Afgelopen weken lag er op mijn nachtkastje het boek Slimmer Werken Met Het Kantoor In Je Tas. Een praktisch boek omtrent het inrichten van je werkleven als Nomad worker.
Slimmer werken met het kantoor in je tas
Als (SAP HR) consultant met vele vaste klanten heb ik een Nomad achtige werkstijl aangenomen, die me wel ligt. Zo werk ik in een gemiddelde werkweek zowel thuis in mijn homeoffice, op kantoor, op een werkplek bij één van mijn semi-vaste klanten of ergens onderweg.

Een mooie gelegenheid om mijn eigen Nomad Working-ervaringen eens neer te pennen. Als er bezoekers ook hun Nomad Working-case willen voorstellen in een guestpost, dan kan je altijd contact opnemen met me.

Mobile office -> laptop

de titel van het boek is een mooie bewoording van het nomad working concept. Je hele kantoor heb je bij in die ene laptoptas. Als directe tip uit het boek heb ik reeds een betere classificatiemap gekocht (16€ in de Carrefour) waar ik mijn losse noties en onkostennota’s mooi kan classificeren om deze nadien verwerken. ZO slingeren ze niet allemaal meer rond in mijn laptoptas.

remote vpn keys
Daarnaast is mijn laptoptas standaard uitgerust met een korte netwerkkabel en andere noodzakelijke kleine dingen: gsm-lader, usb-kabel, LEGE usb-sticks (niets genanter dan een usb-stick vol bestanden van klant X aan klant Y doorgeven om er iets op te zetten), VPN remote keys (in totaal heb ik remote toegang tot 11 klanten)…

Op mijn laptop heb ik steeds een Excel-bestand openstaan met daarin een 20tal-tabbladen: nuttige sap-transacties, sap-programma’s, tabellen en functiemodules, een tabblad per grote klant met contactpersonen/interne procedures/speciallekes/testpersonen,… 2-wekelijks probeer ik dan ook mijn klad-noties te verwerken in dit Excel-bestand.

Smartphone

Ik ben nog niet overtuigd van de Iphone en zijn vele toeters en bellen en blijf dus bij mijn Nokia E71. Lekker sterk en robuust en ideaal voor een zakelijk gebruik (én door de vele Nokia-standaarden goed compatibel met alle andere Bluetooth apparaten).
Nokia E71
Ik geef toe dat ik geen fan ben van telefoneren. Na bijna 6 jaar consultancy probeer ik de meeste communicatie met klanten via mail te laten verlopen. Alles zit mooi geclassificeerd in Outlook en is dan ook terug vindbaar m.bt. vluchtige afspraken en analyse-wijzigingen.

Mijn voicemail is dan ook zo droog mogelijk en ga ik na het lezen van het kantoorinjetas-boek aanpassen naar een melding met de vraag om in urgente zaken een sms te versturen. Veel discreter en handiger tijdens een meeting bijvoorbeeld.

De meest handige optie vind ik trouwens een goede hands free mogelijkheid. Daar ik afgelopen maanden bijna dagelijks een confcall heb met enkele buitenlandse afdelingen van een klant probeer ik mijn confcalls ofwel thuis te plannen (met de gsm op mijn bureau en de luidspreker aan) ofwel tijdens een verplaatsing met de handsfree van de wagen.

Zelf heb ik ervoor gekozen om tot hiertoe mobile internet nog niet te activeren op mijn smartphone., door de vrees om steeds online te zijn. Mijn E71 gebruik ik wel in combinatie met wifi (in en rond het huis) en met de vele Telenet-hotspots (gratis voor Telenet klanten): Luchthaven Zaventem, sportpaleis,…

Als Twitter-client gebruik ik trouwens Gravity op de E71.

Outlook

Mijn Nokia E71 synchroniseert continu met mijn laptop en zo is mijn outlook mijn centrale werkplek met mijn contacten, todo’s, op te volgen mails, agenda,… Natuurlijk neem ik elke week een backup van mijn gsm en plaats ik deze bij mijn andere backups op een dropbox-account.
Dropbox
Daarnaast probeer ik ook 2-wekelijks mijn bestanden op mijn laptop in mijn private-map op onze companyserver te plaatsen, zodat ik via onze vpn ook steeds aan deze backup-bestanden kan.

Web – bookmarks/rss-feeds/social media

Als Outlook mijn centrale commandopost is van mijn werkdag, dan is Firefox dit voor mijn ontspanning. Zoals er op mijn bureaublad een map “In” bestaat met alle bestanden/foto’s/mp3’s, die ik nog moet verplaatsen, zo staat er in mijn Firefox bookmark-bar ook een mapje “to read” waarin ik alle websites/blogposts /… drop, die ik op een ander moment even rustig wil lezen.

Mijn bookmarks worden door de addon Xmarks gesyncronizeerd met hun website, zodat ik steeds een backup heb.

Rss-feeds heb ik toegevoegd aan Outlook, zodat ik daar steeds een mooi overzicht heb van nieuwe blogposts. De Dailybits.be rss-feed is natuurlijk ook beschikbaar voor iedereen om steeds als eerste op de hoogte te zijn van een nieuw blogpost.

Waar Twitter het social media platform is om interessante mensen te volgen, trends op te volgen en voor communicatie, is facebook de speeltuin voor vrienden/surf-contacten en Linkedin mijn social media tool voor werk-relaties. Ideaal voor het bijhouden van alle connecties waarmee ik al heb samengewerkt bij klanten, op projecten of als collega.

Homeoffice

Homeoffice
Doordat ik hoofdzakelijk remote support geef aan een 15tal klanten heb ik de luxe om ook van thuis uit te werken. Zeker bij dagen met veel conf calls is dit handiger dan in ons druk kantoor.

Gelukkig hebben we momenteel nog een aparte bureaukamer waar ik alles kan installeren en rustig werken. Zeker daar Karlien ook veel overdag thuis is, is het belangrijk dat we elkaar niet storen.

Dat er ’s avonds al eens wat langer wordt doorgewerkt op mijn bureau komt misschien ook door het fantastische uitzicht vanuit onze bureau.

Toekomst van Nomad working?

Het Nomad working concept is volgens mij één van de oplossingen voor het grote mobiliteitsprobleem. Deze week zag ik in een interne mail nog dat mijn ex-werkgever (bedrijf in dezelfde grote consultancy-groep uit Kontich) ook start met een groot proefproject van remote werken en flexoffices. Dit in het kader van de E313-werken voor de werknemers uit de kempen en Limburg.

Voordat Nomad Working echt groot zal worden, zal er nog wel een mentaliteitswijziging moeten gebeuren bij zowel werkgevers als werknemers.

Must read links

Share.

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments