Diegene die mijn professionele loopbaan volgen zullen al wel weten dat ik reeds 8 jaar deel uitmaak van Cronos (de IT-bedrijven groep uit Kontich).

Via Cronos was de Belgische startup-guy Davy Kestens uitgenodigd voor een startup-talk te komen geven in Mechelen voor alle Cronos-werknemers met interesse in de startup-wereld. Een mooie kans om die Belgische startup-guy eens te horen, na het verhaal van vorige maand van die andere bekende Belgische Amerikaanse startup ondernemers Dries Buytaert.

Davy omschrijft zich met volgende slagzin en dit geeft al aan wat je kan verwachten. Geen gladde sales-pitch, maar een ongedwongen “het startup-leven zoals het is” verhaal.

I’m a twenty-something Internet Entrepreneur. Not your typical college drop-out.

davy kestens

Hierbij een korte weergave van de insides, die Davy gaf over zijn startup, het startupleven en de toekomst.

Startup van Davy

Twitsparkis de startup waarmee Davy nu in San Francisco zit en in zijn eerste kapitaalronde (een zogenaamde A-series) 1.125.000$ ophaalde bij o.a. LRM.

Twitspark is het best te omschrijven als een callcentersoftware voor social media, waarmee grote bedrijven de servicecommunicatie met klanten kunnen gaan beheren. Vie een prioritering van de tweets gaan tweets in een wachtrij komen en aan operators toegewezen worden. Twitter is vooral in de US een echt customercare-platform, waarmee consumenten met merken en bedrijven gaan communiceren.

Twitspark heeft als homebase voor San Francisco gekozen (door de eenvoudige reden van beter weer dan NYC, waar de mannen van Checkthis zitten bvb). Zoals de meeste andere groeiende startups is ook Twitspark trouwens een Delaware company, met dank aan de low-tax modaliteiten van dit taxparadijs midden in de US.

Wat velen niet weten is dat de volledige development van dit platform in België gebeurd door een team freelancers, die remote vanuit co-workingplaces werkt. Geen nood dus aan een complexe Belgische payrollopzet en meer flexibiliteit voor Davy in de uitbouw van zijn developmentteam.

startup cultuur BE versus USA

Als 1 van de grootste verschillen tussen het ondernemerswereldje in België en dat in Amerika is de “Pay it forward” mentaliteit aan de andere kant van de oceaan. Nergens is een CEO zo bereikbaar als in de startupsteden, zoals San Francisco, waar je onder het motto ” Never Eat Alone”, al snel een afspraak kan versieren met een CEO voor een brainstorm moment.

“Pay it forward” is asking the beneficiary of a good deed to “repay” it to others instead of to the original benefactor.

Startup modellen

De 2 heersende startup modellen, die momenteel worden gebruikt, kan je ook duidelijk verdelen tussen de Europese en Amerikaanse manier van het oprichten van een startup:

  • Amerikaanse VC-model: Venture capital fondsen lijken meer en meer via een risicoanalyse hun pijlen op een 10tal startups te gaan richten, waarbij ze hopen dan minstens 1/10 echt zal uitgroeien tot een big one. Wanneer het doel van de oprichters is om reeds in het eerste jaar winst te gaan maken, dan kan je het in deze wereld al vergeten (omdat je te klein mikt).
  • Lean startup model: Een ander (meer Europees) model is via het uitwerken van een MVP (zie ook mijn tourmanagement.com blogpost) al snel je product op de markt brengen en al snel inkomsten en winst te gaan bewerkstelligen.

Zelf geeft Davy toe dat winst maken geen hoofddoel is voor hem. Wanneer hij winst zou willen maken, zou hij 50% ontslaan en je hebt je winst. Davy noemt zichzelf een bouwer en geeft dan ook aan, dat wanneer hij een management director moet zijn van zijn bedrijf, hij dit direct achter zich zal laten.

Vragen uit het publiek

Doorheen de startuptalk kregen we vanuit het publiek steeds de kans om via twitter een vraag te laten stellen door moderator @ibert via #vraagvoordavy. Dit gaf soms leuke invalshoeken, die anders niet aan bod zouden zijn gekomen.


Voor Davy is het hele concept van patenten fout en wordt het nu meer en meer gebruikt om concurrenten tegen te houden, waardoor de vooruitgang trager gaat. In het hele startup-wereldje is het algemene idee hierover, dat je gewoon sneller en beter moet zijn dan je concurrenten.

https://twitter.com/MrPetrovic/status/316618806162255873
De reden dat Twitspark met Belgische freelancers werkt is natuurlijk dat er een zeer harde WAR on talent bezig is in de startupsteden, zoals San Francisco. De grote A-list players (Facebook, google,…) doen er alles aan om echte talenten weg te vissen en prijzen zo de kleinere startups uit de markt.

Een visvijfer van talent, zijn de vele kleine startups, die overkop gaan en natuurlijk een groot netwerk in het startup-wereldje, waar de naam/vibe rond je startup talent naar jou kan brengen. Zijn co-founder vond Davy trouwens door zich voor te doen als klant en de concurrentie af te bellen en zo tegen een waanzinnig sales-talent aan te lopen.


1 van de beste en meest relevante tips voor iedereen vond ik persoonlijk de raad van Davy om je te omringen met mensen, die je inspireren en die je zelf kan inspireren zowel als werknemers en als werkgever. Wanneer je zelf in een vriendenkring zit, die allemaal rond 18u. met chips voor tv gaat zitten, zal je elkaar minder pushen, dan in een groep vrienden, waarbij vele ideeën rondgaan en aan elkaar worden voorgesteld.


Twitspark heeft zijn businessmodel momenteel volledig op en rond Twitter gebouwd. Twitter is dan ook een echt broadcastingmedium, dat door consumenten wordt gebruikt om met merken en bedrijven te communiceren.

Davy geeft wel aan dat ze de andere sociale media ook aan het integreren zijn, maar meer als sales-push/checkmark feature, dan dat klanten hier echt voordeel uit gaan halen.

Waar hij wel een grotere toekomst is ziet is de lancering van een Twitspark OPEN API over enkele maanden, waardoor de koppeling met bestaande CRM platformen kan worden gemaakt. Dit zou het mogelijk moeten maken om Twitspark in 2013 van 10 naar 20-25 werknemers te laten uitgroeien, waarbij er ook een verhuis aankomt naar nieuwe kantoren.

Afsluiter

Meer en meer wordt duidelijk dat er een echte startup-golf van Belgische IT-jongeren is aan het opstaan en de grote plas aan het oversteken. Hier een greep uit het startup-nieuws van de afgelopen 2 weken: Wouter Nuytten (19jaar) trekt met zijn Pinterest Octopin naar San Francisco, Ivo Minjauw haalt met SocialExpress 250.000€ op en trekt naar Boston, de Gentse startup Showpad haalt 2.000.000$ op en trekt naar NYC.

Hieronder nog een interview vanop youtube met Davy, zodat je voor jezelf een beeld kan vormen van hem. Ik had vooraf een eerder negatief beeld van dit jong geweld, maar heb dit beeld toch moeten aanpassen na deze startup-talk.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments