Vorige week sprak ik op de Google Analytics User Conference en 1 van de zaken, die ik in onze presentatie aanhaalde, was het feit dat mijn Zwitsers zakmes wel degelijk Google Docs is (een beetje zoals MacGyver zijn paperclip).

Van Google Drive ben ik geen grote superfan (alles steekt bij mij in Dropbox), maar Google Sheets daarentegen is waanzinnig.

google zelf heeft een lange lijst met aanwezige features, zoals de ISURL() en ISEMAIL() functies. Deze kan je dan weer gaan combineren.
isemail-isurl
Wat voorbeeldjes, die ik zo bij elkaar kan brengen. Heb je zelf nog iets leuk van extra features, laat het na in de comments!

Klein voorbeeldje van powertips voor Google sheets

Het maken van een dashboard door het binnentrekken van je Google Analytics data (zie deze addon). Eventueel in combinatie met bijvoorbeeld Supermetrics.

568bf58783fbe3.62034722

Google Translate gebruiken in Google Sheets.

Zelf een UTM-tagging oplossing maken met zelfs de api van bit.ly voor het verkorten van je campagne-urls.

Het maken van een CTR-curve met de data uit je Google Search Console (Webmaster Tools) om zo zelf te ontdekken hoeveel % CTR je mag verwachten voor een bepaalde positie in de Google zoekresultaten met je site (bron). Daarnaast maak ik dan ook nog een simpel grafiekje branded versus non-branded.

CTR-curve_-_dailybits_-_Google_Sheets

Via IFTTT data in een Google sheets laten terechtkomen. Zoals IoT data van een wasmachine of alle tweets met een bepaalde hashtag.

Gisteren zag ik de mensen van Wieni nog een volledig financieel overzicht van een muzikant online delen, dat wordt opgebouwd aan de hand van de API met data in een Google Sheet. Wie heeft er nu nog een CMS nodig voor een website?

Anton_Walgrave_-_Finances___Statistics

Of zo zijn er online geeks die lange video-tutorials maken rond pixel-painting in Google Sheets

google-spreadsheet-art

Work it! Scrape it!

Best grappig om te zien, dat zowel ik als Yves Ferket op GAUC spraken over de mogelijkheden om een scraper in Google Sheets te bouwen.

Via de importXML en wat technisch spelen met XPath-code (zie deze handige cheatsheet) kan je echt zot leuke zaken bouwen.

Zo liet Yves zien hoe je eenvoudig de aanwezigheidslijst vanop de eventwebsite kan scrapen in Google Sheets.

bloovi scraper

En ik liet daarnaast zien hoe ik een hééél lange lijst van websites snel kon checken op het gebruik van de verouderde ga.js analytics codesnippet (zie deze google sheet en mijn bijhorende ga.js scraper blogpost bij Intracto).

gaja scraper

Zo gek dat niet meer marketeers deze importXML functie kennen en reeds inzetten.

Deze scraper methode zet ik geregeld in en zelfs in 2015 gebruikte ik het voor een check van een lange lijst van domeinen of ze gehacked waren.

Nog een leuk voorbeeld van het inzetten van de importXML functie.

Als je nog weet hebt van andere gekke tutorials, let me know!

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dries
7 jaren geleden

ImportXML2 😉