Update Juni 2020:

Voor meer homeoffice inspiratie kan je in dit overzicht met enkele Dailybits lezers terecht.

 

Update april 2020
Na bijna 5,5 jaar gebruik te maken van deze standingdesk is het misschien ook even tijd voor een kleine update (zeker daar ik nu ook al 4 weken voltijds van thuis uit werk aan deze standingdesk.


Twitter blijft toch een inspiratiebron voor blogposten, gadgets,… Als er nu 1 medium is waar ik gerust een maandelijks abonnement voor zou willen betalen.

Ergens eind november zag ik dat Ikea nu met een eigen standing desk ging uitpakken en was mijn interesse direct getrokken.

Een standing desk?

Waarom in godsnaam een standing desk kopen? Zelf ben ik sinds een goede week terug continu met mijn Fitbit rond mijn pols aan het rondlopen, om zo me weer te dwingen wat meer afstand te wandelen en geen zittende plant te worden (mijn slechtste kantoordagen geven amper 2000-3000 stappen/dag).

Na een dagje kantoor, kruip ik ’s avonds dan nog voor enkele uren in mijn homeoffice (als Karlien een avond/nacht-shift heeft of zoals vanavond met “The Sound of Music” op tv ;-)). Meer dan teveel uren die ik dus al zittend doorbreng op een dag.

Een standing desk verplicht je daarentegen om rechtstaand te gaan werken, waarbij de volgende stap dan een loopband is onder je bureau, waardoor je tegen 2-3km/u aan een zogenaamde walking desk gaat werken.

Je hebt de dure varianten (zoals de Terra Nextdesk van +1600$), Kickstarter versies (zoals de Stand Desk van goed 500$) en natuurlijk ook een Lifehacker 22$ Ikea versie. En hey blijkbaar is de toog van het café om de hoek ook ideaal als standing desk.

Waarom een elektrisch verstelbare standing desk?

Bij een standing desk is een juiste ergonomische werkhouding nog meer van belang, dan bij een zittend bureau. Je kan dus perfect voor een DIY-versie gaan, maar zie dan zeker dat de afmetingen kloppen bij hoe je wilt werken.

Onderstaande tekening geeft alvast de theoretische werkhouding, waarna je zelf zal moeten ondervinden wat werkt.

Daarom is een snel verstelbare standing desk dan ook een must om eenvoudig aanpassingen te kunnen doen.

standing-desk-ergonomics
(credits)

Ikea Bekant zit/sta bureau

heerlijk toch alles altijd in het Nederlands willen vertalen. Bij Ikea is het dus een zit/sta bureau. De Ikea reeks van bureaus heeft dus nu een Bekant zit/sta elektrisch bediendbaar onderstel erbij gekregen, dat je kan combineren met enkele verschillende bureaubladen.

Je kan vele verschillende combinaties beginnen maken met de verschillende onderstellen en bureaubladen. Kijk hier even en waar ik nog 600 EUR betaalde kost deze nu 519EUR.

Hiervoor krijg je een bureau, dat je met 1 druk op de knop al zoomend naar een werkhoogte tussen 65 en 125cm kan verstellen.
bekant zit:sta bediening

Mijn standing desk setup

Voor mijn standing desk setup heb ik nu volgende configuratie voor het buitenraam staan:

Ikzelf heb ervoor gekozen om nu in mijn homeoffice met 2 bureaus te gaan werken. Tegen de achterkant heb ik een gewone bureau met de printer en alle andere kantoormaterialen. Tegen het buitenraam (dat op een hoogte van 1,7m start) heb ik nu een standing desk, zodat ik kan afwisselen en naar gelang welke taken/todo’s er op de lijst staan kan kiezen.

Ideaal om dus soms eens wat van het uitzicht vanuit mijn bureau te kunnen genieten. 😉
standing desk view

Voor mij is het dan ideaal om een uurtje al staand nog even te werken ’s avonds, zodat ik toch nog even wat “beweging” krijg (tijdens mijn babysit shiften). Wie weet komt er binnenkort wel een ultra eenvoudige wandelband, zodat ik er een walking desk/treadmill-desk van kan maken (waar je aan 2-3km/u al wandelen kan op werken). Hey Decathlon are you listening?

De tips die ik overal heb gevonden om staand te leren werken:

      • Een standing desk is niet om 8u aan een stuk aan te werken! Enkele uren per dag is een maximum.
      • Voorzie iets voor je voeten om zachter te staan. De eerste dagen/week zijn super pijnlijk voor de voeten blijkbaar. De nieuwe laminaat in mijn bureau valt nog mee, maar dus misschien eens kijken naar goedkoop yoga matje.

Veel leesvoer overal te vinden over de switch naar een standing desk: smarterware.org, hivelogic.com, jerodsanto.net, …

Het Ikea Bekant standing desk systeem is best mooi afgewerkt en voor zijn prijs een meer dan mooie standing desk optie. Het systeem met de 2 motoren en het kleine bedieningspaneel werkt super eenvoudig.

Met mijn 1.9m heb ik zelfs de hoogste stand niet nodig voor een goede werkhouding, dus ik voorzie geen problemen voor mensen tot net geen 2m van lengte.

Het in elkaar zetten van de bureau heeft me een goede 30 minuten tijd gekost (14 vijzen met inbussleuteltje indraaien en een 10tal drukvijzen van Ikea). Met het bureaublad nog 2 dozen (van 16 en 28kg door de ijzeren onderdelen en elektrische motoren).

bekant zit:sta standing desk onderdelen

Ook het kleine detail van het netje onderaan de bureau voor het herbergen van een stekkerblok maakt dat je alle kabels mooi kan wegwerken van scherm, laptop, bureaulampje,…

ikea bekant zit:sta detail

Daarnaast heb je nog eens 10jaar garantie op de Bekant zit/sta bureau! Het enige minpunt dat ik al heb kunnen bedenken is de omvang van de Ikea Bekant zit/sta bureau met een bureaublad van 100*160cm. Dit had voor mij ook een versie van 80*120cm mogen zijn.

Reviews van de Ikea Bekant ZIT/STA bureau kan je ook reeds vinden bij de grote techblogs: wired.com, gizmodo.com, erikdevries.com, en imnotaprogrammer.com.

Nog even verder aan standing desk werken met de livestream van TML open. Party on guys ginderachter!

Een foto die is geplaatst door Herman Maes (@dailybits) op

Het mag trouwens duidelijk zijn dat er nog velen op een betaalbare standing desk aan het wachten zijn, want ik word na de eerste foto gisterenmiddag echt overspoeld met vragen via twitter/mail/Facebook. 😉

Enja…

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

22 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
9 jaren geleden

Tof dat je hierover even een bericht hebt geschreven Herman. Zelf zit ik er ook wel eens aan te denken, maar dan moet ik wel even wat dingen in mijn huidige werksetting veranderen. Ga je dit ook bij Intracto doen?

Mocht je trouwens nog een draadloze koptelefoon zoeken, ik ben erg blij met mijn Jabra Revo Wireless :).

Rick Mulder
9 jaren geleden

We hebben de oude IKEA variant al jaren in gebruik op kantoor. Dit nieuwe model kan zo te zien een stuk hoger. Hopelijk hebben ze motor verbeterd aangezien deze erg snel kapot gaat bij ons (oude) model.

Elke
9 jaren geleden

Hahaha dat is niet het café om de hoek, maar de coworkingspace waar ik nu werk, Likebirds 🙂

8 jaren geleden

Spuit elf hoor… Maar kan dit ook gebruikt worden door de kleine prutsen onder ons? :p Of beter een leuke bartafel shoppen? 😀

Jan Verhulst
8 jaren geleden

Hey Herman,

Zaten wij samen niet bij Fluxys in 2007 ? Ik dacht het wel !

Ik heb ook een Ikea standing desk : twee IKEA Lack tafeltjes op mijn bureau gezet en daar alles op. Werkt super !

Herman dailybits
Reply to  Jan Verhulst
8 jaren geleden

Yep inderdaad. Lang vervlogen mssql server tijden!

8 jaren geleden

en de volgende stap is een walking desk van maken.
gewoon een standaard loopband kopen en je bent vertrokken.
ik kan wel 8 uu werken al stappend.
zo deed ik gisteren 31,000 stappen

Peter
8 jaren geleden

Ik heb me er recentelijk twee aangeschaft maar maak me welzorgen over de volgende commentaren : http://www.workwhilewalking.com/ikea-bekant-standing-desk-review#gsc.tab=0

Reply to  Peter
8 jaren geleden

Hey Peter,

Ik ken heel wat tevreden gebruikers hier in ons land. Ik heb weet van 1 motor die kapot is gegaan (en direct in garantie vervangen).
Dat is het voordeel, dat je bij een Ikea kan binnenspringen en dat zij NOOIT moeilijk door over garantie.

Zij spreken bijvoorbeeld over het nadeel dat de motor maar 70kg kan dragen. Dan moet je toch al een stevige serverbak op je tafel gaan plaatsen. Ik heb er mijn macbook, monitor en wat rommel opstaan (nog geen 10kg).

3 jaren geleden

Ben wel geprikkeld want op zoek naar nog een extra bureau voor onze living of onze bureau.
De manuele scheelt wel een stuk in prijs: heb je hier een mening over of stel je dat we beter meteen voor de elektrische gaan?

Bart
3 jaren geleden

Hallo Herman,

Hoe ervaar jij de stabiliteit van de BEKANT zit/sta?

Ik heb zonet de standaard BEKANT opgesteld (enkel zit) en die wiebelt als zot (bij duwen aan voorkant en bij duwen aan zijkant).
Vooralleer de zit/sta uit te pakken en te installeren wou ik horen hoe ervaring van anderen is. Is deze versie ook zo onstabiel?

mvg
Bart

Bart
3 jaren geleden

Bedankt voor snelle reactie, Herman !
Intussen de zit/sta Bekant geïnstalleerd. En dit valt beter mee qua stabiliteit dan de gewone (zit) Bekant. Stabiliteit is nog niet volledig wat ik zou wensen (op stahoogte toch nog , maar door de tafel tot tegen de muur te schuiven, staat ze ‘muur’vast 😉

Homepage
2 jaren geleden

… [Trackback]

[…] Read More here: dailybits.be/item/ikea-standing-desk-bekant-zitsta-bureau/ […]