“The Times They Are A-Changin”

Als je er even bij stilstaat, dan valt het pas op hoe onze samenleving inderdaad op 1 generatie tijd is veranderd. Ik heb het dan niet over alle gadgets, “het internet” en andere zaken die hier op deze blog voorbijkomen, maar over enkele bredere maatschappelijke veranderingen.

Op een skipiste ben je nu een uitzondering zonder skihelm, mijn zoontje vindt het doodnormaal om met fluovestje en fietshelm naar school te gaan, achteraan in vliegtuigen roken we niet meer,…

Als je naar het (alweer) dodelijke weekend op de weg kijkt van afgelopen weekend (zaterdagavond hoorden we de brandweer nog op weg naar alweer een ongeval op de E313 in Ranst), dan kijken we daar toch weer anders naar.

Ik kan het me niet meer voorstellen om mijn kinderen los in de wagen te zetten of zelf geen gordel aan te doen bij het autorijden. En toch was dit in mijn kindertijd niet zo ongewoon en kropen we al eens rond in de koffer tijdens het rijden. 😱

We hebben dan ook geïnvesteerd in de nodige juiste autostoelen.

Ik moet wel toegeven en geef volledige credits aan Karlien over het nadenken over wanneer en welke kinderstoel we nodig hebben in onze 2 auto’s (en zelfs voor het begeleiden van de grootouders in de aankoop van de juiste kinderstoelen). Het is namelijk een hele stap gaande van de gekende Maxi-Cosi stoelen over kinderstoelen…

Zo gebruiken we nog steeds een achteruit kijkende kinderstoel (die als veiligste type uit de tests komt en nu bij mijn vrouw in de auto staat) met daarnaast de nodige ISOFix stoelen (2 kinderen + 2 auto’s + de grootouders = een hoop dure autostoelen).

Wat zegt de wetgeving trouwens?

Kinderen kleiner dan 1,35 meter moeten in een geschikt kinderbeveiligingssysteem meereizen. Wanneer de kinderen groter zijn dan 1,35 meter is een kinderzitje niet meer verplicht en moeten ze de veiligheidsgordel dragen.

Dusja dat is dus verplicht enja daarvoor zijn er (terecht) ook stevige boetes voor voorzien in ons rechtssysteem.

Beloofd campagne rond autostoelen

Ik mag hopen dat ik alle jonge ouders tot hiertoe meeknikkend tot hier heb kunnen laten lezen. Ja, de juiste autostoel voor je kinderen is van groot belang en dat is een evidentie geworden.

En toch start het VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) vandaag met een campagne rond kinderstoeltjes in de wagen. Waarom? Omdat slechts 1 op 2 ouders/grootouders bij elke rit checkt of hun kind of kleinkind correct beveiligd is. Yep amper 50%! 😳

Wat een slecht beveiligd kinderzitje geeft bij een crash, merk je in dit filmpje.

Ik geef het hier ook toe (en maak er vanaf nu mijn belofte van), dat Karlien me ook reeds hierop heeft gewezen bij het snel inladen van de kinderen. Het VSV heeft dan ook een speciale campagnesite gelanceerd, waarbij aan de hand van een eenvoudige check het juiste type kinderzitje naar voren komt met wat extra info.

Op deze manier kan je perfect zien welk type kinderzitje nu het beste geschikt is voor het vervoeren van jouw (klein)kind.

Vandaag start de brede bewustmakingscampagne en nu kijk ik naar alle jonge ouders die tot hier hebben gelezen. Durf dat ook duidelijk te maken aan de grootouders, peter en meters,… die met je kinderen rondrijden in hun wagen!

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments