Update 7 februari 2021:
Deze blogpost stamt origineel uit februari 2012. De volgende dagen staan we terug voor een even legendarische koudegolf.  Hoog tijd om dus dit trucje terug boven te halen om van kokend water sneeuw te gaan maken. 🥶Let wel even op je iPhone in -20°. 😉


De huidige koudegolf (zelfs met de strengere Nederlandse normen voor een koudegolf, komen we nu ook in de buurt, al hebben ze daar tot vandaag wat gefoefeld met het tellen van vorstnachten, zoals meteo-windsurfer Hans Kleingeld terecht opmerkt op Facebook) blijft ook deze week nog aanhouden.

De KNMI pluim laat mooi zien dat we nog zeker tot volgend weekend strenge vorst mogen verwachten en ook de IJspluim geeft een aanhoudende ijsdikte van +20cm! Wat dacht je van een bevroren Binnenschelde in Bergen Op Zoom

In Nederland begint de Elfstedenkoorts te spelen. Vanaf morgen is er dagelijks een ijsjournaal op Ned1, morgen zondagavond komen de Friese rayonhoofden voor het eerst officieel bijeen (update: reeds zondagavond komen ze bijeen!), deze morgen zijn er nog wat ijstransplantaties uitgevoerd, twitter bezwijkt bijna onder de tweets met hashtag #elfstedentocht (beste account om te volgen is voor mij @elfstedentweets).

Ook voor het NK ijssurfen (zie editie 2009 en editie 2010) ziet het er zeer goed uit. Gisteren hebben ze reeds een ijssurf-baan vrijgemaakt met een quad op het Veluwemeer en de website gps-icesailing.com ontvangt ook weer Nederlandse postings.
NK ijssurfen

En deze Nasa ruimtefoto laat mooi zien dat zelfs het Ijselmeer volledig dicht ligt. Ik vermoed dat onze winter zeilwedstrijd op het Veerse Meer volgend weekend niet echt gaat kunnen doorgaan… 😉
Nasa ruimtefoto sneeuw Nederland

Wat ook leuk is, is het feit dat dit Siberische weer ook wat leuke experimenten mogelijk maakt.

Wat is het Mpemba-effect?
Erasto B. Mpemba publiceerde in 1969 reeds zijn theorie dat warm water sneller bevriest dan koud water. Dit is dus eenvoudig deze dagen zelf te ondervinden door een kopje met koud water en een kopje met bijna kokend water in de lucht te gooien (in de aankomende steenkoude nachten).

Kokend water in sneeuw laten veranderen?

Zo gaat het de komende nachten naar temperaturen van -12gr tot kouder dan -15gr en dan kan je zogenaamde evaporatie van kokend water zelf doen (het Mpemba-effect dus dat al werkt vanaf -10°c). Men neemt een beker kokend water en wanneer je het kokend water in de lucht gooit verkrijg je instant sneeuw (waterdamp die direct bevriest).

Share.

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments