Sinds enkele maanden experimenteer ik hier met 3D printen op een eigen 3D printer (zie mijn eerste ervaringen met de Bambulab X1 Carbon).

De eerste stappen bij 3D printen?

De eenvoudigste eerste stap is gebruik maken van 3D modellen, die online reeds ter beschikking worden gesteld. Zelf ben ik het grootste fan van printables.com, waar ik reeds 3D modellen voor in de Dailybits office heb kunnen vinden en printen.

Je download dan de 3D bestanden, die je in zogenaamde slicer-software gaat inladen om zo de juiste instructies naar je 3D printer te gaan versturen. Bij de Bambulab 3D printers maak je dan gebruik van de Bambu Studio Slicer-software, waarmee je direct aan de slag kan en je 3D model in printinstructies naar je printer gaat versturen.

Zelf eenvoudige 3D modellen gaat tekenen voor je 3D printer?

Een volgende stap is om dan zelf ook te starten met het designen van eenvoudige 3D modellen en deze zelf te gaan printen. Hierbij een super eenvoudig praktijkvoorbeeldje, dat me letterlijk enkele minuten heeft gekost:

1. Ik installeer een regenton waarbij er bovenaan een voorgemaakt gat aanwezig is, dat ik niet ga gebruiken. Niet ideaal, daar je op die manier muggen vrij spel gaat geven om je regenton als kweekvijver te gaan gebruiken. 🦟

2. Het gat is goed 4,2cm in diameter, dus dat moet eenvoudig zijn om een 3D stop te gaan maken hiervoor.

3. Tinkercad.com is een super eenvoudig online 3D design programma, dat gericht is naar het onderwijs en daardoor super eenvoudig om te gebruiken in die 1ste fase (waar je geen avond YouTube tutorials wilt gaan bekijken).

Ik heb dan ook even snel 2 cilinders getekend op elkaar (4,2cm en 6cm in diameter).

Deze tekening kan je vervolgens exporteren als .STL bestand.

 

4. Dit .STL bestand open je vervolgens in je SLICER-software (Bambu Studio in mijn geval dus), waarna je nog details kan aanpassen of direct alles laten printen.

 

5. Het eindresultaat 20minuten later past mooi en zorgt weer voor een mooiere oplossing, dan er gewoon wat ducktape overplakken. De wondere wereld van 3D printen dus. 😉

Enja geprint in PLA (wat niet super geschikt is voor buitenomstandigheden), maar dit was een snel testje.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments