Al rondsurfend kwam ik op een blogpost terecht waar ik enkele Ferraris kaarten zag verschijnen. Voor wie de Ferraris atlas niet zou kennen:

De eerste topografische atlas van België. Eind 18de eeuw werd het grondgebied van het huidige België voor het eerst volledig in kaart gebracht onder leiding van de Oostenrijkse graaf De Ferraris.

275 met de hand getekende, topografische kaarten op een uiterst gedetailleerde schaal (1:11.520 verkleind naar 1:20 000).

Deze atlas ligt al een tijdje bij mijn ouders en durf ik er wel eens doorbladeren. Goed nieuws is het feit dat de kaarten ook online beschikbaar zijn in hoge resolutie op de website van de Koninklijke Bibliotheek van België.

Hieronder hoe ons boerendorp Ranst er uitzag aan de eind van de 18de eeuw met aangegeven waar mijn ouder (rechtsboven) en wijzelf (midden) nu wonen.
Ferraris Ranst

Ferraris Ranst
via

Share.

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments