Al rondsurfend kwam ik op een blogpost terecht waar ik enkele Ferraris kaarten zag verschijnen. Voor wie de Ferraris atlas niet zou kennen:

De eerste topografische atlas van België. Eind 18de eeuw werd het grondgebied van het huidige België voor het eerst volledig in kaart gebracht onder leiding van de Oostenrijkse graaf De Ferraris.

275 met de hand getekende, topografische kaarten op een uiterst gedetailleerde schaal (1:11.520 verkleind naar 1:20 000).

Deze atlas ligt al een tijdje bij mijn ouders en durf ik er wel eens doorbladeren. Goed nieuws is het feit dat de kaarten ook online beschikbaar zijn in hoge resolutie op de website van de Koninklijke Bibliotheek van België.

Hieronder hoe ons boerendorp Ranst er uitzag aan de eind van de 18de eeuw met aangegeven waar mijn ouder (rechtsboven) en wijzelf (midden) nu wonen.
Ferraris Ranst

Ferraris Ranst
via

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
An
8 jaren geleden

Hallo Herman,

Jij hebt mijn dag werkelijk goed gemaakt vandaag. Ik was op het internet naar de Ferraris-atlas aan het zoeken en toen kwam ik terecht bij jouw verwijzing naar de website waar ze te raadplegen is. Ik woon in Lier, woonde voorheen zelfs in jouw buurt (Hutveld Emblem) maar wat mij al jaren fascineert zijn 6 150 jaar oude beuken in de tuin van mijn vader (die hij als tuin- en landschapsarchitekt altijd heeft gekoesterd ten koste van zijn gazon) in Schiplaken (Brabant). Die beuken waren ooit een stuk dreef, je kan er zo gaan tussen staan dat ze aan weerszijden opgelijnd staan. Dus dankzij jou en de Ferraris atlas kan ik nu eindelijk eens opzoeken hoe die dreef eertijds liep. Prachtig!

Groetjes,

An

Stanley
3 jaren geleden

De link van Koninklijke Bibliotheek van België werkt niet meer. Ik zou namelijk heel graag eens kijken naar die kaarten. Waar kan ik ze nog vinden? Mvg

KBR
Reply to  Stanley
3 jaren geleden

Je kan de assembleertabel ook als kaart bekijken via https://www.kbr.be/nl/kaart-van-ferraris/.