Update Juni 2020:

Voor meer homeoffice inspiratie kan je in dit overzicht met enkele Dailybits lezers terecht.

 

Update april 2020
Na bijna 5,5 jaar gebruik te maken van deze standingdesk is het misschien ook even tijd voor een kleine update (zeker daar ik nu ook al 4 weken voltijds van thuis uit werk aan deze standingdesk.


Twitter blijft toch een inspiratiebron voor blogposten, gadgets,… Als er nu 1 medium is waar ik gerust een maandelijks abonnement voor zou willen betalen.

Ergens eind november zag ik dat Ikea nu met een eigen standing desk ging uitpakken en was mijn interesse direct getrokken.

Een standing desk?

Waarom in godsnaam een standing desk kopen? Zelf ben ik sinds een goede week terug continu met mijn Fitbit rond mijn pols aan het rondlopen, om zo me weer te dwingen wat meer afstand te wandelen en geen zittende plant te worden (mijn slechtste kantoordagen geven amper 2000-3000 stappen/dag).

Na een dagje kantoor, kruip ik ’s avonds dan nog voor enkele uren in mijn homeoffice (als Karlien een avond/nacht-shift heeft of zoals vanavond met “The Sound of Music” op tv ;-)). Meer dan teveel uren die ik dus al zittend doorbreng op een dag.

Een standing desk verplicht je daarentegen om rechtstaand te gaan werken, waarbij de volgende stap dan een loopband is onder je bureau, waardoor je tegen 2-3km/u aan een zogenaamde walking desk gaat werken.

Je hebt de dure varianten (zoals de Terra Nextdesk van +1600$), Kickstarter versies (zoals de Stand Desk van goed 500$) en natuurlijk ook een Lifehacker 22$ Ikea versie. En hey blijkbaar is de toog van het café om de hoek ook ideaal als standing desk.

Waarom een elektrisch verstelbare standing desk?

Bij een standing desk is een juiste ergonomische werkhouding nog meer van belang, dan bij een zittend bureau. Je kan dus perfect voor een DIY-versie gaan, maar zie dan zeker dat de afmetingen kloppen bij hoe je wilt werken.

Onderstaande tekening geeft alvast de theoretische werkhouding, waarna je zelf zal moeten ondervinden wat werkt.

Daarom is een snel verstelbare standing desk dan ook een must om eenvoudig aanpassingen te kunnen doen.

standing-desk-ergonomics
(credits)

Ikea Bekant zit/sta bureau

heerlijk toch alles altijd in het Nederlands willen vertalen. Bij Ikea is het dus een zit/sta bureau. De Ikea reeks van bureaus heeft dus nu een Bekant zit/sta elektrisch bediendbaar onderstel erbij gekregen, dat je kan combineren met enkele verschillende bureaubladen.

Je kan vele verschillende combinaties beginnen maken met de verschillende onderstellen en bureaubladen. Kijk hier even en waar ik nog 600 EUR betaalde kost deze nu 519EUR.

Hiervoor krijg je een bureau, dat je met 1 druk op de knop al zoomend naar een werkhoogte tussen 65 en 125cm kan verstellen.
bekant zit:sta bediening

Mijn standing desk setup

Voor mijn standing desk setup heb ik nu volgende configuratie voor het buitenraam staan:

Ikzelf heb ervoor gekozen om nu in mijn homeoffice met 2 bureaus te gaan werken. Tegen de achterkant heb ik een gewone bureau met de printer en alle andere kantoormaterialen. Tegen het buitenraam (dat op een hoogte van 1,7m start) heb ik nu een standing desk, zodat ik kan afwisselen en naar gelang welke taken/todo’s er op de lijst staan kan kiezen.

Ideaal om dus soms eens wat van het uitzicht vanuit mijn bureau te kunnen genieten. 😉
standing desk view

Voor mij is het dan ideaal om een uurtje al staand nog even te werken ’s avonds, zodat ik toch nog even wat “beweging” krijg (tijdens mijn babysit shiften). Wie weet komt er binnenkort wel een ultra eenvoudige wandelband, zodat ik er een walking desk/treadmill-desk van kan maken (waar je aan 2-3km/u al wandelen kan op werken). Hey Decathlon are you listening?

De tips die ik overal heb gevonden om staand te leren werken:

      • Een standing desk is niet om 8u aan een stuk aan te werken! Enkele uren per dag is een maximum.
      • Voorzie iets voor je voeten om zachter te staan. De eerste dagen/week zijn super pijnlijk voor de voeten blijkbaar. De nieuwe laminaat in mijn bureau valt nog mee, maar dus misschien eens kijken naar goedkoop yoga matje.

Veel leesvoer overal te vinden over de switch naar een standing desk: smarterware.org, hivelogic.com, jerodsanto.net, …

Het Ikea Bekant standing desk systeem is best mooi afgewerkt en voor zijn prijs een meer dan mooie standing desk optie. Het systeem met de 2 motoren en het kleine bedieningspaneel werkt super eenvoudig.

Met mijn 1.9m heb ik zelfs de hoogste stand niet nodig voor een goede werkhouding, dus ik voorzie geen problemen voor mensen tot net geen 2m van lengte.

Het in elkaar zetten van de bureau heeft me een goede 30 minuten tijd gekost (14 vijzen met inbussleuteltje indraaien en een 10tal drukvijzen van Ikea). Met het bureaublad nog 2 dozen (van 16 en 28kg door de ijzeren onderdelen en elektrische motoren).

bekant zit:sta standing desk onderdelen

Ook het kleine detail van het netje onderaan de bureau voor het herbergen van een stekkerblok maakt dat je alle kabels mooi kan wegwerken van scherm, laptop, bureaulampje,…

ikea bekant zit:sta detail

Daarnaast heb je nog eens 10jaar garantie op de Bekant zit/sta bureau! Het enige minpunt dat ik al heb kunnen bedenken is de omvang van de Ikea Bekant zit/sta bureau met een bureaublad van 100*160cm. Dit had voor mij ook een versie van 80*120cm mogen zijn.

Reviews van de Ikea Bekant ZIT/STA bureau kan je ook reeds vinden bij de grote techblogs: wired.com, gizmodo.com, erikdevries.com, en imnotaprogrammer.com.

Nog even verder aan standing desk werken met de livestream van TML open. Party on guys ginderachter!

Een foto die is geplaatst door Herman Maes (@dailybits) op

Het mag trouwens duidelijk zijn dat er nog velen op een betaalbare standing desk aan het wachten zijn, want ik word na de eerste foto gisterenmiddag echt overspoeld met vragen via twitter/mail/Facebook. 😉

Enja…

Share.

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

22 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments