Fake schoenen op een fake .nl webshop gekocht

Na meer dan 10 jaar e-commerce koper ben ik onlangs voor het eerst echt domweg in een val getrapt. Ik zal eerlijk zijn dat ik lang heb moeten twijfelen over deze blogpost (zeker na mijn zalando verhaal van vorig jaar waar ik goed mee heb gelachen), daar het echt een gênant verhaal is voor mezelf als “digitaal expert”. 😉

Op zoek naar een zeer specifiek paar schoenen

Ikzelf ben een grote fan van de Cycleur de Luxe sneakers en was op zoek naar een specifiek model in mijn maat 46.
cycleur-de-luxe-blue-crash

Nergens meer te vinden online en offline tot ik op een Nederlandse webshop stoot met wel een speciale naam. Webshop ziet er goed uit en buiten dat er geen https is, stel ik me op die moment geen vragen.

Help!

Te laat begint het me dan toch te dagen, dat die checkout van die webshop wel heel bizar was. Ook al blokkeer ik mijn Visa binnen 5 minuten, het bedrag is reeds van de Visa gegaan. Er zat dus niet veel anders op dan VISA kaart blokkeren, een nieuwe aanvragen en ook een klacht indienen bij VISA (die nu nog steeds in behandeling is, wat echt wel een verschil is met klachten indienen bij PayPal).

stupid-meme
Tot zover dit verhaal dacht ik. Domweg in de val getrapt. Hier hoor ik nooit iets meer van en dan ontvang je volgende brief.

“Wij vernietigen een pakketje op uw naam wegens namaak”

Euhm. Say whut?

De Douane mailt me na enkele weken dat ze een paar fake Gucci sneakers op mijn naam heeft tegengehouden en gaat vernietigen (op mijn kosten). Ik leg het hele verhaal uit en geef ook de naam van de fake webshop mee.

Trouwens echt hulde aan de super heldere en snelle mailcommunicatie met de Douane! Bijna in real-time converseren we per email over deze case. Zo maken ze direct op mijn vraag foto’s van de schoenen en kan ik eens goed lachen met wat die Chinezen naar mij hebben opgestuurd (zie origineel hierboven 😉 ).

fake gucci schoenen

Tijdens het schrijven van deze blogpost merk ik trouwens dat de fake webshop waar ik iets bestelde offline is gehaald (op aandragen van mijn melding aan de Belgische douane).

De domeinnaam is opgeheven en staat nu op naam van iemand bij het Nederlandse ministerie van justitie (dank u Linkedin…).

sidn-opgeheven

Nog een voorbeeldje van een fake .nl webshop

Het kost me echter spijtig genoeg weinig moeite om nieuwe voorbeelden te kunnen vinden in Google van fake .nl schoenenwinkels. Door middel van enkele templates kunnen ze semi-geautomatiseerd zulke webshops eenvoudig online plaatsen.

Onderstaande website was in 2014 nog een website rond autointerieur en nu plots is deze een schoenenwebshop (zonder HTTPS, keurmerken, contactgegevens, met fake domeinnaaminfo…).

dezno2

dezno

Enja ik vertrouw die domeinnaamregistratie echt niet.
sidn

Het kost echt niet veel moeite om dergelijke fake webshops op te gaan sporen, zoals bijvoorbeeld deta-solutions.nl (vergelijk deze met hoe deze er enkele maanden geleden nog uitzag).

Of wat denk je van de online schoenenwinkel op bakkerijceeshendriks.nl?
Of mookiedefilm.nl
Of kidivity.nl
Of review-ipad-apps.nl

hqdefault

 

Gerelateerde berichten

Herman Maes - online marketeer DPO freelancer

Herman

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.