Dat Michelin groots inzet op het overbrengen van hun banden/auto-kennis naar het grote publiek, heb ik reeds mogen ervaren op voorbije Michelin-events (Estoril en winter experience).

Enkele weken geleden kreeg ik dan de vraag van Michelin racing of ik zin had om de 24u van Spa op het circuit van Francorchamps eens te volgen. Voor mij mijn eerste ervaring met een dergelijk autosport-event en wat een indrukwekkende ervaring!

Ik stond versteld van de grootte van dit hele event, waarbij een gans dorp opgebouwd is voor deze wedstrijd. Zo levert Michelin alle banden voor de 66 deelnemers. Hiervoor heeft Michelin een ware bandenfabriek opgebouwd, waar op verschillende lijnen 24u aan een stuk in een 3-ploegensysteem continu binnengebrachte banden worden vervangen/gewisseld en uitgelijnd.

In totaal voorziet Michelin voor dit weekend een 10.000 banden (24 vrachtwagens in totaal?!?): een goede 6500 slicks en 3500 regenbanden. Indien nodig hebben ze additionele trucks klaarstaan in het hoofdkwartier in Clermont-ferrand.
Michelin 24u spa

De Michelin-voorraadhal met de banden in 15 verschillende maten en 2 versie’s: slicks en regenbanden. Een gemiddeld topteam gebruikt tot 20 bandensets op het volledige event/wagen en het is dan ook 24u aan een stuk dat je de bandenjongens met banden tussen de pits en de Michelin zone ziet pendelen.
Michelin 24u spa

Michelin had voor onze hun hospitality unit opengesteld met schitterende locatie boven de pitlane met nog net zicht op de bocht “La Source”, waardoor we continu een mooie kijk hadden op de pitlane-actie.

Opvallend was hoe down-to-earth de verschillende racepiloten waren net voor/tijdens de race. De Nederlandse piloot Jos Menten kwam ons net voor de race nog even de woord staan. Als ingehuurde 4de piloot van het Blancpain-Reiter Lamborghini-team had hij de perfecte positie om onze vragen te beantwoorden. Waanzinnig om te horen, dat deze piloten amper 2-3uur slaap hebben tijdens de volledige 24u race.
Jos menten - 24u spa

De Lamborghini waarmee Jos meerijdt krijgt nog even nieuwe slick-banden op de startgrid net voor de start.
spa 24u - lamborghini

Backstage

Met dank aan de Michelin-mensen, die ons begeleiden, gingen er voor ons enkele deuren open, die normaal nooit voor buitenstaanders worden geopend.

De perszaal waar in totaal 550 persmensen de klok rond de wedstrijd naar de buitenwereld brengen.

De toeschouwers rond het circuit krijgen in 4 talen continu informatie over de stand van de wedstrijd vanuit onderstaande commentator-box.

De kleinere niche TV-zender LifeTV bracht de 24u van Spa volledig live op TV vanuit deze commentatorbox, wat me van een perfecte lazy-sunday voor de TV voorzag.

De timing-mensen zorgen voor de verwerking van de gegevens van de trackers en zorgen voor real-time resultaten voor de website/tv-beelden en scoreborden. Je ziet hier ook de finishfoto-camera op de foto staan.

De racedirectie zit samen in onderstaand lokaal, waarbij de veiligheidsdiensten en racedirectie het volledige circuit opvolgen. Onze 2de groep mocht niet meer binnen, daar er op dat moment een Porsche in de pitlane in brand stond.

Daarnaast hadden we ook tijdens de race de kans om enkel pitboxen te bezoeken. Hieronder zie je de Ferrari-box met in totaal 4 wagens en waar de banden-teams op actie wachten (zelf even getimed en driver-change + tanken + banden verwisselen komt op ongeveer 1.5min). In beeld zie je de persoonlijke Michelin ingenieur, die het team gaat begeleiden in de bandenkeuzes en afstellingen.

