Het gewoontedier versus tweetdeck en google reader

De afgelopen weken 2 maal slecht nieuws gekregen in verband met 2 van mijn meest gebruikte tools voor mijn online workflow.

Eerst was er Twitter, die nadat het enkele jaren geleden de twitterapplicatie Tweetdeck opkocht (voor 40 miljoen $), nu bekend maakt, dat ze binnenkort de desktop AIR-versie van tweetdeck uitrangeren (ironisch trouwens dat ze dit bekendmaakten op posterous, dat er binnenkort ook mee stopt…).

Daarnaast was er vannacht het nieuws van BigG, dat ze hun populaire RSS-feedreader Google reader stopzetten vanaf juli met volgende “go fuck yourself” mededeling:

We know Reader has a devoted following who will be very sad to see it go. We’re sad too.

googlereader
Blijkbaar denkt Google dat de gebruikers van Google reader mee gaan overstappen naar hun social platform Google+ (zie the next web blogpost hierover)… 😉

Zelf gebruik ik Tweetdeck en Google reader bijna dagelijks als online workflow tools om de stroom van informatie te beheren. In google reader volg ik een 40tal blogs en vooral ’s avonds voor tv met de tablet browse ik dan door alle nieuwe blogposts.

Vervangende services/tools?

Tegelijkertijd zijn het ook maar 2 tools, waarvoor de nodige vervangers op de markt aanwezig zijn.

Tweetdeck twitter vervangers:

Momenteel ben ik deze aan het testen, maar ben er nog niet uit, welke ik ga blijven gebruiken. De Air desktop tweetdeck versie heb ik alvast verwijderd, zodat ik wel verplicht ben een alternatief te gaan gebruiken.

Google reader RSS vervangers:
Op twitter deze morgen al de nodige tips gekregen. Ook hier ga ik zo snel mogelijk mijn gewoonte gaan aanpassen en mijn readeraccount leeg te maken.

Het gewoontedier in ons

Zelf moet ik geregeld op mijn projecten gebruikers overtuigen van de voordelen van het overstappen naar een nieuw systeem/platform (in mijn geval SAP). Het is ons gewoontedier dat wil blijven vasthouden aan de tools, die we nu gebruiken en door en door kennen.

Ik probeer me zelf dan ook te overtuigen, dat ik gewoon mijn workflow moet aanpassen en de voordelen van een nieuwe tool leren kennen ipv. zinloze online petities te gaan ondertekenen of een rant blogpost te schrijven.

Gevaar van SAAS/cloud services

Met het uitschakelen van Google reader laat BigG wel zien, dat zijn heer en meester over hun services zijn. Een gevaarlijke gedachte dus, als je ziet dat we meer en meer gaan vertrouwen op cloud-services.

1 van deze dagen ontvang ik een Samsung Google Chromebook. Laptop voorzien van het ChromeOS operating system, waardoor de laptop volledig online en in de cloud werkt. Zonder internet is het niet meer dan een koffietas-onderlegger, maar met internet wordt het hopelijk mijn lean&mean bloggingmachine. We zullen zien wat het zegt.
samsung chromebook

Herman Maes - online marketeer DPO freelancer

Herman

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.