC1900

Ik ben ineens voor de zware middelen gegaan en ben ineens voor een topmodel gegaan.

Sinds deze morgen staat er dan ook een halve ufo op onze tvkast met 1 van de coolste namen voor een wifimodem, die ik kan bedenken: Nighthawk AC1900 (met bijhorende stevige prijskaartje van 185Euro bij Coolblue, maarja je moet ergens kosten maken als bijberoeper).

In vele internationale gadgettests (zie bvb. be.hardware.info) komt deze er als absolute topper uit in bereik en snelheid.

Onze nieuwe opstelling in huis:

  • Telenet modem: via mijn.telenet.be heb ik het wifisignaal afgezet en ook dat 2de guest wifi-netwerk, daar ik en Karlien op verplaatsing toch overal 4G gebruiken.
  • Nighthawk wifi router: De zit met een ethernetkabel rechtstreeks in de telenet modem en stuurt nu 2 wifi-kanalen uit: 1’tje op de standaard 2,4GHz (groter bereik voor in huis en in tuin) + nog een bijkomend 5GHz-signaal voor in huis, wat een sneller signaal geeft (maar met minder bereik).
  • Op mijn homeoffice (zie homeoffice setup blogpost) staat er een Netgear WN2500RP wifi repeater. Deze connecteert over 2,4GHZ met de wifi-router beneden en zorgt ervoor dat mijn printer en vooral Synology NAS op onze wifi-netwerk zit.

De laatste weken/maanden stond dit enkel op als ik het nodig had, omdat de wifi-connectie steeds slechter werd in huis. het gebruik van een wifi-repeater gaat trouwens ook de snelheid van je wifi-netwerk naar beneden halen, dus als je oorspronkelijke telenet wifi-netwerk al traag is, dan gaat een repeater niet veel helpen.

NETGEAR_Nighthawk_AC1900_01

De volgende dagen eens alle toeters en bellen van die Nighthawk bekijken.

De resultaten van deze aanpassing?

Met mijn smartphone (Xperia Z in mijn geval) was ik voorheen al blij zijn met een wifi downloadtest rond de 20-30Mbps. Wij hadden in huis eigenlijk altijd een sneller Proximus 4G netwerk, dan onze eigen Telenet Wifi modem ons bracht. En blijkbaar zijn we niet alleen, want velen hebben een vergelijkbare ervaring momenteel. :-/
wifi test telenet

Nu met de nieuwe Netgear Nighthawk operationeel merken we een waanzinnig verschil. Deze speedtest op smartphone laat alvast veel goeds zien.

wifi test 5G

Ook met mijn macbook Pro haal ik nu via het 5GHz netwerk deftige snelheden.
wifi speed

Nog beter wordt het als ik met mijn Macbook pro (die toch wel een tegenvallende wifikaart heeft) buiten op terras ga zitten. Met de Telenet wifi modem viel het netwerk daar geregeld weg, nu haal ik er op het (tragere) 2,4GHz-netwerk downloadsnelheden tot 95Mbps. Feest! Eindelijk terug YeloTv zien ’s avonds op terras.

Extra:
Ik heb de Netgear in de instellingen “gedowngrade” naar standalone Access point mode, zodat ik geen 2de router heb naast de reeds bestaande Telenet-router. Hierdoor gaat hij gewoon het internetsignaal van telenet wireless gaan verspreiden.

Snellere Telenet modems?

Via Twitter krijg ik ook andere signalen, dat er blijkbaar ook nieuwere en snellere wifi-routers van Telenet zijn. De onze is nu een 4tal jaar oud en gratis vervangen zal er niet inzitten bij Telenet, dus blij met deze nieuwe oplossing.

Tevreden over aankoop?

Het is een stevig bedrag, maar ik denk dat velen moeten toegeven, dat dit echt wel klopt in onze moderne always-online samenleving. Dus ik heb alvast ook bij karlien gescoord door deze upgrade van ons wifi-netwerk in en rond huis. 😉
Three-Worst-Things-that-can-happn

Een goed wifi-netwerk is voor mij gewoon super noodzakelijk in zake met mijn nieuwe loopbaan en daarnaast mijn blogger bijberoep, waarbij ik zoals nu buiten in de tuin aan het werken ben of boven in mijn homeoffice.

Netgear_Nighthawk_AC1900_-_Laptopshop_be

Nieuwe instelling Smartconnect

Zie onderaan in de comments voor deze toptip door Davy.

Nog een tip voor de Netgear Nighthawk router: Als je naar de laatste firmware update heb je nu ook de “smart connect” optie
Nu heb je slecht één ssid voor zowel 2,4 GHz als 5 GHz en zal de router zelf beslissen wat de beste optie is.
concreet is dat: dichtbij de router neemt hij 5GHz, als je naar de tuin gaat neemt hij 2,4 Ghz. Hij doet ook aan “load balancing” , de router zorgt dus voor een mooie spreiding tussen de verschillende frequentiebanden.

Herman Maes - online marketeer DPO freelancer

Herman

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.