Het Belgische Porsche Prospeedteam heeft een box met 2 Porsches en was gelegen onder onze vip-box, waardoor we hun wissels steeds goed in de gaten hebben kunnen houden.

BV-piloot Anthony Kumpen, die ons na 1 uur wedstrijd al teleurgesteld kwam vertellen over hun achterstand door een aanrijding, waardoor een kans voor een topuitslag al weg was, na minder dan 4% van de wedstrijd. Nadien is het KRK-team van Kumpen en Koen Wauters uit de race gestapt, doordat de aanrijding achteraan hun wagen zorgde voor een te onstabiele wagen om in de natte nachtelijke condities verder te gaan.

Meer dan de race

De 24u blijken een waar auto-event te zijn, waar meer te zien is dan de eindeloze rondjes over het schitterende circuit van Francorchamps. Na vorig jaar uitgepakt te hebben met Martin Solveig had de organisatie dit jaar Milk Inc en vooral een dj-set van Maxi Jazz van Faithless voorzien. Maxi Jazz is zelf een ware petrolhead en stond dan ook mee als eerste op de startgrid bij de opstelling van de wagens.
Faithless - Maxi Jazz

De race zelf

De 2012 editie van de 24u van Spa is een meer dan bewogen editie geworden. Zo zagen wij zaterdagavond op de KMI neerslagrader in onze vipbox zware regen aankomen terwijl de wagens onder ons in de pits nog nieuwe slicks aan het opleggen waren. We hebben dan ook een waar spektakel vanuit onze box gezien in de de gevreesde La Source-bocht. Op een tiental minuten zagen we meerdere wagens de bocht missen en was het onder ons in de pitlane 1 grote drukte voor de bandenteams.

De safety car (audi S5) heeft deze editie overuren mogen rijden door de vele kleine crashes en zware regenomstandigheden zaterdagavond en nacht. Gelukkig hadden de crashes geen lichamelijke gevolgen voor de racepiloten.

De Highlights compilatie:

Afsluiter

Afgelopen weekend was ik zowel op Tomorrowland 2012 als op de 24u van Spa en ik moet vaststellen dat het dagje Francorchamps met verve heeft gewonnen. Een zeer leuke en ongedwongen sfeer, goede organisatie, veel te bekijken,…

Dat endurance racen is mooi om te zien en de bijhorende spanning/vermoeidheid/mogelijke technische problemen zorgt voor een mooi spektakel!

Ik wil dan ook de mensen van Michelin België (en Buzzparadise) bedanken voor deze uitnodiging. Een karrenvracht aan vragen heb ik kunnen stellen omtrent de kleinste details van de wedstrijd, tactiek en banden. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat meer dan 90% van de piloten amateurs zijn, die hiervoor niet betaald worden en dat er ook 0euro aan prijzengeld is.

Ook de andere blog-collega’s van shutterspeed.be, aardling.com, autogespot.com (the Gumball-guys), carblog.be, dream-car.tv en dutchcowboys.nl bedanken voor het leuke gezelschap!

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
11 jaren geleden

Check zeker ook deze fotoreportage van het 2de uur van de race met al het spektakel:

http://www.autosport.be/?p=39037

Uw Moeder
11 jaren geleden

Leuk verslag!
Zijt ge er ook effectief 24 uur geweest?

11 jaren geleden

Haha, neen…

De dag ervoor Tomorrowland weer eens verkend en daar ik amper 3.5u geslapen had (3pas om 4u. in bed en rond 7.30u opgestaan) was ik al blij dat ik die dag levend doorkwam.

Samen met de autogespot-guys (die ook op Tomorrowland waren) zijn we als laatsten rond 23.30u. vertrokken op het circuit.

11 jaren geleden

Mooie fotoreeks van Sophie van Alerte à liège:

http://alertealiege.wordpress.com/2012/08/01/24h-spa-francorchamps-michelin/