Ik ben zeker geen Apple fanboy (het enige Apple product in ons huis is een gewonnen Ipad2, die al snel door Karlien is aangeslagen), maar een uitnodiging voor de persvisie van de nieuwe film “Jobs” liet mijn geek/IT hartje toch wel sneller slagen.

“Jobs” is het verhaal van het ontstaan van Apple met Ashton Kutcher in de rol van Steve Jobs. De film gaat van de uitvinding van de eerste Apple computers tot waar Steve Jobs als grote held terug binnengehaald wordt bij Apple en de eerste iPod & iMac lanceert.

De film is tijdens het openingsweekend 17-18 augustus in de VS maar op een 7de plaats gestart met “maar” 6.7miljoen dollar aan inkomsten, wat naar Amerikaanse verwachtingen te laag is (naar Europese normen is dit super goed als je weet dat het budget amper 12 miljoen $ was).

Ook de kritieken in de filmpers en op IMDB zijn niet mals en met een cijfer van 5.5 is het volgens (de super kritische US critici) alvast geen grote aanrader (ter vergelijking “The social network” haalt een IMDB-score van 7.8).
jobs
Mede Apple-oprichter Steve Wozniak (ook voor mij een persoonlijke held, zoals voor elke geek/IT’er) is in de pers daarnaast niet al te lovend geweest (kantteking: Wozniak werkt mee aan een andere film over Jobs, die door Aaron Sorkin wordt gemaakt):

“I saw Jobs tonight. I thought the acting throughout was good. I was attentive and entertained but not greatly enough to recommend the movie,”

Het is alvast inderdaad geen flitsend snelle film en de 122minuten worden volgemaakt met soms lange tussenstukken met een heerlijke ’70s soundtrack.

Mijn redenen waarom je Jobs toch moet gaan zien:

1. Aston Kutcher
Deze film is een grote test voor Aston Kutcher, die gestart als Kelso in “That 70s show” steeds overal de vrolijke dumbo mocht uithangen in andere films. De rol van Steve Jobs ligt hem echter echt wel goed tot het rare loopje van Steve Jobs toe.

Kutcher is in zijn privéleven trouwens een groot business angel/investeerder in tal van tech bedrijven (o.a. Spotify, Airbnb, Foursquare,…). Vooral in de eerste scene met de launch van de iPod vind ik de gelijkenis echt treffend en zie ik geen Aston op het podium staan, maar Steve Jobs zelf.
ashton-kutcher-steve-jobs-celebrity-jabber

2. Het gaat over de juiste periode
Ik ben zelf wel fan van die eerste periode van het ontstaan van Apple met de befaamde garage (de garageshots zijn wel degelijk aan de originele garage opgenomen). Deze periode is dan ook voor mij de leukste in de hele film, waarbij je het team de eerste Apple’s in elkaar ziet solderen (waar ligt mijn soldeerbout weeral?).
garage
De film stopt op het herintreden van Jobs bij Apple met de nieuwe koerswijziging en de start van de waanzinnige succesreeks met iPod’s, iMac’s,… Je krijgt zo nog net een introductie van Jonathan Ive, die als head of design mee de meest succesvolle i-dingen heeft vormgegeven.

Voor mij perfect, want van de periode met de werelddominatie van Apple en hun walled garden gedachtegoed ben ik veel minder fan. Je blijft op het einde van de film wel wat op je honger zitten. Ik had er misschien nog enkele shots ingestoken van de grote introducties van i-zaken ipv. dit op een zwart scherm met wat tekst te gaan vertellen.

3. De heerlijke inspiratie quotes
De vele kenmerkende Steve Jobs quotes uit de film zijn pure inspiratie voor iedereen met een goed idee:

‘How does somebody know what they want if they haven’t even seen it?’

‘Here’s to the crazy ones. The misfits. The rebels. The trouble-makers. The round pegs in the square holes. The ones who see things differently…they change things. They push the human race forward. And while some may see them as the crazy ones, we see genius.’

‘It has got to be something that you’re passionate about because otherwise you won’t have the perseverance to see it through.’

4. Je krijgt een glimp van de geniale/gestoorde Steve Jobs
Steve Jobs was naast een geniale visionair/marketeer ook een (laat het ons zo stellen) speciaal figuur. De film laat ook wat zwarte kantjes van hem zien (zoals het verhaal rond zijn dochter Lisa Nicole).

Door de film heb ik nu alvast de officiële biografie “Steve Jobs” op mijn wishlist van boeken geplaatst, daar ik nu het hele verhaal van de figuur Steve Jobs toch ook wil lezen (zie bespreking door David Markey).
steve jobs boek

De film “Jobs” is dus wel degelijk een entertainende film, die ik niet zal aanraden voor een no-brainer cinema-avondje, maar wel voor iedereen met een interesse in hoe de start van het personal computer tijdperk er uitzag (of fan is van een ’70s soundtrack). Het blijft dus een aanrader voor elke geek/IT’er en Apple fan.

Maandag 2 september gaat de film in avant-première (bij Stubru zijn er trouwens nog tickets te winnen voor de avant-première). Wie gaat deze film nog zeker zien?

 

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
10 jaren geleden

Ik overwoog om de film niet te gaan zien door de slechte recensies echter jouw argumenten doen me nu toch weer twijfelen 🙂 Ik vond het boek iig erg goed en ik hoop niet dat het zien van de film hierdoor een teleurstelling wordt…

Een andere geek film tip die nu in de bios draait, is The Internship met Vince Vaughn en Owen Wilson (6,4 op de IMDB) over hun stage bij Google. Erg leuk om zo een kijkje bij Google te nemen en bij vlagen best grappig. Heb jij deze film al gezien? Wel een aanrader! 🙂