Ideaal weer om kokend water te laten evaporeren tot sneeuw

De huidige koudegolf (zelfs met de strengere Nederlandse normen voor een koudegolf, komen we nu ook in de buurt, al hebben ze daar tot vandaag wat gefoefeld met het tellen van vorstnachten, zoals meteo-windsurfer Hans Kleingeld terecht opmerkt op Facebook) blijft ook deze week nog aanhouden.

De KNMI pluim laat mooi zien dat we nog zeker tot volgend weekend strenge vorst mogen verwachten en ook de IJspluim geeft een aanhoudende ijsdikte van +20cm!

In Nederland begint de Elfstedenkoorts te spelen. Vanaf morgen is er dagelijks een ijsjournaal op Ned1, morgen zondagavond komen de Friese rayonhoofden voor het eerst officieel bijeen (update: reeds zondagavond komen ze bijeen!), deze morgen zijn er nog wat ijstransplantaties uitgevoerd, twitter bezwijkt bijna onder de tweets met hashtag #elfstedentocht (beste account om te volgen is voor mij @elfstedentweets).

Ook voor het NK ijssurfen (zie editie 2009 en editie 2010) ziet het er zeer goed uit. Gisteren hebben ze reeds een ijssurf-baan vrijgemaakt met een quad op het Veluwemeer en de website gps-icesailing.com ontvangt ook weer Nederlandse postings.
NK ijssurfen

En deze Nasa ruimtefoto laat mooi zien dat zelfs het Ijselmeer volledig dicht ligt. Ik vermoed dat onze winter zeilwedstrijd op het Veerse Meer volgend weekend niet echt gaat kunnen doorgaan… 😉 Ook de webcam van de jachthaven van Herkingen op de Grevelingen laat vastgevroren bootjes zien.
Nasa ruimtefoto sneeuw Nederland

Kokend water in sneeuw laten veranderen?

Wat ook leuk is, is het feit dat dit Siberische weer ook wat leuke experimenten mogelijk maakt. Zo gaat het van maandag op dinsdag weer richting de -20°c en dan kan je evaporatie van kokend water zelf doen (het zogenaamde Mpemba-effect werkt al vanaf -10°c). Men neemt een beker kokend water en wanneer je het kokend water in de lucht gooit verkrijg je instant sneeuw.

Herman Maes - online marketeer DPO freelancer

Herman

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Schrijf je in op de maandelijkse Dailybits mailing voor tips, tricks en random stuff.

Abonneer
Abonneren op

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments