Op 1 januari is de onderneming Dailybits gestart, dus vanaf nu probeer ik alles wat beter in kaart te brengen en Google Analytics en andere analyses te gebruiken voor het verbeteren van pijnpunten en het opvolgen van mijn doelen.

Maandelijkse stats-blogposten zijn mijn beste eigen motivatie om elke maand weer even in alle data te duiken en wat verder te kijken dan de cijfertjes en procenten (en daarnaast openheid te geven voor mogelijke partners voor samenwerkingen en nieuwsgierige stats-lurkers).

Google analytics

Ik heb me deze maand eens verdiept in de vele mogelijkheden en dan ook de nodige dashboards opgezet, waardoor ik zeer eenvoudig alle mogelijke stats en data kan analyseren (met een aparte externals dashboard om eenvoudig een adverteerders stats screenshot te kunnen aanmaken).

  • Bezoekers: 44.183 (tov. 30.678 in december 2011)
  • Pageviews: 70.849 (tov. 54.839 in december 2011)
  • Bounce rate: Van 68% gestegen naar 71,4% (is dit trouwens een normale of slechte bounce rate voor een blog?)

dailybits stats 2012

Goals in analytics:

Met de nieuwe redesign van Dailybits.be was 1 van mijn doelen het aantrekkelijker maken van het geven van reacties. Hiervoor heb ik dan ook een goal aangemaakt in analytics, zodat ik dit vanaf nu beter in de gaten kan houden (45 blogreacties sinds 24/1).
dailybits stats 2012

Een andere goal zijn social actions (retweets/facebook likes/linkedin shares/…), wat je als standaard rapport kan vinden in GA en toevoegen aan je dashboard.

Hierbij ben ik ook zeer tevreden van de social linkbait van mijn IJsland reisgids pagina, die me naast social actions en blogreacties ook al wat nuttige emailcontacten heeft opgeleverd. Ik heb nog wat van dergelijke zelfgemaakte reisgidsen liggen, dus misschien deze ook eens wat opkuisen en online gooien?
dailybits stats 2012

Algemene trends uit mijn stats:

1. Facebook blijft een ware high quality traffic-bom te worden met 750 bezoekers, die sneller een comment achterlaten of doorklikken binnen de website, dan de bezoekers die via google binnenkomen.

2. Mobile traffic blijft verder groeien.
De Apple ipad blijft overheersen met maar liefst 2.238 ipad bezoekers op deze blog (in totaal 3.543 mobile bezoekers).
dailybits stats 2012

Persoonlijke doelen voor 2012:

Ik heb wat concrete doelen opgelijst, die ik graag zou halen dit jaar.

1. 500 blogposts in 2012 in mijn website-netwerkje
Dailybits bestaat uit meer dan deze blog en heeft daarnaast nog wat kleinere niche-blogs.
1 van mijn persoonlijke doelen is 500 blogposts te plaatsen dit jaar (contacteer me als je interesse hebt in guestposts op 1 van mijn websites).

Met in totaal 43 blogposts (23 op Dailybits.be) in januari 2012 ben ik op schema voor dit persoonlijke doel.

2. 250 Feedburner rss volgers
RSS-volgers keren terug en het is dan ook een persoonlijk doel om mee nieuwe bezoekers te verleiden naar het worden van terugkerende bezoekers via het volgen van mijn RSS feed.

Via de nieuwe redesign is het aantal ingeschreven rss-volgers de goede kant aan het opgaan (van 82 naar 128 deze maand). In januari kwamen er 1,56% van de bezoekers binnen via de feed, dus dat kan zeker nog worden verhoogd.
dailybits stats 2012

3. 1.000.000 pageviews in mijn websitenetwerkje
In Excel even alle pageviews opgeteld van mijn netwerkje en ik kom nu uit op 80.588 pageviews voor januari (je ziet duidelijk Dailybits.be nog steeds de hoofdsite is).

Hiermee zit ik net achter op schema om 1.000.000 pageviews te gaan halen in 2012 en zeker daar ik momenteel een echte trafiek-bron heb aangeboord met mijn rekenmodule voor de bedrijfswagens… Dit zal dus mijn zwaarste persoonlijke doel zijn, maar daarvoor is het dan ook een doel.

Disclaimer: het is niet mijn plan om voor deze doelen mijn ziel te verkopen aan de duivel of deze website vol te gooien met blote tetten of naakt (de eenvoudigste manier om dat pageview-doel te behalen). Het is nog altijd maar een bijberoepje om zelf zaken uit te testen en wat online te experimenteren.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
12 jaren geleden

Een mooie vooruitgang. Mag ik je één wijze raad geven? Focus niet zozeer op bezoekers of pageviews, maar kijk ook naar de unieke bezoekers. Die geven aan wanneer je meer mensen bereikt (itt dezelfde mensen die meermaals terugkomen).

Wat de bounce rate betreft lijkt me dat een normale evolutie. Search levert meer bounces op, dus wanneer die aandeel groeit zal de bounce quasi vanzelf volgen.

Nog een andere statistiek die ik in de gaten hou is de kwaliteit van social media traffic. Sommige netwerken leveren merkbaar meer ‘kwaliteit’: pagina’s per bezoek, tijd op de website, reacties. Als je hier veel potentieel ziet dan zou ik aanraden om misschien eens speciaal te targeten.

12 jaren geleden

Ja inderdaad. Pageviews zeggen niet alles, zoals deze lijst met persoonlijke doelen ook niet de volledige lijst is… 😉 Wel al wat goede testen in mijn achterhoofd om wat zaken te gaan verbeteren/testen.

Dave
11 jaren geleden

Tot je gaat segmenteren is eigenlijk alle standaard data die je te zien krijgt weinig zeggend.

De ‘algemene’ bouncerate zegt dus eigenlijk ook de ballen 🙂

Wat je dus wilt doen is de bouncerate gaan vergelijken van alle verschillende verkeersbronnen die verkeer naar je site sturen.

De persoonlijke doelen die je aanhaalt zijn eerder targets maar zijn best geen hoofddoel. Wat is het echt doel van je site maw wat is het verdienmodel (adsense, adverteerders aantrekken, downloads,etc) ?

Vanuit die hoofddoelen kan je targets (pageviews, # blogposts,etc) stellen en als je dan in je GA duikt en gaat segmenteren zal je dat een compleet ander inzicht geven (dan gewoon snel even de standaard data te bekijken) en zal je er ook veel makkelijker concrete todo’s kunnen aan koppelen.

Dave