De afgelopen weken 2 maal slecht nieuws gekregen in verband met 2 van mijn meest gebruikte tools voor mijn online workflow.

Eerst was er Twitter, die nadat het enkele jaren geleden de twitterapplicatie Tweetdeck opkocht (voor 40 miljoen $), nu bekend maakt, dat ze binnenkort de desktop AIR-versie van tweetdeck uitrangeren (ironisch trouwens dat ze dit bekendmaakten op posterous, dat er binnenkort ook mee stopt…).

Daarnaast was er vannacht het nieuws van BigG, dat ze hun populaire RSS-feedreader Google reader stopzetten vanaf juli met volgende “go fuck yourself” mededeling:

We know Reader has a devoted following who will be very sad to see it go. We’re sad too.

googlereader
Blijkbaar denkt Google dat de gebruikers van Google reader mee gaan overstappen naar hun social platform Google+ (zie the next web blogpost hierover)… 😉

Zelf gebruik ik Tweetdeck en Google reader bijna dagelijks als online workflow tools om de stroom van informatie te beheren. In google reader volg ik een 40tal blogs en vooral ’s avonds voor tv met de tablet browse ik dan door alle nieuwe blogposts.

Vervangende services/tools?

Tegelijkertijd zijn het ook maar 2 tools, waarvoor de nodige vervangers op de markt aanwezig zijn.

Tweetdeck twitter vervangers:

Momenteel ben ik deze aan het testen, maar ben er nog niet uit, welke ik ga blijven gebruiken. De Air desktop tweetdeck versie heb ik alvast verwijderd, zodat ik wel verplicht ben een alternatief te gaan gebruiken.

Google reader RSS vervangers:
Op twitter deze morgen al de nodige tips gekregen. Ook hier ga ik zo snel mogelijk mijn gewoonte gaan aanpassen en mijn readeraccount leeg te maken.

Het gewoontedier in ons

Zelf moet ik geregeld op mijn projecten gebruikers overtuigen van de voordelen van het overstappen naar een nieuw systeem/platform (in mijn geval SAP). Het is ons gewoontedier dat wil blijven vasthouden aan de tools, die we nu gebruiken en door en door kennen.

Ik probeer me zelf dan ook te overtuigen, dat ik gewoon mijn workflow moet aanpassen en de voordelen van een nieuwe tool leren kennen ipv. zinloze online petities te gaan ondertekenen of een rant blogpost te schrijven.

Gevaar van SAAS/cloud services

Met het uitschakelen van Google reader laat BigG wel zien, dat zijn heer en meester over hun services zijn. Een gevaarlijke gedachte dus, als je ziet dat we meer en meer gaan vertrouwen op cloud-services.

1 van deze dagen ontvang ik een Samsung Google Chromebook. Laptop voorzien van het ChromeOS operating system, waardoor de laptop volledig online en in de cloud werkt. Zonder internet is het niet meer dan een koffietas-onderlegger, maar met internet wordt het hopelijk mijn lean&mean bloggingmachine. We zullen zien wat het zegt.
samsung chromebook

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Fluppe
11 jaren geleden

Same here, vond TweetDeck en vooral Google Reader top-tools. Google is hoe langer hoe minder interessant aan’t worden voor mij. Enkel met Gmail onderscheiden ze zich nog echt, aangezien SkyDrive stillekesaan een valabel alternatief is voor Drive.
Hier op’t werk (Chrome browser) ben ik al over op Feedly (en hun beloofde backup platform Normandy), en op desktop thuis gebruik ik MetroTwit (Win8 app). HootSuite voor als ik enkel de browser kan/wil gebruiken.

Tijd om eens een keer fuck you terug te zeggen. WIE DENKEN ZE WEL DAT ZE ZIJN 😛
Maar ach, daarom dat het ook altijd gratis is geweest natuurlijk. Niet zagen, gewoon switchen.

Fluppe
11 jaren geleden

En net als ik mijn comment post, lees ik dit in mijn nieuwe reader (hehe): http://www.wpcentral.com/time-tweet-windows-8-gets-official-twitter-app

Officiële Twitter app voor Windows 8. Later eens uitproberen, zie.

Fluppe
11 jaren geleden

Sorry voor de commentspam, maar ik wou enkel nog deze tip achterlaten:

http://theoldreader.com/

Ontstaan uit onvrede met het laatste redesign (weinig ruimte voor content). Spijtig genoeg een wachtrij om je feeds te importeren wegens de grote belangstelling nu. En voor de moment enkel een webapp, nog geen mobile apps (staan tenandere wel gepland).

Reply to  Fluppe
11 jaren geleden

Goe bezig Fluppe! Laat maar komen zulke tips!

11 jaren geleden

Daarstraks gelezen hoe ze een Adblock app uit hun store trokken. Eerst zeggen dat je meer open bent dan grote concurrent Apple, maar dan wel censureren wanneer je eigen business model in gevaar komt. Eigenlijk ook niet helemaal onverwacht natuurlijk. Wel kut dat Reader de dupe is.

Herman dailybits
11 jaren geleden

Eerste indrukken met feedly android app meer dan positief.

Benieuwd of ze cijfers van hun gebruikersstijging gaan vrijgeven.

Nick
11 jaren geleden

Die Chromebook, zelf gekocht?

Ben benieuwd wat je daar van vindt. Lijkt me een knap concept maar vraag me soms wat af wat het echte praktische voordeel daar nu van is zo’n pc die altijd internet nodig heeft. Buiten het voordeel van de lage prijs van 350 euro misschien.

Lijkt me eerder een nadeel aangezien je toch niet altijd overal internet hebt, toch niet als je on the move bent. 3G verbinding ok maar in het buitenland toch niet altijd evident om zo’n goedkoop kaartje te scoren.

Reply to  Nick
11 jaren geleden

Hij is zonet geleverd, dus vanavond eens proberen. Ik wil hem vooral voor in huis (opstarttijd 5 seconden). Ik heb voor de wifi-editie gekozen, daar ik altijd wel via 3g wifi-netwerk kan opzetten.

Zelf gekocht bij Amazon UK. Exclusief btw voor amper 219Euro!

Review van Unexxx kan je al vinden op zijn blog: http://www.unexpected.be/2013/01/06/google-chromebook/
Hij heeft een duurder series5 model, waar de mijne een series3 is en 6maanden recenter (ontdaan van dure ballast en echt de essentie overgehouden).

Nick
Reply to  Herman Dailybits
11 jaren geleden

Nice. Ben benieuwd.

Wat ook een aanrader is om een SSD in je laptop te laten steken. Voor 150 euro extra (voor 250gb) vliegt je laptop ineens. Dus als je geen massa’s interne storage nodig hebt is dit zeker een aanrader!