Windsurfen was vele jaren mijn passie waar alles voor week met gemiddeld zelfs tot 40-60 surfsessies per jaar. Op dagen als vandaag mis ik deze momenten toch wel om ergens achter een zandbank of havenwal die waanzinnige acceleratie te voelen, wanneer je het vlakke water opgaat.

Door tijdsgebrek en ook een beetje door het uitgekeken zijn op de sport zelf, heb ik vorig jaar het meeste van mijn surfquiver verkocht.

Laat ons stellen dat een dagje windsurfen een hele logistieke operatie is en dat ik wat op het gebrek aan evolutie in materiaal was uitgekeken (buiten dan de steeds hogere prijzen die een constante zijn met prijzen van ondertussen +2500EUR/board?!?).

Inflatable windsurfboards de toekomst?

De afgelopen jaren zijn de opblaasbare SUP-boards een steeds grotere trend geworden en zie je ze zelfs opduiken op de vaart in het centrum van Mechelen, Lier, Leuven…

Het Italiaanse RRD laat nu zien, dat ze klaar zijn voor een volgende stap en de technologie van opblaasbare SUP-boards ook naar het windsurfen te brengen.

Dus niet gewoon een opblaasbaar familieboardje voor met de kinderen (staat hoog op mijn wishlist voor over enkele jaren), maar echte performance boards, die tegen een stootje kunnen.

Met een light-wind Freeride board (Airwind Freeride – 265 bij 80) en zelfs een waar speedboard (Airwind Speed – 50cm breed) lijken ze goed op weg om de evolutie in te gaan zetten.

Dus een pakketje zo groot als een rugzak uit je koffer nemen, op enkele minuten staalhard oppompen en knallen maar. De Belgische importeur bewees vandaag alvast dat 70km/u haalbaar is met het speedboard.

Dit is wat we terug naar het windsurfen kan brengen. 2 opblaasbare boards, die perfect 10-30 knopen aan wind afdekken voor de fun-windsurfer, die gewoon plezier wilt beleven en geen full-carbon board van +2500EUR zoekt. Zeker in combinatie met een dergelijk compact setje van zeil (deelbare giek & 5-delige mast).

airwindsurf

Dit is wat je een hele week in de autokoffer hebt kunnen liggen voor een avondsessie na het werk. Waar ik vroeger nog op een werkdag bij een klant in de parking stond met 2-3 windsurfboards op mijn dak. Stylish was het wel met die Beemer van toen. 😉

946182_10151481260943644_1988157139_n

 

De andere evolutie in het windsurfwereldje zijn daarnaast de high-end full-carbon foils, waardoor je zelfs bij lage windsnelheden uit het water gaat. Persoonlijk vind ik dit weer een te niche ontwikkeling, die de sport geen goed gaat doen (te duur en véééél te technisch).

foil_090710_AHD_Shark_01

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
7 jaren geleden

1 oplossing.. kitesurf! Reeds enkele jaren geleden ook overgestapt door het logistieke probleem en nu zou ik nooit meer willen switchen.

Reply to  Peter Goossens
7 jaren geleden

Ik hoor nochtans vele ex-windsurfers, die nu terug naar het windsurfen overstappen na een uitstapje langs het kitesurfen. Sport blijft gevaarlijk in onze vlagerige omstandigheden.

Nick
Reply to  herman
7 jaren geleden

Kitesurf is inderdaad een mooie oplossing. Je kan mits wat puzzelen en een grote break met 3 man in 1 wagen met alle materiaal (en niks op dak).

Gevaarlijk in vlagerige omstandigheden: met het huidige materiaal toch niet meer, je kunt die dingen helemaal depoweren zodat ze bijna niet meer trekken.
Tenzij je natuurlijk idiote dingen begint te doen zoals sommige beginners. Maar dat is met alles zo.

Nick
Reply to  herman
7 jaren geleden

En qua prijs, als je een beetje rondzoekt naar 2de hands materiaal heb je voor 1700 – 2000 euro 2 kites en een mooi board.
En dan spreek ik van niet vaak gebruikt materiaal.

Daar kan je in het windsurfen blijkbaar nog geen nieuw board voor kopen 🙂