Sinds deze zomer hebben we in onze tuin het kleine zusje rondrijden van de Robomow grasrobot, die ik eerder heb getest.

Een stuk van onze tuin wordt dan ook nauwlettend in de gaten gehouden door “onze Harry”, die het werk al lichter maakt. Natuurlijk niet te vergelijken met zelfrijdende auto’s of treinen, maar wel reeds een stukje automatisatie in ons huishouden.

Reeds langere tijd waren we ook aan het kijken of een stofzuigrobot nu iets handig zou kunnen zijn voor in huis. Naast een 2-wekelijkse poetshulp was wat extra hulp wel aangenaam (zeker door het feit dat Karlien voor over 3-4 weken is uitgerekend).

Gelukkig ken ik mensen, die mensen kennen, die ons eens een eigen test konden laten doen.

Welkom huishoudhulp Olga

Ons testmodel is de Roomba 866 een vernieuwd basismodel uit de 800 topreeks van de iRobot stofzuigrobotten.

We hebben deze enkele weken losgelaten op onze gelijkvloers, waar hij de woonkamer, keuken en speelveranda in mocht en zich een weg diende te banen tussen auto’tjes, plastiek groenten, een humeurige kat en puzzelstukken.

Enkele (officiële) eigenschappen:

Gewicht 3,8KG
Diameter 35cm
Hoogte 9,2cm
Geluidsniveau 58 dBA**
Autonomie 60min
Oplaadtijd 2-3uur

Gelukkig staan er ** bij het geluidsniveau, want ze geven inderdaad in de kleine lettertjes wel mee, dat dit op tapijt is. Op een stenen vloer is het geluidsniveau veel nadrukkelijker. Het mag direct duidelijk zijn dat de iRobot gemaakt is om zijn ding te doen, wanneer je zelf niet thuis bent.

Na Harry onze grasrobot, Olga ook maar eens een tijdelijk werkcontract gegeven. 😀 #roomba #robotjes

Een foto die is geplaatst door Herman Maes (@dailybits) op

Onze testbevindingen?

Wat vooral opvalt is het gebruiksgemak. Uit de doos nemen, opladen, op de centrale knop duwen en hij is weg.

Het stofzuigen gaat super en door vuildetectie, gaat hij langer op een bepaalde plaats aan de slag blijven, als er nog vuil ligt. Wanneer de vuilcontainer vol is, geeft hij dit duidelijk aan en kan je deze eenvoudig leegmaken.

roomba 866

Een vloer vol met speelgoed is geen enkel probleem. Bij licht speelgoed (denk aan een plastiek paprika of bal) gaat hij dit wegduwen, bij zwaarder speelgoed of een stoel gaat hij direct een zijdelings beweging maken.

Grappig is trouwens ook dat hij door zijn geringe hoogte ook moeiteloos onder 1 van onze kasten in de speelveranda gaat.

1 maal heeft hij zich volledig vastgereden in onze woonkamer. Door van het tapijt in een lus van een verlengkabel te rijden. Hij detecteerde mooi het obstakel en bleef dan ook kleine rondjes rijden om de uitweg te vinden.

Door de ingebouwde HEPA-filter is dit ook een goede oplossing voor mensen met een stofallergie, waardoor dagelijks stof kan worden verwijderd. Waar ik voorheen gewaarschuwd werd dat Roomba’s soms niet goed zuigen, kan ik bevestigen dat “ons Olga” perfect zuigt.

Zijn we fan geworden?

Onze poetshulp vervangen kan Olga nog lang niet. Vooral Karlien is fan van de Roomba. Zij is momenteel hoogzwanger en het is voor haar dan ook ideaal om “Olga” even aan te zetten, terwijl ze met het zoontje boven is.

Doordat het geluid zo nadrukkelijk is, moet je wel rekening houden met het programmeren van de Roomba, zodat hij zijn werk overdag kan gaan doen. Ideaal om de grootste stofproblemen en bijvoorbeeld dagelijkse naalden van de kerstboom weg te halen.

De prijs van een 550-600EUR is natuurlijk een stevig prijskaartje, maar ik zag net dat er online flashverkopen bezig zijn en je deze Roomba 866 nu zelfs voor 467EUR online kan vinden.

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nick
8 jaren geleden

Leuk ding als je living groot genoeg is en een degelijke oppervlakte heeft niet? Zou het ook wel willen hebben maar denk dat gezien de beperkte oppervlakte van een living in de stad zoiets niet veel zin heeft. Of vergis ik me?

Detecteert hij ook trappen en opstapjes? Bij ons zou hij anders mooi de trap aan de inkom af knallen.

KLIP Services
8 jaren geleden

Persoonlijk vind ik het nog steeds een stevig prijskaartje, al zijn er wel goedkopere modellen op de markt. De komende weken eens uitzoeken of die goedkopere modellen niet té veel nadelen hebben tov uw Olga 😉

8 jaren geleden

Tuurlijk is zo´n robot handig, als hij maar goed werkt. Het neemt je dan zoveel werk uit handen. Als het niet goed werkt dan kost het alleen maar meer werk. Een half afgemaakte huiskamer is ook niet alles. De losse plekken bijwerken kost meestal net zoveel tijd als wanneer je alles zelf gaat doen, omdat je dan alles in een keer afwerkt zonder steeds te hoeven checken waar je al geweest bent.