Ergens in 2014 volgde ik eens een workshop om in 1 dag een DIY 3D printer in elkaar te gaan zetten. Leuk als ervaring, maar nadien amper gebruikt. Er was altijd wel iets van callibratie of hardware:softwareprobleempje, waardoor ik meer daarmee bezig was, dan daadwerkelijk printen.

De afgelopen jaren totaal niet meer mee bezig geweest, maar plots zag ik dan terug veel meer mensen met 3D printers bezig zijn. Dus ik was weeral aan het researchen en dan vooral die Tsjechische Prusa i3 MK3S+ printers, die door veel makers worden gebruikt.

En toen zag ik het Chinese Bambu Lab voorbijkomen en overal als favoriet direct naar boven schieten. Een zogenaamde Next-gen 3D printer met veel zaken standaard ingebouwd, automatische callibratie,…

Een game-changer zeggen veel reviewers en media nu.

 

Waarom heb ik voor de Bambu Lab X1-Carbon gekozen?

Ik volg wel wat mensen met een 3D printer en overal zag ik plots reacties, dat ze aan het twijfelen waren om hun huidige printer te verkopen en een Bambu Lab printer te gaan bestellen… Hmmm 🧐

Eens kijken wat ze op het Tweakers forum daarover zeggen en dan zag ik direct een super levendig topic met zeer positieve ervaringen.

De eigenschappen die ikzelf concreet zocht:

 • Plug-and-play: Het is voor mij niet de hobby om uren die printer te gaan moeten afstellen en afregelen. De printer moet mijn andere hobby’s bijstaan en niet voor een nieuwe hobby zorgen die alle tijd inneemt.
 • Ik zocht een printer met dichte enclosure (volledig afgesloten box), daar deze in de garage staat waar de omstandigheden niet ideaal zijn (temperatuur, vochtigheid, stof,…).
 • Doordat de printer in de garage staat, wil ik deze vanop afstand kunnen in het oog houden.  Ik had al bij Tim Broddin me ingelezen over OctoPrint en dit was toch het minimale dat ik wilde hebben.
 • Ik heb geen zin om uren te moeten wachten op een kleine print.

 

Dus een Bambu Lab 3D printer vinkte die zaken af, maar welk model diende ik nu te bestellen? 🧐 Want jawel je kan daar gewoon in gaan en eens goed zot in doen. Mijn beslissingsredenen.

 

Bambu Lab P1P:

 • Goedkoop
 • GEEN gesloten enclosure
 • Geen fans voor extra afkoeling (in de zomer kan de garage echt wel warm worden)
 • Niet geschikt voor alle soorten printmateriaal
 • Geen radar of camera

 

Bambu Lab X1:

 • Volledige enclosure (in plastiek)
 • Radar en geschikter voor veel printmaterialen
 • Camera optioneel
 • Momenteel niet te bestellen in Europa. 🙈

Dus X1-Carbon it is.

Na even twijfelen ben ik toch gewoon all-in gegaan en die geringe meerprijs gegeven voor de X1-Carbon met de combo met het AMS systeem voor het herbergen van 4 printrollen. Dit zodat ik het printmateriaal beter kan gaan bewaren.

 

Linus Techtips liet onlangs zien dat ze in hun waanzinnig aankomende techlab nu ook 3 Bambu Lab X1-Carbon printers hebben staan (super video trouwens voor alle tech nerds om te zien!). En vorige week lanceerde ze nog een (gesponsorde) video over het verschil tussen de goedkopere P1P en mijn X1-Carbon.

Als je ziet wat de video-host Dan op het einde van deze video vertelt (en je weet hoe kritisch hij steeds is bij andere producten), dan weet je genoeg… 😱

Het team achter Bambu Lab (die in het Chinese Shenzhen zitten) komen trouwens allemaal van de drone fabrikant DJI. Daarbij zijn ze ook gestart vanuit een Kickstarter project, dat “best” succesvol was.

 

Ben ik dan ook zo een fan na enkele weken met die X1-Carbon?

Ze hadden gelijk. 15min na het uitpakken van de printer (de handleiding volgen en wat transportbouten losmaken) was de eerste Benchy aan het printen (een klein bootje wat het “Hello World” in het 3D printen is).

Hier zie je ook het 5-inch grote touchscreen van de X1-Carbon (in tegenstelling tot het kleine non-touchscreen schermpje op de goedkopere P1P Bambu Lab printer).

Met dank aan de automatische callibratie (met LIDAR radar) gaat het eigenlijk nooit mis bij het printen. Hierbij kan je trouwens onderdelen printen in 256 x 256 x 256 mm.

Op de foto zie je de magnetische printplaat die je dan uit de printer kan halen om alle onderdelen van de printplaat “te breken”.

Ik heb de X1-Carbon met de AMS uitbreiding (Automatic Material System), waardoor er dus 4 rollen printmateriaal gekoppeld zijn en ik ook in verschillende kleuren kan gaan printen.

Vooral handig in mijn koude garage, daar die AMS goed afgesloten is en ook nog eens uitsparingen in de bodem heeft, waar ik vochtvretende silicalgelparels in 2 doosjes heb kunnen plaatsen (natuurlijk heb ik die doosjes ge-3D print 😅).

Momenteel heb ik rollen PLA oranje, PLA zwart, Supportmateriaal in het wit en een rol zwarte PETG carbon filament. Dit PETG bevat 20% carbon deeltjes, waardoor je een super sterk en flexibel materiaal krijgt om te printen.

Het prijskaartje kwam voor het volledige pakket (met dus ook 3 keer 250gram filament om reeds te kunnen printen) in totaal op 1387 EUR (excl btw).

Ikzelf heb de bestelling gedaan op 9 januari (eerst een pre-order en enkele dagen voor de levering betaal je dan het volledige bedrag) en de printer thuis geleverd gekregen op 14 februari.

Tov. een reeds in elkaar gezette Prusa i3 MK3S+ (met enclosure) zit deze dus wel een 250EUR duurder.

 

Printen met PLA?

Voor wie het nog niet weet, ga je dus met verschillende materiaal kunnen printen. De meest gekende is PLA. Een biologisch afbreekbare plasticsoort, die op lagere temperaturen reeds smelt en kan gebruikt worden.

Weer even eens gevraagd aan ChatGPT wat deze kan vertellen over PLA:

“PLA, of polylactide, is een biologisch afbreekbaar polymeer dat veel wordt gebruikt als filament voor 3D-printen. Het is gemaakt van hernieuwbare grondstoffen zoals maïszetmeel, suikerriet of cassave en wordt beschouwd als een van de meest milieuvriendelijke materialen voor 3D-printen.

Een ander voordeel van PLA is dat het weinig tot geen geur afgeeft tijdens het printen, in tegenstelling tot sommige andere materialen zoals ABS. Bovendien kan PLA eenvoudig worden nabewerkt met schuurpapier of verf om het uiterlijk te verbeteren.

Hoewel PLA biologisch afbreekbaar is, betekent dit niet dat het zonder meer in de natuur kan worden weggegooid. Het duurt nog steeds enige tijd voordat het afbreekt en het is beter om het te recyclen of op de juiste manier weg te gooien.”

 

Een belangrijk weetje is dat dit soort biologisch afbreekbare plastics niet in de GFT bak mogen en bij het restafval moeten.

PLA is momenteel niet overal goed te verkrijgen, maar na een tip bij Tweakers heb ik bijvoorbeeld deze rol met  1KG zwarte Monoprice PLA aangekocht op Amazon (voor amper 13EUR incl btw) en dit werkt echt super goed. Zometeen meer over wat die kostprijs nu zegt bij het printen.

Bij het nakijken van die Monoprice PLA+ link hierboven, merk ik nu dat de prijs op 42EUR staat. 🤯 Het is dus soms de juiste promotie zien en dan ineens genoeg bestellen. Lesson learned.

Er is trouwens een crowdsourced Google Sheet met alle passende filament rollen, die compatibel zijn met de Bambu Lab AMS.

 

Om prints probleemloos te doen loskomen van de printplaat, gebruik ik trouwens huishoud Glassex. Even wat spuiten en terug afvegen met een handdoek en printen maar.

 

Vanop afstand in het oog houden en besturen

De Bambu Lab kan je via hun smartphone app in het oog gaan houden (super met de ingebouwde camera) of anders via de Bambu Studio desktop app (beschikbaar voor Windows/MacOS) waarmee je prints ook kan opstarten.

In de Bambu Handy smartphone app ziet dit er dan zo uit.

Belangrijk hierbij is dat alles dan wel via hun Cloud servers loopt. Je kan ook de Lan-only mode opzetten, maar dan kan je deze app en desktop software niet gebruiken (en ga je prints via de sd-kaart moeten overzetten naar de printer).

Je kon het in een vorige blogpost reeds lezen, dat een Devolo wifi repeater nu zorgt voor een stabiel wifinetwerk in de garage voor het doorsturen van die live beelden.

 

Ondertussen heb ik ook reeds 2 firmware upgrades gekregen van de printer, waarbij ik echt blij ben, dat ze een deftige changelog voorzien, zodat je kan lezen wat ze juist hebben opgelost.

https://twitter.com/BambulabGlobal/status/1630178519480258560?t=iVz-ajOdco9nElRHIbMH-A&s=03

Het installeren van nieuwe firmware is niet meer dan de X1-Carbon even terug opstarten en op het touchscreen kan ik dan de firmware eenvoudig downloaden en laten installeren (wat een 5-10minuten duurt).

 

Integratie met Home Assistant?

Zoals steeds wil ik alles integreren in Home Assistant. Spijtig genoeg is er nog geen native integratie en enkel deze open-source reverse-engineering module (die nog in volle ontwikkeling is).

Dit weekend me eens hierop gooien om te kijken wat ik hiermee kan doen.

 

Energie, stroomverbruik en het capaciteitstarief?

In deze tijden, dat ik mensen ken die even stoppen met strijken, omdat hun wasmachine opstaat en ze anders een te hoge piek in het capaciteitstarief vrezen, ben ik ook eens gaan kijken of ik de piek kan zien.

We hebben nog een oude terugdraaiende teller, dus ik ben gewoon in mijn monitoring van ons netwerk gaan kijken welk verbruik ik zie.

Via hun forum las ik reeds een gemiddelde van 100Watt per uur printen met een korte piek voor Europese gebruikers van 1000Watt bij het verwarmen van de printplaat (wat maar enkele minuten in beslag neemt).

Als je dus al wel je oven, wasmachine en laadpaal hebt opstaan, gaat je piek wat hoger kunnen liggen, maar het is niet dat deze 3D printer een grote piek gaat veroorzaken. 😅

 

 

Wat print je dan zo allemaal?

Goh via websites als Thingiverse of Printables krijg je een waanzinnig bibliotheek van open-source designs, die je kan downloaden en printen.

Dat printen ziet er dan zo uit trouwens.

 

Dat gaat hier thuis van Pokemon beeldjes en prinsessen tot ook nuttigere zaken. Zoals bijvoorbeeld de Nerdland scheurkalender standaard. 🤓

 

Een ander voorbeeldje is een houder voor mijn Boya Lavalier speldmicrofoon met 2m kabel wat altijd miserie is en er standaard zo uitziet in mijn videozak.

Maar kijk iemand heeft op Printables al een custom houder opgeladen, die je kan printen.

Op Printables krijg je trouwens steeds de inschatting om deze te printen met een Prusa 3D printer (de website is van hen). Waanzin om dan te zien dat mijn Bambu Lab het gaat printen op 46min (tov de 2h 17min inschatting voor de Prusa). De snelheid van printen is dus echt waanzinnig hoog (door de snelheid waarmee de printkop kan bewegen).

Als ik de kostprijs wil berekenen zie ik in Bambu Studio dat er 24,39gram PLA nodig is met nog wat marge van extra afval, dus dan kom ik op 26gram.

Met dank aan de goedkope rol PLA vanop Amazon kom ik dan aan een printprijs van 0,33EUR.

Print gestart vanuit mijn bureau en 45min later heb ik nu deze propere methode van opbergen. 🤗

 

Of een ander voorbeeld is dit eenvoudig klein clipje om de Magsafe lader van mijn Macbook Pro vast te klikken voor in mijn rugzak (printtijd 2 minuten).

 

Doordat deze 3D printer zo eenvoudig te bedienen is, ga ik nu de nodige zaken snel kunnen printen. Ik denk daarbij aan uitbreidingen voor in de serverkast, mijn Skadis oplaadmuur,… Stay tuned dus voor meer printplezier.

3D printen was nog nooit zo eenvoudig

10.0 Next gen 3D printer

Deze Bambu Lab is een next gen 3D printer en zorgt ervoor dat 3D printen echt toegankelijk is geworden. Vanaf uitpakken naar een Benchy print zit je onder de 45minuten.

 • 10
blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sophie
1 jaar geleden

Zoontje van 10 wilt er eigenlijk ook eentje maar deze is wat te hoog gegrepen voor zijn budget vrees ik. Heb je eventueel advies voor hem of best gewoon doorsparen?

Reply to  Sophie
1 jaar geleden

Een prusa mini is al budgetvriendelijker. Ik heb ook een zoon van 10, maar het blijft toch wel echt te technisch om alleen te kunnen doen.

https://www.prusa3d.com/category/original-prusa-mini/

Erik
Reply to  Sophie
1 jaar geleden

Ik zou eerst beginnen met een Creality Ender 3 V2 Neo (ca. €260,-) of Creality Ender 3 S1 (ca. €360), hier kan je de basics goed op leren. Op bijvoorbeeld 123-3D.nl vindt je deze printers en toebehoren.

1 jaar geleden

Heel veel aan deze post gehad.
Lang getwijfeld om voor de ook voor de X1 gegaan.
Maar uiteindelijk mijn enthousiasme getemperd en voor de Ankermake M5 gegaan.
Dat was ook een schot in de roos en behoort ook tot de next level 3D printers.
Ondertussen ook gemerkt dat het 3D printen mijn ding is en al zwaar ana het ontwerpen geslagen.
Uitbreidiing zal er koemn en dan zal het denkelijk een X1 worden (met de kleuren module)
maar voorlopig zitten we nog even goed.

Maar bedankt voor de duidelijke en nspirerende post!