Internet of Things (IoT) sluipt steeds meer onze huizen binnen (en gaat nu pas exploderen) en het was pas toen we een weekend zonder Telenet-internet zaten, dat we zagen hoeveel IoT devices we ondertussen hebben. Gaande van Sonos luidsprekers, over een WiThings weegschaal, Netatmo weerstation, de gekende Telenet digicorder,…

Naast de vele opkomende nieuwe hardware startups en grote spelers met IoT devices, zijn ook de traditionele chipfabrikanten zoals Intel de shift aan het maken naar deze nieuwe opkomende IoT revolutie van producten.

Al geeft dit natuurlijk ook nog wel wat vragen naar hoe Intel die toekomst ziet.

1 van de producenten die vol gaat voor een verdere IoT-revolutie in onze huizen is Samsung, die de nodige smartphone/connected devices kennis samenbrengen met hun traditionele huishoudproducten.

Om zelf aan te voelen wat de mogelijkheden zijn, staat er ondertussen een testdevice van Samsung in onze opbergruimte: Een AddWash wasmachine voorzien van wifi-module.

AddWash wasmachine?

De afgelopen weken heeft Samsung ervoor gezorgd dat de belangrijkste USP’s van dit nieuwe type wasmachine via alle soorten media duidelijk in de verf is gezet (in NL zochten ze testers onder de gewone bevolking en in Berlijn is er een concept-store).

Het belangrijkste kenmerk is de mogelijkheid om was toe te gaan voegen via een extra deurtje. Door het pauzeren van een wasprogramma kan je ten allen tijde nog iets toevoegen.

Voor de rest wast dat uwe was en zorgt die ervoor dat vlekken verdwijnen uit je kleren. 😉

Voordelen – Nadelen Samsung Addwash:

  • + 12KG wasmachine is echt wel super handig tov. een gewone 8kg wasmachine.
  • + AddWash deurtje toch wel geregeld gebruikt voor achtergebleven was.
  • + Veelvoud aan mogelijke programma’s, die zelfs IK versta.
  • + Wasprogramma van minder dan 1u veel gebruikt.
  • – Het ontbreken van een automatische zeepdoseerder vonden we toch wel een minpuntje.
  • – Wanneer het wasprogramma is afgelopen gaat de wasmachine gewoon uit. Je hebt geen visuele indicatie dat er vers gewassen was inzit. Gelukkig biedt de app wel de nodige notificaties.

Toptip trouwens dat je momenteel nog een stevige Cashback kan meepakken, die kan oplopen tot 500EUR (als de Rode Duivels de EK finale winnen)!

Connected wifi device met APP

Leuker wordt het al we met de ingebouwde wifi-module van de AddWash beginnen spelen. Hiermee kan je via de Samsung Smarthone app (Android – iOS) je wasmachine opvolgen, bedienen,…

De installatie is super eenvoudig door het ingeven van alle wifi-details in de app en deze gegevens worden doorgegeven aan de AddWash, zodat deze verbinding kan maken met je wifi-netwerk.

Samsung heeft ervoor gekozen 1 centrale app te maken voor al zijn connected devices, waardoor de app wat overdadig overkomt met alle mogelijkheden voor het aansluiten van kuisrobotten, AC’s,…

addwash app samsung

Natuurlijk worden de nodige notificaties gegeven, die dan ook nog eens doorkomen op mijn smartwatch (handig om op het werk mee te volgen hoeveel wasjes er gedaan worden overdag 😉 ).

addwash app samsung notificaties

Samsung cloud en API

Via de Smart Home Cloud API stelt Samsung ondertussen ook zijn connected devices open voor 3th party developers (je dient je hiervoor wel volledig te registreren en te laten valideren).

Op deze manier kan je zelf aan de slag met het connecteren van de Samsung devices in je eigen app of software.
samsung smarthone

Een mogelijkheid is bijvoorbeeld reeds het maken van een koppeling met mijn favoriete connected-service IFTTT.

Ondertussen log ik bijvoorbeeld het starten en stoppen van onze Samsung Addwash in een Google Drive bestand en ondertussen hebben we een mooi overzicht van ons gebruik van onze wasmachine (ideaal om een gebruikersstatistiek te maken).
Addwasher_log_-_Google_Sheets

Dit is het IFTTT recept hiervoor trouwens.
IF_Recipes_-_IFTTT - addwash

Daarnaast wordt er ook een tweet gelanceerd op onze gesloten Twitter-account van de IOT-devices in ons huis.
iot tweet

Is dit trouwens nuttig? Nope! Is dit leuk om wat mee te spelen en naar de toekomst te kijken? Yep!

Wil je meer info over de API mogelijkheden en visie van Samsung, dan kan ik deze presentatie vanop een developer event zeker aanraden.

IOT toekomst bij Samsung?

Naast de AddWash is er binnenkort ook de introductie van een Samsung Smart Fridge met oversized tablet in de deur en de nodige smart-functies.

samsung-4-door-flex-refrigerator-with-family-hub-image-1-970x647-c

One more thing

Nog een one-more-thing momentje in deze blogpost.

Na het zien van de Casey Neistat presentatie op TNWEurope heb ik het besluit genomen om ook vanuit mijn bloggerpositie eens iets terug te doen.

Met dank aan Samsung kan ik dan ook melden dat deze splinternieuwe AddWash wasmachine (die we eigenlijk zelf evengoed dolgraag zouden willen houden) 1 van de dagen zal verhuizen naar de zelfredheidszaamklas in het asielcentrum van Broechem gaat verhuizen (op een 4tal km van onze deur).

In het asielcentrum krijgen asielzoekers in deze klasjes de nodige basisvaardigheden om in onze samenleving te kunnen overleven. Een nieuwe wasmachine stond daar reeds even op het lijstje.

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments