Gisteren was het 25 jaar geleden dat de eerste website ooit live is gegaan. 1 van de belangrijke concepten achter het internet zijn de zogenaamde HTTP statuscodes.

Hiermee geeft een webserver een status aan van een bepaalde opgevraagde pagina. Op de blog van Intracto heb ik daarover al eens een lange blogpost geschreven over het SEO gevaar van die statuscodes.

Een overzichtje van enkele van de belangrijkste HTTP statuscodes:

  • Statuscode 200: Alles OK! Hier is de gevraagde pagina.
  • Statuscode 301: Definitieve redirect van deze opgevraagde pagina naar een andere pagina. Een van de belangrijkste statuscodes op SEO-vlak.
  • Statuscode 302: Tijdelijke redirect van deze opgevraagde pagina naar volgende pagina.
  • Statuscode 403: Je hebt geen toegang tot deze pagina.
  • Statuscode 404: De opgevraagde pagina kan niet gevonden worden.
  • Statuscode 418: I’m a teapot. Geeky aprilmopje van 1 april 1998!
  • Statuscode 500: Interne serverfout!

HTTP statuscode 451

Op 18 december is er een goedkeuring gekomen voor het gebruik van een nieuwe statuscode. Deze nieuwe statuscode geeft een webserver nu ook de mogelijkheid om volgend antwoord te gaan geven:
“Sorry, deze pagina kan ik je NIET tonen wegens juridische redenen.”

Voorbeelden hiervan zijn Youtube-films, die offline worden gehaald, bepaalde Twitteraccounts die offline moeten,… Hiermee kan je dus aangegeven dat je een bepaalde pagina niet meer mag tonen door een juridisch bevel (waar dit voorheen met code 403 of 404 werd aangegeven).

Een voorbeeld van een antwoord van een webserver:

   HTTP/1.1 451 Unavailable For Legal Reasons
Content-Type: text/html

Unavailable For Legal Reasons


Unavailable For Legal Reasons

This request may not be serviced in the Roman Province of Judea due to Lex3515, the Legem Ne Subversionem Act of AUC755, which disallows access to resources hosted on servers deemed to be operated by the Judean Liberation Front.

Deze lange blogpost geeft een goed overzicht van de beweegredenen en geeft ook mee wat het belang van deze code is (geautomatiseerde rapportering over hoeveel webpagina’s er gecensureerd zijn).

Ik vermoed dat er wel snel plugins gaan gelanceerd worden voor bijvoorbeeld WordPress, waarbij je een pagina kan offline halen voor juridische redenen en deze statuscode kan meegeven.

Natuurlijk wordt de vraag hoe China, Turkije, sommige rechters,… gaan omgaan hiermee. Ik zie het gebruik van deze statuscode ook nog gecensureerd worden in bepaalde landen.

Het nakijken van HTTP statuscodes kan je trouwens eenvoudig zelf met een online Statuscode checker.
statuscode checker

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments